Home » Social » O minoră dată în plasament va deveni mamă!

O minoră dată în plasament va deveni mamă!

de Răzvan CĂLIN

Adolescenta va împlini luna aceasta 16 ani și este însărcinată în 10 săptămâni. Tânărul care a lăsat-o grea a promis că o va lua soție.

Caz atipic pentru specialiștii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. O minoră din Bârlad care încă nu a împlinit 16 ani, urmează să aducă pe lume un copil. Adolescenta este de mai mulți ani în grija unei familii de asistenți maternali profesioniști și, la prima vedere, pare un caz clasic de minoră sedusă de un individ matur.
Minora, căreia îi vom spune Roxana pentru a-i proteja identitatea, a fost abandonată de cea care i-a dat naștere. După primii trei ani din viață petrecuți prin centrele de plasament din județ fetița a fost plasată în cele din urmă unui asistent maternal profesionist, care locuiește în Bârlad. Copila s-a integrat bine în familia – surogat, ani au trecut și nimeni nu bănuia ce avea să se întâmple mai târziu. La un moment dat, în cursul săptămânii trecute, medicii bârlădeni au fost solicitați să-i dea fetei o mână de ajutor pentru că se simțea din ce în ce mai rău. Minora a venit la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad, unde, atât ea, cât și asistentul maternal profesionist au avut parte de un șoc în toată regula: medicii specialiști de aici a descoperit că ea este însărcinată în 10 săptămâni. Toți cei din jurul ei s-au alertat imediat și luând-o la întrebări au aflat că aceasta trăiește o povestea de dragoste, cu un tânăr, tot din Bârlad, în vârstă de 25 de ani. Acesta nu riscă să fie incriminat de legea penală (chiar dacă așa ar părea la prima vedere) pentru că întreținerea de relații sexuale cu o minoră de peste 15 ani nu mai este incriminată.
”Poate fi pedepsit pentru că a întreținut relații sexuale cu o minoră de peste 15 ani doar în niște cazuri speciale. De exemplu, dacă individul își impune autoritatea asupra ei, ceea ce nu este cazul în situația dată. Din ancheta efectuată de colegii care se ocupă de acest caz, raporturile sexuale au fost consimțite de fată. Iar Codul Penal spune că este considerată infracțiune doar dacă fata avea până în 15 ani. Cum ea va împlini 16 ani în cursul acestei luni (martie, n.r.), atunci este exclus ca tânărul să fie incriminat de lege. Oricum, am înțeles că există la dosar o declarație a tânărului respectiv prin care își ia angajamentul de a se căsători cât mai curând cu minora și că va recunoaște inclusiv copilul ce urmează a veni pe lume”, a declarat pentru Est News, Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.
Noile reglementări în domeniu permit căsătoria cu un minor (fată sau băiat), însă acest lucru trebui consfințit de o instanță de judecată.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: