Home » Administratie » Un scandal cusut cu ață albă!

Un scandal cusut cu ață albă!

de Răzvan CĂLIN

Edilii bârlădeni sunt convinși că toate cadavrele de maidanezi descoperite într-un tomberon din padocul primăriei au fost scoase înadins din lada frigorifică și aruncate acolo. Dintre cei opt câini comunitari, șapte au murit din cauze patologice, iar unul face parte din ultimul lot de maidanezi eutanasiați în decembrie anul trecut.

Scandalul presupusului masacru chinologic din padocul Primăriei Bârlad pare să fie rezultatul unor ”mâini criminale” care ar fi dorit să pună într-o lumină proastă, în special, Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, precum și edilii bârlădeni, în general. În urmă cu o săptămână, o bârlădeancă a sesizat că într-un tomberon din curtea padocurilor Primăriei Bârlad zac mai multe cadavre de câini, aruncate acolo fără a se respecta nici cele mai elementare norme de igienă și securitate.

bunea_marin33Autoritățile locale susțin cu vehemență că ceea ce s-a întâmplat la data respectivă este un scenariu pus la cale de niște indivizi care ar fi dorit să discrediteze activitatea serviciului respectiv. Bănuielile lor se îndreaptă chiar către personalul serviciului de ecarisaj.

”Am dispus o anchetă internă care este în curs de desfășurare. Încă nu am tras concluziile finale, dar avem serioase dubii cu privire la acest caz. Niciodată nu s-a procedat de o asemenea manieră neglijentă la Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân. Este foarte probabil ca cineva să fi făcut acest lucru înadins, ca să ne discrediteze. Nu ne hazardăm, deocamdată, în afirmații pripite, căci așteptăm definitivarea anchetei. Ale cărei concluzii le vom corobora cu rezultatele anchetei efectuată de Poliția Bârlad și cu ceea ce ne va comunica Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Oricum, sunt multe semne de întrebare la care sperăm să obținem răspunsuri în cel mai scurt timp”, ne-a declarat Marin Bunea, primarul interimar al Bârladului.

Bejan_IoanLa rândul său, medicul veterinar Ioan Bejan, cel care este implicat direct în activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân din Bârlad, a avut o poziție și mai tranșantă. Dr. Bejan este ferm convins că la mijloc e vorba de un complot pus la cale doar de dragul de a face rău: ”Altfel nu îmi pot explica cum de s-a putut întâmpla așa ceva. Cu exact două zile înainte de scandalul acesta, eu personal am trecut pe la padocuri și chiar am verificat lada frigorifică, care era conectată la priză și funcționa. Iar în ea se aflau respectivele cadavre de câini. Cum de sâmbătă și până luni aceste cadavre s-au ”mutat” brusc din lada frigorifică în tomberonul acela de gunoi? Mai mult, am avut surprinderea să constat că unul dintre cadavre este al ultimului câine eutanasiat la Bârlad în luna caini-padocuridecembrie 2015. Atunci s-a făcut ultima eutanasiere. Tot în luna decembrie, toate cadavrele au fost preluate de mașina specială a firmei care se ocupă cu incinerarea acestora. S-a vorbit despre zeci de cadavre sa schelete de câini care ar zăcea aruncate în fosa septică din curtea padocurilor. Nimic mai neadevărat! În realitate, a fost găsit doar un singur craniu de câine, care cel mai probabil a ajuns accidental în urmă cu mulți ani. După culoare și după cum arăta, era evident că e foarte vechi. Este clar că cineva ori a comis un act de neglijență, or mai degrabă înclin să cred că e o făcătură. Ori de câte ori moare un câine sau este eutanasiat, cadavrul este pus într-un sac de plastic și apoi depozitat într-o ladă frigorifică! Cine susține contrariul nu știe ce vorbește!”.

Dr. Bejan ne-a mai spus că din cei opt maidanezi morți (ale căror cadavre au fost găsite zăcând într-un tomberon), șapte au decedat din cauze patologice (diferite boli), iar unul a făcut parte din ultimul lot de eutanasiați în decembrie anul trecut. Acum rămâne ca ancheta internă declanșată de edili să descopere cine se face vinovat de această neglijență în serviciu sau de ”complot subversiv”.

În același timp, sunt așteptate rezultatele analizelor de laborator de la DSVSA Vaslui și concluziile anchetei polițiștilor. La rândul lor, oamenii legii așteaptă concluziile medicilor veterinari, care încă nu s-au pronunțat.


About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: