Home » Social » Cod roșu de droguri la Bârlad – Șase adolescenți, culeși de pe jos în ultimele două zile și duși la spital după ce au consumat etnobotanice

Cod roșu de droguri la Bârlad – Șase adolescenți, culeși de pe jos în ultimele două zile și duși la spital după ce au consumat etnobotanice

de Răzvan CĂLIN

În primele două zile ale săptămânii, patru adolescenți din Bârlad au ajuns la spital după ce au ”tras” țigări cu etnobotanice. Alți doi liceeni, ajunși tot pe mâna medicilor, au manifestat stări specifice consumului de droguri.

Luni, 29 februarie, un echipaj al Stației de Ambulanță Bârlad se întorcea la bază după ce tocmai avusese o intervenție.  Chiar când mai aveau câțiva metri până la sediu, în apropierea Școlii Profesionale din cadrul Colegiului Tehnic ”Al. I. Cuza”, ambulanțierii au observat că unei adolescente i s-a făcut rău și a căzut la pământ.

ambulanta-etnobotanice”Alături de ea mai era o fată, care tot încerca să o readucă în simțiri, să o trezească pe cea care leșinase. Și ea era aproape la fel de amețită ca și cealaltă. Abia putea să scoate vreo două – trei vorbe. Domnii de pe ambulanță le-au acordat primul ajutor la amândouă, că se vedea clar că ambele fete se simțeau foarte rău. Parcă erau bete sau cred că se drogaseră”, le-a relatat, reporterilor Est News, unul dintre martorii care au asistat la incident.

Luate la întrebări de membrii echipajului de pe ambulanță, fetele au recunoscut în cele din urmă că tocmai fumaseră câte o țigară etnobotanică, date de către un coleg. Din informațiile pe care le avem, cele două sunt eleve la un liceu din localitate. Amândouă au fost duse la Compartimentul Primire Urgențe din cadrul Spitalului de Urgență ”Elena Beldiman”, unde au primit îngrijiri, după care au fost libere să plece acasă.

O zi mai târziu, Ambulanța Bârlad a fost solicitată, prin apelul unic de urgență 112, să intervină într-un caz similar. De această dată, a fost vorba despre doi băieți, unul în vârstă de 17 ani și celălalt de 19 ani. Amândoi au fost depistați, de polițiștii locali din zonă, în jurul orei 20, în parcarea auto din spatele Radio Vipp, și erau într-o stare deplorabilă: unul dintre ei căzut lat la pământ, în timp ce celălalt abia se mai ținea picioare. Tinerii erau într-o stare de agitație vizibilă, cu incoerență în exprimare, pe scurt prezentau toate simptomele caracteristice celor care tocmai consumaseră narcotice.

radoi_vasile32”Primul care i-a sesizat pe indivizi a fost un polițist local care deservește zona Pieței ”Sf. Ilie”. Colegul nostru s-a autosesizat că cei doi tineri se manifestau zgomotos și tulburau ordinea și liniștea publică. A fost solicitat la fața locului un echipaj de intervenție de al nostru, precum și o ambulanță. Cei doi prezentau un grad ridicat de agitație psiho-motorie, abia se putea exprima și erau extrem de euforici. La un moment dat, unul dintre ei s-a simțit atât de rău încât nu s-a mai putut ține pe picioare și a căzut la pământ. Ulterior, tinerii au recunoscut atât în fața polițiștilor, cât și a medicilor de pe ambulanță și de la spital, că au fumat țigări etnobotanice”, a declarat, pentru Est News, Vasile Rădoi, directorul Poliției Locale Bârlad.

În cursul zilei de ieri (2 martie), ambulanțierii bârlădeni au preluat alți doi adolescenți care prezentau simptome caracteristice consumului de substanțe etnobotanice, însă până la închiderea ediției medicii nu au putut confirma acest diagnostic.

Realitate îngrijorătoare: tinerii Bârladului cad pradă iadului etnobotanicelor, în număr tot mai mare!

etnobotanice1Încet, dar sigur, Bârladul tinde să devină un important punct de reper pe harta zonelor din țară în care traficul și consumul de plante etnobotanice sunt la ele acasă. Situația este, de altfel, valabilă pentru întreg județul, la fiecare două – trei zile, ambulanțierii  înregistrând cel puțin un caz în care unui adolescent i s-a făcut rău după ce a consumat etnobotanice.

Din datele pe care autoritățile le strâng în ultimul timp pe marginea acestui subiect sensibil, reiese că Bârladul este mai expus acestui risc, cei mai mulți amatori de senzații tari înregistrânu-se în rândul adolescenților și tinerilor.

Reporterii Est News au reușit să intre în posesia unor date și informații recente care arată, fără echivoc, această realitate. Sursele noastre spun că dealerii au reușit să se infiltreze în liceele locale. Etnobotanicele se vând cu sume cuprinse între 7 lei și 10 de lei doza. Deocamdată, din motive lesne de înțeles, atât autoritățile locale, cât și directorii liceelor nu recunosc.

Un tânăr de 22 de ani și o minoră de 15 ani s-au aruncat de pe bloc din cauza consumului de etnobotanice!

sinucigas_q114În cursul anului trecut, la Bârlad s-au înregistrat două tragedii cumplite care au avut la bază tocmai consumul de etnobotanice. O adolescentă în vârstă de 15 ani, instituționalizată în Centrul de Plasament Negrești, și un tânăr de 22 de ani, și-au pus capăt zilelor aruncându-se în gol de pe blocul Q 114. Ambii tineri erau cunoscuți ca niște împătimiți consumatori de etnobotanice și erau măcinați în ultima vreme de tot felul de coșmaruri și gânduri sumbre, acestea fiind cauzate tocmai de drogurile ingerate.

Chiar dacă există tendința de a crede că etnobotanicele sunt niște droguri ”ușoare”, realitatea este că au implicații devastatoare asupra organismului și a psihicului uman. Unii medici susțin că etnobotanicele (un mix de plante și substanțe chimice) sunt mai periculoase decât heroina sau oricare alte droguri.

Tratament nu s-a descoperit, întrucât nu au putut fi identificate toate substanțele ce intră în componența acestor droguri.

În momentul de față au fost inventariate peste 7.000 de plante sau substanțe de sinteză cu efect halucinogen. Așa că e limpede ce pericol mortal ascund aceste substanțe despre care mulți dintre adolescenții surprinși că le consumă au declarat senini că doar au tras câteva fumuri din niște țigări ”legale”. Și mai trist este că cea mai mare parte a clienților sunt adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani și tineri de până în 25 de ani.

About Razvan Calin

21 comments

  1. la liceul industrial de linga crolux aici trebuie monitorizat si prins toti smecherasii si vanzatorii de ierburi! trebuiesc pedepsiti exemplar! inchisoare minim 3 ani pentru consum de substante interzise

  2. POLITIA TREZIREA !!!!!!!!!!!!!!!
    fratii MANEA de la stadion corup copiii !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Acolo la crolux la liceul industrial e cea mai mare nebunie. Toti is smecheri in liceul ala de la baieti pana la fete. Majoritatea is numai de la tara si vor sa se afirme si la mintea lor de gaina (scz gainilor) cred ca daca fumeaza,beau, fac misto de cate un prostanac is smecheri. Cand ii auzi”vai ce m-am spart,ce bine mi-a dat” te bufneste si rasul dar si plansul, cand te gandesti ca epavele astea ar trebui sa plateasca in viitor pentru pensiile batranilor. Cine ii angajeaza daca ei is numai smecheri si nu i-au ordine de la altii. Abia astept sa treaca anii si sa-i vad cum dau cu „ghebu”.

    • credeam ca numai mie se pare ca sunt multi de la tara pe acolo..Sincer nu sunt o persoana violenta dar acum cateva zile 4-5 tineri care invata acolo gara ,imbracati ca unii care dorm in autogara m-au provocat de la distanta..doar asa ca li se parea lor ca e cool…si au dat sa vina dupa mine dupa..norocul lor ca erau la distanta…nu de alta dar sunt practicant kung fu si eram f f nervos si probabil azi ii dadea prin ziar..Nu mai exista reaspect..nu mai exista nimic si in special cei care vin de la tara se cred prin videoclipurile cu eminem

  4. Daca politia si-ar face datoria cum ar trebui si nu sar mai plimba degeaba pe strazi ar fi ceva,intrun oras mic ca barladul ar fi foarte simplu de eradicat aceasta situatie,politia stie fiecare vanzator,dar nu se ia nici o masura,mor tineri ,isi distrug viata de la varstele de 15 ani,ajung sa fure,sa talhareasca,sa iti dea in cap pe strada,dar cine sa opreasca aceasta situatie…..politia ar trebui,dar din pacate dorm in loc sa isi faca datoria,si tineri isi distrug vietile in nepasarea celor care se numesc politia,care stie cine vinde,cand vinde si nu se ia nici o masura

  5. La stadion la blocul cu 8 etaje ,cum e cunoscuta zona de catre drogati,la 8,se vinde legalele sub ochii politiei,au dovezi,poate sa le faca flagrant oricand,au marturii,au tot ce au nevoie cei din politie,dar de ce nu se ia nici o masura????la blocul cfr din centrul orasului,se vand legale la fiecare etaj,mai ceva ca painea calda ,incepand de la partier pana la et2,politia stie destul de bine de ce nu se ia masuri???? Ca cei care vand mai fac cate o sifoneala din cand in cand,si ei in schim iy lasa sa isi faca treaba,distrugand sute de tinerii zi de zi,si pentru ce,ca politia stie sa isi faca treaba doar din turnatorii,altfel nu sunt in stare de nimic,la confectie,podenii,munteni,irb,peste tot in oras se vand legale,ce asteapta politia?????

  6. Atat de rusinos…hotzoi, manea, patac .parutza. sifonii politiei , protejati sa distruga atat de multi tineri.

  7. Care e criteriul dupa care cenzurati comentariile..cenzuristilor?intr-un sat ca barladul ca nu poate fi numit oras unde traficantii sunt cunoscuti de toata lumea de ce nu se iau masuri?pentru ca probabil politia habar nu are ce trebuie sa faca,e incompetenta si corupta..Au prins cativa traficanti cu hasis…Hasisul e nimic pe langa otrava cu chimicale necunoscute pe care o fumeaza unii…Nu stii ce contine..Ca e insecticid ca e benzina ca e altceva tot o branza..Nu inteleg cum poti fi atat de tampit sa inhalezi ceva despre care nu stii nimic..asa ca sa te simti tu bine…Vrei senzatii tari..vino sa iti trag o bata dupa ceafa si vezi ce fain te simti dupa

    • Alacareofutepema-ta

      Barladu e sat ? Ma prietene,cati bani se invart in Barlad nici nu stii sa pronunti cifrele.Asa ca nu mai fi tare-n gura pe net cu sate si pl in gura ma-tii ca Barlad se pisa pe alte orase mari.

      • Pe langa alte orase din ro barladul e sat..dupa modul cum te exprimi par tu a fi de la oras?Cati km are barladul de care vorbesti?Stiu si eu ca barladul e oras,vorbeam de atitudinea de ciobani al multor oameni de aici.ai dat cu bata in balta,,precis esti unul din analfabetii ce se invart prin parc.si ai grija ca ai expresii de puscarias ..mi-ar pare rau sa ajungi acolo..si cine e tare pe internet?crezi ca daca folosesti insulte esti smecher..eu pot sa te intalnesc cand vrei zmeule..sa vad daca esti asa smecher in viata de zi cu zi..cuvintele urate ti le indes pe gat ..esti penibil..lasa comentariile,legalele si invata ca ai sa ajungi vai capul tau.mai rau decat esti

      • Pentru orice eventualitate repet.
        1.esti primitiv
        2.te exprimi ca un puscarias
        3.insultand dovedesti ca esti prostul de care te suspecteaza cineva oricum dupa un asemenea mesaj.
        4.ma acuzi de lucruri pe care le faci..esti tare pe net..cand de fapt eu nu am zis ca as fi tare nici nu m-am dat zmeu
        5.Ma exprim mult mai bine decat tine si se vede clar o diferenta de nivel,de inteligenta si exprimare.Chiar efortul meu de a=ti arata ca esti prost e spre binele tau
        6,M-am oferit sa te intalnesc si ti-am cerut o adresa
        7.Daca nu inveti si nu lasi prostiile si smechereala ai sa ajungi prostul altora si o sa te futa altii pe tine pe bune toata viata
        8.Nu ai iesit din Barlad altfel nu poti spune asemenena asemenea prostii..Fie esti de la tara.. fie nu ai iesit din barlad,Romania.etc.Intr-un sat din austria sunt masini de sute de mii de euro si vile cum n-a vazut tot neamul tau pana acum.SI aia nu se lauda cu ele ca voi cu cele pe care nu le aveti..

        9.Practic Kung fu de performanta zic eu..
        10.Pot rupe un brat in mai putin de doua secunde.
        11.Dupa ce te-am facut pe toate planurile:moral ,intelectual lingvistic..te pot face sa iti inghiti cuvintele la propriu ..
        Ps SA FII SMECHER NU INSEAMNA SA FII PROST SI SA MANANCI SEMINTE PE BANCA IN PARC

  8. Pomet,tot neamul lui dura,numai sifoane de a militiei,ca ei doas asa stiu sa fac treaba cu sifonarii,si de asta stau nestanjeniti si isi fac treaba incontinuare cu legalele baieti fara stres,nu stiu ce asteapta politia de atata vreme,sa lasat cu mortaciuni,au inebunit oamenii,astia care nau luato pe aratura inca arata ca niste zombii pe strada si is gata oricand sa iti dea in cap pentru 5 lei,ce asteapta politia …asta e marea intrebare???

    • Ai perfecta dreptate cu politia .Stau domnii la birou cu cafelutele si platesc sifonari si tot felul de jeguri sa le furnizeze informatii,in loc sa faca ei aceste descoperiri sa-si merite banii care ii cistiga.Daca te duci pe holurile politiei dai de toti sifonarii pe acolo.Deja birladenii ii cunosc.Rusine celor care apeleaza la asemenea jeguri.Si inca ceva daca primesc vreo plingere de undeva si ei nu au martori cum ca acea fapta sa produs ,pun un jeg de sifonar pe post de martor si treaba este rezolvata.Ei ce patesc pentru ca au pus un martor mincinos????Nimic.Ei sint cei care nenorocesc oamenii si va spun eu ca ei respecta legea numai din gura in rest ei sint cei care sint cei mai corupti.Ar trebui facuta o selectie la politia Birlad cei corupti AFARA cei BUNI sa ramina in slujba cetateanului .Numai asa se va scapa de infractionalitatea care este la Birlad .

  9. Sa batut toba o saptamna ca sa destructurat o mare retea de traficanti de hasis,asta e reclama pentru politie, aia sunt copii micii,pe langa ce fac astia cu legalele,aia fumau ei si vindeau sa isi scoata ce fumau ei,de la hasis nu am auzit sa moara nimeni sau sa umble cum umbla distrusi astia care fumeaza legale,astia zicii ca is zombii,si daca ai noroc sa dai peste ei cand sunt in stare de sevraj,te talharesc ziua in amiaza mare,si nu inteleg pe astia care vand legale de ce nu iy ridica politia,sa dea cateva pedepse care sa le aduca aminte altora ce inseamna sa vinzi legale,intrun oras ca barladul nu ar trebui mai mult de 3 luni de munca din partea politiei ca sa starpeasca acest fenomen,sunteti niste incompetentii nenorocitii ,din cauza voastra se intampla totul,sunteti la fel de vinovatii ca si cei care vand,ca stitii si nu facetii nimic

  10. daca politia nu face nimic o sa se omoare copii cu cutite de la legalele aste de cacat iti iau mintile te fac sa te arunci de la balcon gara trun ponet dura tiganii care vand legale

  11. Nu e nevoie de nici un denunt,sunt sute de denunturi facute,politia stie tot,ba chiar sunt acoperitii de politie in schimbul unor praduielii,nu avem ce face,atata timp cat politia e de partea lor. ..nu se poate face nimic,politia iy acopera,ia spagii ,si ei isi vad linistiti incontinuare de afacere

  12. Sau facut nenumarate denunturi dar politia se face ca nu vede nu aude.Concluzia????????

  13. ba nebunilor nu mai comentati fara sa stiti adevarull….vorbiti mult si prost uniii ……

  14. barladul e un oras mic si plin de tigani care se dezvolta prin traficul de droguri si prostitutie de la confectie la irb e saracie si legale la turn la tiganii aia si la patac morea hotoi manea legalele sunt in floare

%d blogeri au apreciat: