Home » Social » Gest umanitar de excepție! Familia tânărului înjunghiat în cap acceptat să doneze organele acestuia pentru a salva viețile altor oameni!

Gest umanitar de excepție! Familia tânărului înjunghiat în cap acceptat să doneze organele acestuia pentru a salva viețile altor oameni!

de Răzvan CĂLIN

Laurențiu Crâșmaru, din Tăcuta, a murit luni după-amiază, în jurul orei 18, la Spitalul de neurochirurgie din Iași. La scurt timp după decesul său, familia acestuia și-a dat acceptul pentru a-i fi prelevate organele. Medicii ieșeni au prelevat de la tânăr ficatul, rinichii și corneea, dar și fragmente de os și tendon.

tacuta_mort_donator5Laurențiu Crâșmaru, tânărul în vârstă de 27 de ani, din Tăcuta, care s-a stins din viață într-un spital din Iași după ce a fost înjunghiat în cap de un consătean, are toate șansele să devină un adevărat erou – salvator. Și asta pentru că la scurt timp după ce a decedat (luni, 29 februarie, în jurul orei 18), familia sa a fost de acord ca medicii ieșeni să-i preleveze organele pentru a fi folosite la eventuale operații de transplant. Cu alte cuvinte, deși a încheiat prematur și în mod violent socotelile cu această lume, totuși se poate spune că moartea sa nu a fost în van, căci în mod sigur va salva viețile altor oameni aflați în suferință și la grea încercare.

Laurențiu Crâșmaru a fost adus în stare gravă (în comă) la Spitalul de Neurochirurgie Iași în cursul după-amiezei de sâmbătă, 28 februarie. Tânărul tocmai fusese înjunghiat cu un cuțit de către un consătean – Gheorghiță Neamțu, de 27 de ani – în urma unei altercații ce a avut loc între cei doi într-un bar din satul Tăcuta. Una dintre lovituri i-a fost fatală, căci cuțitul i-a penetrat cutia craniană, provocându-i leziuni asupra creierului. Transportat de urgență la spitalul din Iași, medicii de aici au încercat din răsputeri să-l readucă în simțiri. Din păcate, în cursul zilei de luni, Laurențiu Crâșmaru a intrat în moarte cerebrală și acela a fost momentul în care, atât medicii, cât și familia bărbatului, au înțeles că acesta nu mai are nici o șansă de a scăpa. În schimb, realizând oportunitatea ca această tragedie să se finalizeze, totuși, cu un miracol, medicii ieșeni au cerut acordul familiei Crâșmaru pentru prelevarea de organe. Aceștia au răspuns afirmativ încă din momentul în care tânărul a intrat în moarte cerebrală.

Imediat, o echipă de medici specialiști din cadrul Centrului de Transplant Iași a efectuat prelevarea de organe. Intervenția chirugicală s-a soldat cu prelevarea ficatului, rinichilor și corneei tânărului din Tăcuta. De asemenea, au mai fost prelevate și fragmente de os și tendon.

”În momentul de față (ieri, la orele amiezei, n.r.), o întreagă echipă de medici specialiști sunt în plină etapă de evaluare. Adică, în linii mari vă spun, se efectuează toate testele și analizele pentru stabilirea persoanei care este compatibilă cu rinichii donați. Vorbim, bineînțeles, de persoane bolnave, care sunt pe lista de așteptare privind aprobarea unui transplant de rinichi. În mod cert, gestul făcut de familia tânărului din județul Vaslui va duce la salvarea vieții a cel puțin unui om!”, ne-a declarat juristul Dan Pahopol, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, în cadrul căruia funcționează Centrul de Transplant Iași.

I-a înfipt briceagul direct în creier!

Sâmbătă, 28 februarie, în jurul orei 16.30, Laurențiu Crâșmaru a mers, împreună cu câțiva prieteni, la un bar din satul Tăcuta. Acolo a dat nas în nas cu Gheorghiță Neamțu, un individ cu care se mai certase și în trecut și care era cunoscut în sat ca fiind un scandalagiu. Între cei doi existau tensiuni mai vechi, iar în momentul în care s-au întâlnit sâmbătă după-amiază, acestea au escaladat rapid și au degenerat într-o altercație în toată regula. Numai că Neamțu a scos un briceag cu lamă retractabilă pe care îl avea asupra sa și s-a năpustit asupra lui Crâșmaru, pe care l-a înjunghiat de două ori.

”Prima lovitură, aplicată în zona pieptului, lateral stânga, nu a fost una foarte gravă, ci ceva mai superficială. În schimb, cea din zona capului a fost foarte puternică și, după cum s-a văzut, foarte gravă, căci cuțitul a penetrat cutia craniană și a atins creierul”, ne-a declarat procurorul Carlo Ilieș, cel care coordonează ancheta în acest caz.

În aceste condiții, dacă la început Neamțu a fost acuzat de comiterea infracțiunii de tentativă de crimă, acum, odată cu decesul victimei, încadrarea juridică a faptei sale este de crimă. Judecătorii vasluieni au emis pe numele său un mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, însă dacă va fi găsit vinovat de instanță, Neamțu riscă să stea după gratii maxim 20 de ani.

 

About Razvan Calin