Home » Justitie » 11 polițiști, printre care și fostul șef al Poliției Județene, trimiși în judecată într-un dosar de corupție

11 polițiști, printre care și fostul șef al Poliției Județene, trimiși în judecată într-un dosar de corupție

Un număr de 11 polițiști, printre care și fostul șef al Poliției Județene Vaslui, Mihai Carp, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA după ce ar fi comis zeci de infracțiuni de corupție, precum luare de mită sau abuz în serviciu. Alte zece persoane, majoritatea administratorii unor firme, urmează a fi judecate în același dosar.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a nouă polițiști din cadrul Poliției Județene Vaslui, printre care și fostul șef al instituției până în toamna anului trecut, Mihai Carp, precum și a unui ofițer de la IGPR și a unui subofițer de la Poliția Ilfov, după ce ar fi comis zeci de infracțiuni de corupție. Majoritatea ofițeri sau subofițeri ai structurilor de Poliție Rutieră, polițiștii în cauză sunt acuzați, printre altele, de luare și dare de mită, falsuri și instigare la falsuri în înscrisuri oficiale, abuzuri și instigare la abuzuri în serviciu, falsuri și instigare la fals intelectual.

iulian munteanuCele mai multe infracțiuni, respectiv 32 de fapte penale, sunt imputate de anchetatori fostului șef al Biroului Rutier Vaslui, comisarul Iulian Munteanu, în jurul căruia, de fapt, s-a desfășurat întreaga anchetă. Aflat în arest preventiv de trei luni, Munteanu este acuzat că, în perioada 2013-2015, ar fi determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa, cercetați în aceeași cauză, să aplice sancțiuni mai blânde decât s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni.

În unele situații, Iulian Munteanu a pretins de la conducătorii auto favorizați foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, respectiv baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model. Totodată, i-a determinat pe subordonați, printre care inculpații Cernat Irinel-Ioan, Roman Andrei și Guralivu Constantin, să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii. Alt conducător auto care a primit o sancțiune contravențională mai blândă, respectiv un avertisment, a fost și inculpatul Safir Ciprian (n.r.-administratorul unei firme de construcții), care a semnat procesul-verbal de sancțiune contravențională falsificat, atestând în fals aplicarea de către agentul constatator a sancțiunii contravenționale principale a avertismentului, în loc de sancțiunea contravențională principală a amenzii”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Anchetatorii îl mai acuză, printre altele, pe fostul șef al Biroului Poliției Rutiere Vaslui că a „deturnat realitatea” în cazul unui accident de circulație în care au fost implicați un polițist și un patron, în sensul că l-a scos vinovat pe colegul său de serviciu, pe care l-a amendat, deși vinovat era respectivul om de afaceri. De asemenea, procurorii DNA susțin că Iulian Munteanu ar mai fi primit mită materiale de construcții, sticle cu șampanie și obiecte de îmbrăcăminte, după ce ar fi intervenit la un angajat de la RAR pentru urgentarea unei inspecții tehnice și la un coleg din alt județ pentru ca polițistul de acolo să soluționeze cu celeritate un dosar penal.

Nici șeful polițiștilor nu a fost cheie de biserică

carp1Fostul șef al Poliției Județene Vaslui, Mihai Carp, pensionat medical luna trecută, a fost trimis în judecată pentru instigare indirectă la abuz în serviciu. Carp este acuzat că, în urmă cu un an, l-ar fi instigat pe șeful Serviciului Rutier Vaslui, Ioan Vîrlan, să determine pe un agent de poliție din subordinea sa să modifice procesele verbale de contravenție întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancțiunii aplicate, din amendă contravențională în avertisment.

Trimis în judecată în același dosar pentru șase infracțiuni, Ioan Vîrlan mai este acuzat că, în septembrie 2015, l-a determinat pe același agent de poliție să nu îndeplinească un act din sfera atribuțiilor de serviciu, respectiv constatarea și sancționarea corespunzătoare a unei abateri contravenționale comise de o persoană. Pentru această faptă, în perioada 24.09.2015 – octombrie 2015, inculpatul Vîrlan Ioan a pretins și primit în două rânduri de la conducătorul auto mai multe bunuri în valoare de 126 lei. La data de 08.10.2015, același inculpat a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia ofițerului”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Comisarul-șef Mihai Axente, din cadrul Direcției Rutiere a IGPR, arestat preventiv din decembrie 2016, a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de luare de mită în formă continuată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și instigare la abuz în serviciu. Ofițerul bucureștean este acuzat la rândul său că, pe 8 aprilie 2015, a primit de la fostul șef al Biroului Rutier Vaslui, carne de miel și vin de diverse sortimente și un pat confecționat artizanal. Toate aceste bunuri ar fi fost oferite de Iulian Munteanu pentru a nu fi constatate nereguli în activitatea biroului pe care acesta îl conducea și să nu aplice eventuale sancțiuni, în urma unui control desfășurat în perioada 30 martie – 20 aprilie 2015. Totodată, lui Axente i se impută și faptul că l-a determinat pe un polițist din județul Ilfov, trimis în judecată în același dosar, să nu se sesizeze din oficiu cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de port armă și să nu întocmească dosar penal în acel caz. Procurorii DNA au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui bun mobil ce face obiectul confiscării speciale și aparține lui Mihai Axente.

Tot în acest dosar de corupție au mai fost trimise în judecată alte zece persoane, majoritatea administratorii unor firme, care ar fi fost complici la faptele comise de către polițiști și ar fi beneficiat de anumite avantaje.

Dosarul a fost trimis spre judecată la Tribunalul Vaslui. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: