Home » Sanatate » Al șaptelea adolescent adus la Urgențe din cauza etnobotanicelor!

Al șaptelea adolescent adus la Urgențe din cauza etnobotanicelor!

de Răzvan CĂLIN

În decurs de trei zile, cadrele medicale din oraș s-au confruntat cu șapte tineri care au consumat substanțe etnobotanice.

Sistemul medical bârlădean a înregistrat în ultimul timp o creștere alarmantă a numărului de adolescenți și tineri care cad pradă consumului de etnobotanice. În ultimele trei zile – luni, 29 februarie, marți, 1 martie și miercuri, 2 martie – la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” au fost aduși de ambulanțieri și preluați de personalul medical de la Unitatea de Primire Urgențe (UPU), nu mai puțin de șapte tineri.

Așa cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, luni au fost luate de un echipaj al Ambulanței Bârlad, direct de pe stradă, două eleve de liceu care se simțeau vizibil rău. Pentru ca în următoarele două zile, la UPU Bârlad să fie aduși alți cinci tineri, dintre care trei sunt minori, iar doi au 19 și respectiv 20 de ani. La fel, și aceștia au recunoscut că au fumat niște țigări ”legale” cu etnobotanice și prezentau semne clinice caracteristice: agitație psiho-motorie, dificultăți sau incoerență în exprimare, stare generală proastă etc.

Conform statisticii întocmită de spitalul bârlădean, martie a debutat în forță din acest punct de vedere dacă ne gândim că în februarie au fost înregistrate doar patru cazuri de acest gen.

gheorghiu_adrianAdrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al unității, a declarat pentru Est News: ”Trebuie ținut cont că vorbim de un diagnostic inițial, bazat în mare parte pe declarațiile pacienților. Un diagnostic de certitudine nu poate fi pus decât pe baza analizelor toxicologice și trebuie văzuți și de un medic psihiatru”.

Totuși, statisticile oficiale nu reflectă cu acuratețe realitatea din teren pentru că în foarte multe cazuri cei care, inițial, au recunoscut că au consumat etnobotanice, ulterior, din varii motive, și-au schimbat depozițiile. Pe de altă parte, nici unul dintre ei nu a putut fi supus unor analize toxicologice care să stabilească cu exactitate ce tip de substanță psihotropă au consumat. Mai ales că acest tip de analiză este efectuat atunci când persoana respectivă este internată în spital pentru tratamentul de rigoare și după ce a fost înregistrat în evidențele spitalului ca și consumator înrăit. Or, nici unul dintre tinerii bârlădeni depistați în ultima perioadă nu a necesitat (sau nu a dorit) internarea.

Vorbim de un fenomen care dă semne clare că a luat amploare, mai ales în rândul adolescenților și tineretului din Bârlad. Pe străzile din oraș se vorbește din ce în ce mai mult despre acest comerț ilicit cu etnobotanice. Alarmant este că cei mai fideli clienți sunt adolescenți și tineri cu vârste până în 25 de ani. Onomastici, zile de naștere, baluri, chefuri prin cluburi, toate aceste distracții nu sunt ”cool” până ce nu se consumă și astfel de ”prafuri”. Și nimeni nu se uită la preț (care oscilează între 7 lei și 10 lei doza), căci, din păcate, asta a ajuns să fie distracția supremă pentru ai noștri tineri. Ba chiar se vorbește că cei care practică acest comerț ilicit au reușit să se infiltreze și prin liceele bârlădene, acolo unde este cea mai importantă ”piață de desfacere” pentru etnobotanice. Luați la întrebări, directorii liceelor se jură că nu există așa ceva (sau că n-au habar), cei de la poliție îți aruncă sec fraze de genul ”Poliția Română întreprinde acțiuni specifice pentru combaterea și prevenirea fenomenului infracțional”, iar niște indivizi lipsiți de scrupule se îmbogățesc măcinând sănătatea copiilor noștri!

About Razvan Calin

8 comments

  1. Politia si jandarmeria din Barlad trebuie schimbata din temelii ,altfel Barladul e raiul infractiunilor.

  2. vreti sa vedeti consumatori inraiti de etnobotanice ? venit in zona Casa Sturdza , magazin ZAMORA cum umbla seara ca zombii ………. UNDE E POLITIA ?

  3. la gara si la confectie se vind cele mai puternice etnobotanice cei de la turn vand ceai stropit cu acetona

  4. Politia intreprinde pe dracu sai ia de nenorocitii ca nu fac nimic decat sai tina in palme pe acesti vanzatori,ce dracu e asa greu sa combatii intrun oras ca barladul,cand stie pe fiecare care vinde ,domnilor politistii iy stiti destul de bine,ce mai aveti nevoie ca noi chiar nu intelegem ce este atat de greu???? Daca intrati peste ei in case le gasiti kg de legale,si o stiti prea bine,ce asteptati,de ce iy tineti in brate si iy menajati pe acesti vanzatori,ca sunt sifoanele politiei….va zice ceva aceste nume….manea,pomet,dura,patac….si multi alti?????pentru cateva praduieli care le fac iy lasati sa nenoroceasca sute de tine,sa distruga atatia copii nevinovatii???chiar atat de rau sa ajuns ,ca politia sa fie complice infractorilor???

    • Dragul meu „OARECARE” e usor sa arunci cu nume! Insa e foarte greu de dovedit ca acele nume sunt si numele vinovate! De exemplu DURA! Ce poti face contra lor?E stat in stat acolo! Inca un exemplu: MANEA! Omule e si consumator si distribuitor dar are tata spate mare (foarte mare) la vs(cel putin asa se lauda manea cel mic) Si ar mai si si nume si exemple! Insa cand toata lumea e neam cu toata lumea (fin, cumatru, unchi, etc.) e greu de scuturat pomul sa cada merele stricate, de ma intelegi!

    • Prietene, stai sub piatră si nu iesi se acolo, la cât esti de prost te bate si Limba Română . Grija asta o ai tu ce face lumea? Marş la munca bârfitor de rahat ce esti !

  5. Auzi bai laurentiu fac ceva pe gramatica ta si pe tine de destept ce esti,cu siguranta esti vreo unul dintrei cei mentionati sai ai anturaj apropiat cu ei,asa ca clanta mica,oricum tot acest circ nu o sa mai dureze prea mult si o sa va lege garda cu tot cu praduielile voastre,politistii va sunt prieteni atat xat le sunteti folositori,dar cu timpul vor aparea alti mai folositori si atunci o sa dispareti,aste e de cand lumea,sau pana la urma se va da o lege ca altfel nu se poate si nu o sa mai fiti tinuti in brate,si la parnaie o sa ai ocazia sa predai limba romana daca tot esti asa destept,iar apropo de ce zici tu costel…cine dracu sunt astia „dura”,sunt niste jegosi muritori de foame care sau autointitulat clan,dar ei is vai de capul lor,si sunt praduitori de ai politie de traditie,nu e mai nimic de capul lor,al de manea la fel sunt vai mama lor,de unde dracu atata spate si alte influente ca sunt morti de foame,ce e mai cu blat si cu putere sunt aia a lui patac,ca aia au pile serioase direct cu chelaru,aia isi permit de fac mai multe nu doar comert cu legale,conducere fata permus,batai,sifoneli din tot orasul ,etc,dar aia macar au grade mari la garda cu state vechi

    • Daca tot esti atat de vorbaret si de sifon, de ce nu le spui cine esti tu? Tu nu te vezi ca esti un mancator de rahat? Porti grija lumii ce fac ei si cum, vezi-ti de lungul nasului si o sa fie mai bine.. ce faci tu aici se numeste invidie si prostie din partea ta, hai te-am scuipat ca esti prea inchis la minte sa-ti mai dau atentie .

%d blogeri au apreciat: