Home » Justitie » Foști primari din Puiești, condamnați definitiv pentru fapte de corupție.

Foști primari din Puiești, condamnați definitiv pentru fapte de corupție.

de Marian MOCANU

Doi foști primari ai comunei Puiești – Vasile Vieru și Ion Duca, precum și membrii unei comisii de recepție a unui drum făcut cu fonduri SAPARD, au primit, ieri, pedepse definitive la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție în gestionarea fondurilor europene. Judecătorii Curți de Apel Iași au redus, la câte doi ani, zece luni și zece zile de închisoare cu suspendare, pedepsele acordate, în 2014 de judecătorii bârlădeni.

În luna iunie 2013, doi foști primari ai comunei Puiești, pe atunci consilieri locali, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție în gestionarea fondurilor europene. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iasi, Vasile Vieru, fostul primar al comunei Puiești din perioada 2004 – 2008, alături de Ioan Stârpu, consilier local, Ion Duca, fost primar al comunei și alte două persoane, ar fi semnat în fals un proces verbal de recepție a unui proiect „Modernizare drum DC 95 din DJ 243, Puiești – Cetățuia”, atestând, în mod nereal, că lucrările de construire a drumului au fost finalizate din punct de vedere cantitativ și calitativ.

„Ca urmare a depunerii acestui proces verbal la Autoritatea Contractantă, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a achitat Consiliului Local Puiești, în mod injust, ca ultimă tranșă din valoarea proiectului, suma totală de 504.105,60 lei (echivalentul a aproximativ 149.068,69 euro), reprezentând fonduri SAPARD și fonduri de la bugetul de stat”, se arăta în rechizitoriul procurorilor DNA.

vieru vasileFostul primar al comunei Puiești, Vasile Vieru, a fost condamnat, în 2014, la trei ani cu suspendare, iar restul inculpaților, la câte doi ani și noua luni de închisoare cu suspendare fiecare, plus plata a 500.000 de lei, suma alocată de APDRP pentru acel drum. Constructorii drumului au fost SC Construcții Consult SRL Bârlad și SC Consint SRL Bârlad. Împotriva acestei sentințe a judecătorilor bârlădeni, atât inculpații, cât și procurorii DNA au făcut recurs. După aproape doi ani de procese, magistrații Curții de Apel Iași au dat sentința definitivă în acest dosar. Dat fiind faptul că, între timp, s-a schimbat și cadrul legislativ, Vasile Vieru și ceilalți au fost găsiți vinovați de săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și înșelăciune. Drept consecință, Vieru, Duca, dar și ceilalți trei inculpați, Gheorghe Rujoiu, Gheorghiță Stanciu și Ioan Stărpu, au fost condamnați la câte doi ani de închisoare, pentru obținerea ilegală de fonduri europene, la care s-a adăugat un spor de pedeapsă de câte 10 (zece) luni și 10 (zece) zile închisoare pentru celelalte infracțiuni. Instanța a decis suspendarea, sub supraveghere a executării pedepsei, pentru toți cei cinci acuzați.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: