Google+
Home » National » Premiile Oscar 2016: “Son of Saul”, cu Levente Molnár, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

Premiile Oscar 2016: “Son of Saul”, cu Levente Molnár, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

Lungmetrajul maghiar “Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár în distribuție, a câștigat premiul Oscar la categoria cel mai bun film într-o limbă străină, la cea de-a 88-a gală de decernare a acestor distincții, care are loc la Los Angeles. 

“Fiul lui Saul/ Son of Saul”, propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza la premiile Oscar 2016, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes. Pelicula a fost distinsă cu marele premiu al juriului la gala de anul trecut a Festivalului de la Cannes și a primit trofeul pentru cel mai bun film străin la ediția din acest an a Globurilor de Aur.

În luna decembrie, “Son of Saul” a fost inclus pe lista scurtă a celor nouă pelicule eligibile pentru nominalizarea la premiul Oscar pe 2016 la categoria “cel mai bun film străin”. Pe lista scurtă nu a fost inclusă însă propunerea României la această categorie a premiilor Oscar din 2016, respectiv filmul “Aferim!”, de Radu Jude.

Filmul “Son of Saul” este o coproducție Ungaria-Franța și a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferințelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viața lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

“E un subiect care mă interesează personal. Respect și admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educație, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de conviețuirea pașnică – și mutual benefică – a diverselor comunități (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunități. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriț» de popoare, nații, etnii și îi duc dorul. Nu pot percepe și înțelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte”, spunea Levente Molnár, după includerea filmului în competiția oficială a Festivalului de la Cannes.

După premierea peliculei la Cannes, Levente Molnár afirma, pentru MEDIAFAX, că a fost o onoare să fie implicat într-un asemenea proiect. “Este o echipă foarte sinceră, foarte tânără și nu ne vine să credem ce se întâmplă”, spunea Levente Molnár, vorbind despre succesul de care se bucură filmul.

Levente Molnár mai spunea la momentul respectiv că “Son of Saul” este prima sa colaborare cu regizorul László Nemes, precizând că filmul are un subiect “care nu poate fi numit ușor” și “care nu este îndestulător dezbătut”.

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalități precum Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoțiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuțiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder și Mona Marian, potrivit informațiilor de pe site-ul său personal.

Printre filmele în care a jucat se numără “The Fixer” (regia Adrian Sitaru), “Chuck Norris vs Communism” (regia Ilinca Calugăreanu), “Ferry” (regia Daniel Nickson), “Fragment viu” (regia Bántó Csaba, Iszlai József), “Blutsbrüder teilen alles” (regia Wolfram Paulus), “Radio” (regia Pünkösti Laura), “Un alt Crăciun” (regia Tudor Giurgiu), “Morgen” (regia Marian Crișan), “Any Given Father” (regia Cristan Cîrcu), “Biliard” (regia Mészáros Péter), “Tetemrehívás” (regia Hatházi András).

Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015 i-a revenit peliculei “Ida” (Polonia), de Pawel Pawlikowski.

Sursa: mediafax.ro

Comments

comments

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: