Home » World » Guvernul Ungariei are ca prioritate consolidarea securității de-a lungul frontierei cu România

Guvernul Ungariei are ca prioritate consolidarea securității de-a lungul frontierei cu România

Guvernul Ungariei are ca prioritate consolidarea securității de-a lungul frontierei cu România și măsuri suplimentare pe granițele cu Serbia și Croația, pentru oprirea imigranților, afirmă Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, informează MTI. 

„Consolidarea barierelor metalice la frontierele cu Serbia și Croația și pregătirea unor măsuri similare de-a lungul frontierei cu Romania vor fi pe agenda ședinței de Guvern de săptămâna viitoare”, a declarat Janos Lazar.

„Guvernul Ungariei nu are o problemă cu ajutarea imigranților, dar, dacă îi ajutăm aici, îi atragem la noi; de aceea, Ungaria pledează pentru ajutarea imigranților în țările de origine”, a spus Janos Lazar.

Potrivit oficialului ungar, Grupul Vișegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia) continuă să pledeze pentru construirea unei noi linii de protecție a frontierelor pe ruta balcanică, în Macedonia, pentru oprirea extracomunitarilor care vin prin Grecia.

În ultimele săptămâni, Guvernul Ungariei a semnalat de mai multe ori că va construi gard metalic de-a lungul frontierei cu România, pentru oprirea imigrației. „Migrația va reîncepe din primăvară și probabil că vor fi exercitate presiuni asupra frontierelor noastre. Trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru și pentru a construi gard la frontiera cu România. Anul 2016 va fi unul greu în materie de imigrație ilegală. Suntem supuși presiunilor și securitatea țării este amenințată”, afirma Janos Lazar în februarie.

În contextul valului de imigranți extracomunitari, Ungaria a construit deja garduri metalice la frontierele cu Serbia și cu Croația, semnalând de mai multe ori că ar putea lua măsuri similare pe segmente ale graniței cu România. Autoritățile ungare au anunțat în septembrie 2015 intenția de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri al frontierei cu România, în contextul în care imigranții s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la granița ungaro-sârbă. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara pe 15 septembrie că „gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România și să continue pe o distanță rezonabilă dacă presiunea migrației se mută spre România”. Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniței sârbe se termină în zona localității ungare Kübekháza, situată la frontiera cu Serbia și cu România.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: