Home » Administratie » Valea Seacă se decolmatează în zadar

Valea Seacă se decolmatează în zadar

Este frumos ca un pârâu să traverseze un oraș, dar deloc estetic și plăcut dacă acesta e plin de gunoaie, leșuri și deșeuri nedegradabile, sau dacă emană mirosuri de canalizare. De întreținerea pârâului Valea Seacă (Cacaina) se ocupă atât Primăria Bârlad cât și cei de la Apele Române. Primăria trebuie să asigure strângerea gunoaielor iar cei de la Apele Române să-l decolmateze și să mențină în limitele optime cursul apei.

În această perioadă, 27 de muncitori de la Apele Române lucrează manual la degajarea pârâului Valea Seacă și a râului Bârlad.

IFSe lucrează manual, la lopată, nu pentru că nu avem utilaje, ci pentru că în aproape toate zonele nu este loc pentru intrarea utilajelor. Ca și în anii trecuți, ne-am axat pe porțiunile unde există probleme mai mari. Încercăm să ne facem datoria, dar de cele mai multe ori constatăm că munca noastră este în zadar. După o perioadă foarte scurtă de la intervenția noastră, mizeria este la loc. Apar, așadar, colmatările și istoria se repetă”, ne-a declarat Costel Drozan, șeful Sistemului Hidrotehnic Bârlad.

Și Primăria Bârlad se izbește de aceeași problemă, a atitudinii cetățenilor din zonele de case, care transformă de ani de zile canalele deschise în gropi de gunoi. Primăria are datoria de a curăța canalele deschise. Dacă pentru strângerea gunoaielor se folosește forța de muncă proprie, decolmatarea canalelor se face contra cost, cu oamenii și utilajele de la Aquavas. Sumele necesare acestor operații sunt extrem de mari și de cele mai multe ori se duc pe apa Sâmbetei pentru că, la câteva zile după intervenția excavatoarelor, canalele deschise încep să fie invadate nu de broaște ci de tot felul de deșeuri, inclusiv vegetale și animale, iar odată cu încălzirea vremii să degaje mirosul insuportabil de canal.

Pentru a menține curat cursul apei, dar și pentru salubrizarea și decolmatarea canalelor deschise, ar fi nevoie de sute de mii de lei anual, bani pe care Primăria nu-și permite să-i aloce. Populația ar trebui să mențină curățenia acestor canale deschise. La urma urmei, banii ce se alocă în acest scop sunt bani publici, inclusiv bani ai persoanelor care știu să se comporte civilizat cu mediul înconjurător. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: