Home » Justitie » Mama ucigașă din Solești își va primi sentința definitivă chiar de Ziua Femeii

Mama ucigașă din Solești își va primi sentința definitivă chiar de Ziua Femeii

de Marian MOCANU

Ana Maria Surliac, din Solești, femeia care și-a ucis cu sânge rece copila nou-născută, apoi i-a dat foc trupului și l-a aruncat în WC-ul din curte, își va afla sentința definitivă chiar pe 8 martie, Ziua Femeii. Ea a fost inițial condamnată la doar un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pentru pruncucidere, însă procurorii au contestat sentința.

Judecătorii ieșeni vor da, pe 8 martie, sentința definitivă în cazul mamei ucigașe din Solești, cea care, inițial, primise doar o condamnare de un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei din partea magistraților Tribunalului Vaslui. Având în vedere gravitatea faptelor, procurorii au contestat sentința. Procesul este pe rolul Curții de apel Iași și durează  de mai bine de opt luni din cauza absenței unor martori.

În vara anului 2013, Ana Maria Surliac, din Solești, a rămas gravidă cu puțin înainte ca soțul să plece la muncă în străinătate. La întoarcerea bărbatului încă nu născuse și a ascuns starea sa purtând haine largi. Divorțul a făcut-o să decidă să-și ucidă bebelușul. A născut o fetiță, iar imediat după naștere, cu un foarfece a tăiat cordonul ombilical și a încercat să o sufoce cu o căciuliță. A învelit micuța într-un cearșaf și a așezat-o într-un lighean. Ulterior, s-a dus la culcare, împreună cu ceilalți doi copii ai ei, iar până a doua zi, fetița murise. Surliac a dus cadavrul în grădină, l-a acoperit cu hârtii și frunze uscate și i-a dat foc, apoi a aruncat ce mai rămăsese în WC. În fața anchetatorilor, tânăra, în vârstă de 27 de ani, a declarat că era într-o stare de tulburare din cauza divorțului și a veștii că fostul soț avea altă iubită. Femeia  a fost expertizată psihiatric în mai multe rânduri, reieșind faptul că, deși prezenta o tulburare a dispoziției afective, ar fi comis fapta cu discernământ. Acesta este, poate, și motivul pentru care judecătorii Tribunalului Vaslui au dat o sentință atât de blândă, de doar un an de închisoare, cu suspendare.

Nu este pentru prima dată când magistrații vasluieni au fost îngăduitori cu tinerele mame aflate în stare de depresie după nașterea copilului. O altă tânără în vârstă de 19 ani, din municipiul Huși, Roxana Mădălina Diaconu, care și-a ucis prin strangulare copilul nou născut, a primit, la fel, în 2014, o pedeapsă cu suspendare. La începutul anului 2015, în urma contestației procurorilor, ea a fost condamnată definitiv de Curtea de apel Iași la doi ani de închisoare cu executare. Tot cam în acea perioadă, chiar în ziua în care Ana Maria Surliac era „iertată” de judecătorii vasluieni, la Bârlad se întâmpla o altă pruncucidere, o faptă de o gravitate care i-a îngrozit până și pe anchetatori. Tânăra Elena Roxana Smocot și-a ucis bebelușul în vârstă de doar câteva zile, după care l-a eviscerat și l-a tăiat în bucăți, pentru simplul motiv că i se părea că seamănă cu un fost amant. Procesul acesteia din urmă este încă pe rolul Tribunalului Vaslui.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: