Home » Social » „Casa Verde”, oportunitate pentru scăderea consumului de energie.

„Casa Verde”, oportunitate pentru scăderea consumului de energie.

de Marian MOCANU

În luna aprilie este posibil să se reia derularea programului „Casa Verde”, pentru accesarea de subvenții nerambursabile pentru instalarea de panouri solare, centrale pe peleți, ori pompe de căldură. În funcție de complexitatea sistemului instalat prin acest program, reducerea facturilor la energie poate ajunge și la 70%. La sfârșitul anului trecut, Agenția Națională de Mediu a aprobat 7.300 de dosare depuse în cadrul campaniei din anul 2014.

Programul “Casa Verde” a fost deblocat la sfârșitul anului trecut, când s-au aprobat peste 7.300 de dosare, iar alte 2.300 respinse, dosare depuse în 2011 la Agențiile Fondului de Mediu din țară. Programul ar putea fi reluat din acest an, o nouă campanie de depunere a cererilor de fonduri nerambursabile urmând a fi deschisă, cel mai probabil, în luna aprilie. Prin acest program, persoanelor fizice le-au fost acordate sume nerambursabile de până la 6.000 lei, pentru instalarea de panouri solare sau centrale pe peleți, și de până la 8.000 de lei pentru instalarea de pompe de căldură. Pentru a beneficia de aceste sume solicitanții au termen de 60 de zile de la obținerea aprobării, pentru semnarea contractului. Apoi, în termen de un an, trebuie să instaleze sistemele, pe cheltuiala proprie, și după finalizarea lucrărilor să solicite Agenției Fondului de Mediu decontarea cheltuielilor eligibile, stabilite prin contract. Teoretic, aceste fonduri nerambursabile ajung pentru sistemele simple, care sunt folosite o parte din an pentru prepararea apei calde și uneori pentru susținerea parțială a sistemului de încălzire. În banii acordați în cadrul programului este inclus și TVA, dar și lucrările de instalare ale sistemului, care sunt destul de costisitoare.

Pentru cei care doresc să-și instaleze panouri solare, un singur astfel de panou poate asigura apa caldă pentru 2-3 persoane, ceea ce conduce la o importantă economie la factura de energie, care poate ajunge și la 60-70%, pentru sistemele mai performante. La fel, în cazul centralelor termice care folosesc combustibil solid, altul decât cărbunii, respectiv peleți, rumeguș ori alte deșeuri vegetale. Instalarea de noi sisteme de încălzire care folosesc resurse regenerabile în urma aprobărilor acordate prin programul “Casa Verde” va duce la peste 50.000 numărul de gospodării cu grade diferite de independență energetică, la nivel național. În cazul în care se optează pentru sisteme mai performante, a căror prețuri depășesc subvențiile acordate prin „Casa Verde”, amortizarea cheltuielilor suplimentare se poate obține prin reducerea facturilor la energie, în timp de 2 – 7 ani. Cererile de finanțare, însoțite de documentațiile aferente, se vor depune, după demararea programului, la Agențiile Județene de Protecția Mediului.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: