Home / National / Învățământul preuniversitar particular va beneficia de aceeași finanțare ca cel de stat

Învățământul preuniversitar particular va beneficia de aceeași finanțare ca cel de stat

Executivul a adoptat miercuri, o Hotârâre potrivit căreia unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional acreditat vor primi finanțare de bază de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar celei acordate pentru învățământul de stat. 

Finanțarea de bază în limitele costului standard per elev/preșcolar va fi asigurată de la bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA prin bugetele locale, pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat, precum și pentru cei din învățământul profesional și liceal acreditat, particular și confesional, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, remis miercuri agenției MEDIAFAX.

Astfel, costurile standard per elev/preșcolar alocate învățământului preuniversitar particular și confesional acreditat sunt similare celor aprobate pentru învățământul preuniversitar de stat. Costul standard se determină pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil și specializare, în funcție de mărimea și tipul unităților de învățământ, dacă provin din mediul rural sau din cel urban, și în funcție de coeficienții de temperatură din zonele geografice.

Pe baza costului standard per elev se alocă finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și a contribuțiilor aferente acestora pentru unitățile de învățământ. Nu sunt incluse în această categorie cheltuielile pentru alocații pentru transportul la și de la locul de muncă, precum și cheltuielile salariale în natură. De exemplu, costul standard per elev din învățământul gimnazial din mediul urban va fi în 2016 de 3.043 lei/an, iar cel din mediul rural va fi de 3.499 lei/an.

Pentru învățământul liceal teoretic, costul standard din mediul rural va fi egal cu cel din mediul urban, respectiv de 3.043 lei/an. Unităților de învățământ care au clase cu elevi ce studiază în limba maternă a minorităților li se alocă suplimentar fonduri, în funcție de coeficienți care au fost stabiliți având în vedere nivelul/filiera/profilul, mediul urban/rural.

De asemenea, tot pe baza costului standard/elev se acordă finanțarea cheltuielilor cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, precum și a celor pentru bunuri și servicii. Cheltuielile cu pregătirea profesională includ și cheltuielile legate de formarea continuă și evaluarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional acreditat.

Concret, costul standard per elev din învățământul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) în 2016 este stabilit la 321 lei/an.

Acest tip de costuri este determinat prin aplicarea unor coeficienți de diferențiere la valoarea coeficientului 1, de bază (costul standard per elev din învățământul gimnazial din mediul urban în 2016, care este stabilit la 321 lei/an).

Coeficienții de diferențiere sunt stabiliți în funcție de tipul unității de învățământ (grădiniță, școala gimnazială, liceu teoretic, școală profesională, colegiu), numărul de elevi înscriși, zone de temperatură (sunt șase zone de temperatură identificate), precum și mediul urban/rural.

De exemplu, pentru un liceu din zona 1 (județele Călărași, Constanța, Dolj, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman) cu până la 300 de elevi înscriși, coeficientul aplicat va fi 1,1386, în timp ce pentru aceeași categorie de unitate de învățământ situată în zona 6 (județele Bistrița-Năsăud, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Suceava) coeficientul aplicat va fi 1,2752.

Unitățile de învățământ vor transmite, până la 20 noiembrie a fiecărui an calendaristic, unităților administrativ-teritoriale în raza cărora își au sediul și inspectoratelor școlare numărul de elevi/preșcolar pe nivel de învățământ, filieră, profil, specializare/domeniu. Datele vor fi transmite administrațiilor județene a Finanțelor Publice, respectiv a municipiului București, în vederea repartizării sumelor defalcate din TVA.

Unitățile de învățământ particular și confesional acreditat care beneficiază de finanțare de bază au obligația să facă publice informații cu privire la sumele primate, numărul de elevi/preșcolari și forma de studiu pentru învățământul acreditat, modul de utilizare a sumelor defalcate din TVA primat de la bugetul local.

Începând cu anul 2016 statul asigură finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar obligatoriu particular și confesional acreditat, de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, prin bugetele locale, potrivit prevederilor Legii Educației Naționale și legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor fi testate, de marti, iar timp de 4 zile vor suna alternativ, intre orele 10 si 15

Sirenele care anunta situatiile de ...

Tinerii nu vor grațiere de urgență

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești ...

Comisiile reunite de Buget și Muncă din Parlament au aprobat majorarea cu 15% a salariilor de bază din învățământ începând cu 1 ianuarie

Comisiile reunite de Buget și ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: