Home » World » SUA analizează posibilitatea staționării de bombardiere în Australia, pentru intimidarea Chinei

SUA analizează posibilitatea staționării de bombardiere în Australia, pentru intimidarea Chinei

Statele Unite au inițiat negocieri cu Australia pentru a staționa bombardiere cu rază lungă de acțiune pe teritoriul australian, o manevră care are rolul de a intimida China, afirmă oficiali de la Pentagon citați de Fox News. 

Potrivit locotenentului Damien Pickart, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene americane, Statele Unite ar putea trimite bombardiere B-1 și ar putea extinde misiunile avioanelor B-52.

Discuțiile sunt preliminare, a precizat Pickart.

„Aceste misiuni ar oferi oportunități regionale și ar constitui o forță credibilă de atac la nivel global și o măsură de disuasiune pentru menținerea păcii și securității în regiunea Indo-Asia-Pacific”, a explicat Damien Pickart, citat de Reuters. 

Premierul Australiei, Malcolm Turnbull, a refuzat să comenteze informațiile.

Manevra Statelor Unite și Australiei ar reprezenta o formă suplimentară de presiune asupra Chinei.

Statele Unite au intensificat recent patrulele navale în Marea Chinei de Sud, invocând respectarea principiului „libertății de navigație”. În urmă cu câteva zile, Forțele Navale americane au trimis un portavion și cinci nave militare de escortă în Marea Chinei de Sud, pe fondul tensiunilor cu Administrația din China.

În replică, Administrația de la Beijing susține că are nevoie de armament în Marea Chinei de Sud din cauza „procesului de militarizare” lansat de Statele Unite.

În octombrie 2015, Statele Unite au trimis o navă militară în apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra având rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului. Distrugătorul USS Lassen, aparținând Forțelor Navale americane, s-a apropiat la 22 de kilometri de Insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China. Trimiterea navei militare americane a avut rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului într-o zonă revendicată de China, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan și Vietnam. Forțele navale chineze au urmărit și au transmis avertismente distrugătorului american, a anunțat Guvernul de la Beijing, atrăgând atenția că armata chineză va răspunde „provocărilor” Statelor Unite.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: