Home » National » Senatul decide asupra pedepselor privind defăimarea și disprețul față de însemnele oficiale

Senatul decide asupra pedepselor privind defăimarea și disprețul față de însemnele oficiale

Senatorii ar urma să voteze marți o propunere legislativă PSD de modificare a Codului Penal în sensul introducerii pedepsei cu închisoarea de la 1 până la 3 ani pentru ofensă la adresa însemnelor României, actul normativ reglementând și „defăimarea” emblemelor sau semnelor folosite de autorități. 

Potrivit proiectului de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, este introdus un nou articol care definește „disprețul” pentru însemnele României. „Prin dispreț pentru însemnele României, pentru embleme sau semnele de care se folosesc autoritățile se înțelege: lipsa de considerație sau stimă, sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenție și defăimare”, se arată în raportul Comisiei juridice, sesizate în fond.

Ofensa adusă însemnelor naționale este definită ca „fapta săvârșită în public prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României” și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 3 ani, se mai precizează în proiect.

De asemenea, „fapta săvârșită în public prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani”. 

Proiectul a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ și va fi spus votului final în plenul Senatului.

Propunerea legislativă este semnată de un grup de parlamenari, majoritatea PSD, printre care senatorul Gabriela Firea, deputații Florin Iordache și Marian Neacșu.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: