Home » World » Un baraj de la periferia orașului Mosul ar putea ceda, punând în pericol sute de mii de oameni

Un baraj de la periferia orașului Mosul ar putea ceda, punând în pericol sute de mii de oameni

Statele Unite și Guvernul Irakului au avertizat că un baraj de pe Râul Tigru construit în zona orașului Mosul, ocupat de rețeaua teroristă Stat Islamic, ar putea ceda, sute de mii de oameni riscând să moară înecați. 

„Eventuala spargere a barajului de la Mosul ar provoca moartea a numeroși oameni, mișcări masive ale populației și ar distruge infrastructura”, a avertizat Ambasada SUA din Bagdad, potrivit CNN.

Barajul construit pe Râul Tigru în apropierea orașului Mosul are lungimea de 3,2 kilometri și o capacitate de 12,5 milioane de metri cubi de apă.

Premierul Haider al-Abadi i-a îndemnat cei 1,5 milioane de locuitori ai orașului Mosul să stea la cel puțin șase kilometri de malurile Râului Tigru.

Conform experților, digul ar putea ceda în cazul în care nivelul apei ar crește cu 15 metri, ceea ce este posibil la sfârșitul iernii, situație care ar pune în pericol viețile a sute de mii de oameni și ar provoca întreruperea electricității în întregul Irak.

Lucrările de consolidare a barajului, finanțate de Națiunile Unite, au fost amânate în contextul în care orașul Mosul este ocupat din 2014 de membri ai rețelei teroriste Stat Islamic.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: