Home » Social » Sectorul construcțiilor e praf, în județul Vaslui

Sectorul construcțiilor e praf, în județul Vaslui

de Marian Mocanu

Numărul autorizațiilor de construcții emise de Primăria municipiului Vaslui în acest an sunt mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.  Reducerea lucrărilor de construcții are repercursiuni atât în ceea ce privește șomajul, cât și nivelul de trai a mii de vasluieni.

În ultima perioadă însă, cu toată creșterea economică trâmbițată de guvernanți, numărul celor care doresc să construiască a scăzut drastic. Astfel, în primele două luni a acestui an, Primăria Vaslui a eliberat doar 30 de autorizații de construire, mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Anul trecut, am avut un an bunișor, dar nu strălucit! Anul acesta însă a început foarte slab! În primul rând, este vorba de schimbările legislative privind obținerea autorizațiilor ISU, începând din luna noiembrie a anului trecut, după tragedia de la Colectiv. Această autorizație se obține foarte greu, numai pregătirea documentației în vederea obținerii acordului ISU durează și costă destul de mult! Apoi, cred că este vorba și de finanțare: cine mai ia acum credite imobiliare? Asta cu atât mai mult cu cât se tot vorbește despre intenția băncilor de a mări avansul, iar dobânzile sunt care sunt!”, ne-a declarat administratorul unei firme de construcții din Vaslui.

„Mai grav este altceva, dacă nu am lucrări, nu doar că nu mai angajez muncitori, dar aș putea fi nevoit să mai și dau afară ori să-i trimit în concediu fără plată. Reducerea numărului de lucrări nu ne afectează numai pe noi, cei din construcții, ci și pe orizontală, pe cei care vând materiale, și așa mai departe”, a adăugat constructorul vasluian.

În consecință, și forța de muncă a scăzut drastic. Conform datelor statistice, în 2013, lucrau în acest sector, în medie, circa 4.750 angajați, numărul acestora scăzând cu un sfert în anii care au urmat.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: