Home » National » PROTEST la Exploatarea Minieră Lonea: Sute de mineri s-au blocat în subteran. 17 ortaci sunt în greva foamei

PROTEST la Exploatarea Minieră Lonea: Sute de mineri s-au blocat în subteran. 17 ortaci sunt în greva foamei

Aproximativ 300 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea ( Hunedoara) s-au blocat, luni, în subteran, ei fiind nemulțumiți de starea de insolvență în care se află Complexul Energetic Hunedoara, transmite corespondentul MEDIAFAX. 

UPDATE ora 20:55 – Numărul ortacilor în greva foamei de la Lonea a ajuns la 17. SMURD a fost trimis la poarta minei

Numărul ortacilor care au început greva foamei la Exploatarea Minieră Lonea a ajuns, luni seara, la 17, un echipaj SMURD aflându-se la poarta minei pentru a interveni în caz de nevoie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că celor cinci mineri care au intrat inițial în greva foamei li s-au alăturat alți 12.

„Sunt 17 mineri în greva foamei în acest moment. Către Mina Lonea se îndreaptă directorul general al CNH Viorel Stancu și consilierul Constantin Jujan, iar eu împreună cu un coleg mergem să le ducem câte o conservă, apă și pâine celor care încă nu sunt în greva foamei”, a spus Nica.

Potrivit acestuia, sunt mineri care acuză dureri de cap, însă deocamdată nimeni nu a avut nevoie de intervenția medicilor.

Un echipaj SMURD se află la poarta Minei Lonea pentru a interveni în caz de nevoie.

UPDATE Cinci mineri de la Exploatarea Minieră Lonea au intrat în greva foamei

Cinci dintre minerii de la Exploatarea Minieră Lonea care s-au blocat, luni, în subteran, au intrat în greva foamei, iar colegii lor care au început lucrul la ora 18.00 au anunțat că, după terminarea turei, vor rămâne și ei în mină.

În subteranul Minei Lonea se află, potrivit unor surse din cadrul ortacilor, 175 de mineri.

Cinci dintre aceștia au declanșat greva foamei, iar pentru ceilalți liderii de sindicat au făcut un apel către familii să trimită pachete cu mâncare, deoarece nu vor să renunțe la protest.

De asemenea, minerii din schimbul al treilea care au intrat în mină la ora 18.00 intenționează să fie solidari cu colegii lor și să rămână în subteran.

La protest au participat și angajații care lucrează la suprafață, aceștia fiind solidari cu cei din subteran, prin oprirea activității. Minerilor le este teamă că își vor pierde locurile de muncă. Aceștia au cerut prezența în Valea Jiului a ministrului Energiei, Victor Grigorescu.

„Demersul acestora este unul care survine după ani de zile, timp în care noi ca organizație sindicală, am încercat prin toate posibilitățile legale să atragem Guvernului atenția asupra situației către care se îndreaptă Complexul Energetic Hunedoara. Nimeni nu a crezut că ajungem în insolvență și, de altfel, nimeni nu crede că ajungem în faliment. Linia pe care funcționează CEH-ul, din păcate, este aceea a falimentului. Toată lumea este imună, nimeni nu aude, nimeni nu poate. Până la urmă huila asta este a statului român și statul român trebuie să decidă ce vrea să facă cu aceasta”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Petre Nica, liderul Sindicatului „Muntele”.

Mina Lonea exploatează zilnic peste 700 de tone de cărbune.

Sursa; mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: