Home » Administratie » Licitația pentru transportul în comun la Bârlad a fost amânată. Andra Palmaciu, eleva care a deschis cutia Pandorei, spulberă autoritățile cu o nouă scrisoare deschisă

Licitația pentru transportul în comun la Bârlad a fost amânată. Andra Palmaciu, eleva care a deschis cutia Pandorei, spulberă autoritățile cu o nouă scrisoare deschisă

de Simona MIHĂILĂ

Licitație cu surprize, astazi, la Primăria Bârlad, unde ar fi trebuit să aibă loc deschiderea ofertelor depuse de firmele doritoare să concesioneze serviciul de transport public local: o singură societate de transport s-a înscris – SC Vertrantis SRL Bârlad, motiv pentru care licitația a fost amânată.
licitatie-transport-comunCondiția ca procedura să fi avut finalitate era ca la licitație să se fi înscris cel puțin două firme. Spre surpriza tuturor, SC Unistil, cea care asigură transportul local în comun de peste 10 ani, nu a depus nicio ofertă, în ciuda faptului că a achiziționat caietul de sarcini. De altfel, astazi, înainte de ora 10, ora limită de depunere a ofertelor, patronul firmei, Vasile Pușcașu, a fost văzut pe holurile primăriei, prilej de nenumărate speculații, inclusiv de ordin politic. Se știe că Pușcașu este un apropiat al PSD și nu sunt secrete comentariile cu privire la faptul că această calitate l-ar fi ajutat în obținerea unor facilități. Nu sunt mai puțin cunoscute scandalurile iscate la ultima licitație câștigată de Unistil, când reprezentanții unora dintre firmele care au pierdut au amenințat că-și dau foc în fața primăriei în semn de protest.
Absența de la licitație a SC Unistil și-ar avea motivația, susțin surse din interiorul firmei, în imposibilitatea acesteia de a se ridica la nivelul exigențelor impuse de caietul de sarcini: un parc auto format din 12 autobuze dotate cu GPS, aer condiționat, sistem de încălzire, (9 pe trasee și 3 de rezervă), fiecare cu un număr de 50 de locuri pe scaune și în picioare, precum și 9 microbuze (7 pe trasee și 2 de rezervă), fiecare cu un număr de 14 locuri. Vechimea mijloacelor de transport nu trebuie să fie mai mare de 10 ani și să îndeplinească cel puțin normele de poluare EURO 4. O altă cerință este existența unui număr de minimum 38 de șoferi, iar firmasă aibă în proprietate sau contract de servicii cu un atelier auto.
De asemenea, firma câștigătoare va trebui să construiască alte staționare, mai moderne, și zilnic să spele și să dezinfecteze mijloacele de transport în comun.
Dar cel mai „descurajantă” informație care se vehiculează e că SC Vertrantis SRL, cea care s-a înscris la licitație și a venit cu oferta pregătită, ar prezenta un real „pericol”, în sensul că întreg parcul auto pe care îl deține este nou-nouț, autobuzele având cele mai moderne dotări, cu mult chiar și peste cele impuse de caietul de sarcini.
Proprietarii „Vertrantis” nu sunt străini de domeniul transportului în comun, ei fiind cei care au cumpărat Autogara Bârlad. Pentru „acuratețea” informației, mai precizăm că este vorba de proprietarii pensiunii „La nea Vasile”.
Conform legii, o nouă strigare pentru concesionarea serviciului de transport în comun va mai avea loc peste circa o lună.

Andra Palmaciu revine ”în ring”: ”Sunt indignata, prietenii mei sunt scarbiti, colegii mei sunt dezamagiti, parintii nostri sunt obositi, iar voi ne obligati sa asteptam”

Amânarea licitației nu s-a lăsat fără urmări. Opinia publică a început să reacționeze, iar cea care a dat tonul este nimeni alta decât Andra Palmaciu, eleva care a deschis cutia Pandorei în legătură cu condițiile nesatisfăcătoare în care se desfășoară transportul local, în urmă cu doar câteva luni.

În cursul zilei de astăzi, Andra revine pe facebook cu o nouă scrisoare deschisă adresată autorităților, pe care le învinuiește pentru licitația eșuată.

Redăm scrisoarea Andrei Palmaciu, în cele ce urmează:

”9 decembrie 2015 – Va suna cunoscut, domnilor? Nu cred. Va reamintesc. Dupa doua curse in care am fost obligata (iar) sa respir fixativul doamnei din fata mea, sa fac exercitii de echilibristica incercand sa nu cad, sa ma las calcata in picioare (la propriu) sa ma lupt, intr-o jungla moderna a secolului, ajung acasa, scarbita si total ofuscata, va scriu, cu speranta ca va voi strica ziua, exact asa cum permiteti dumneavostra sa fie stricate zilele votantilor.

18 decembrie 2015 – Contractul firmei ce se ocupa cu transportul in comun, expira. In aceeasi zi, domnilor consilieri locali, ati aprobat prelungirea contractului de concesionare cu 5 luni.
Stiu, a fost nevoie de revolta, de presa, de agitatie, ca sa va pese.

Am fost prezenta domnilor, in momentul in care incercati sa va asumati actiuni pe nedrept, am fost de fata domnilor cand nu ati cunoscut raspunsurile a 3 intrebari logice, am fost de fata domnilor cand ma priveati in ochi cu dispret pentru simplul fapt ca cer respectarea drepturilor elevilor. Este dureros, presupun, sa respectati legea. Este inacceptabil ca elevii sa se revolte. Este de prost gust sa vrem sa calatorim in conditii umane, respectand reglementarile.
Ati votat in fata mea, ati acceptat o lege deja scrisa, dupa 5 ani.

20 ianuarie 2016 – Ziua in care intr-o conferinta de presa, ati votat. Ziua in care ati presupus ca este de ajuns sa va sinchisiti sa ridicati o mana, ca noi, elevii, inculti, asa cum ne credeti si ne vreti, sa ne retragem, asteptand. Asteptand sa amanati si sa tot amanati o licitatie, timp in care cetatenii dumneavoastra sunt in continuare obligati sa calatoreasca in conditiile pe care ar trebui sa le cunoasteti. In momentul in care vi s-au adus la cunostinta conditiile si vi s-a amintit faptul ca, practic, incalcati legea, ne-ati tratat cu o ridicare din umeri.

Nu suntem prosti, nu suntem inculti sau neinformati asa cum afirmati. Eu sunt indignata, prietenii mei sunt scarbiti, colegii mei sunt dezamagiti, parintii nostri sunt obositi, iar voi ne obligati sa asteptam. Mi-as dori sa fiti obligati sa folositi transportul in comun, dar presupun ca nu va puteti dezlipi de bolidurile dumneavoastra. Mi-as dori sa va vad chipul, traspirat si lipit de geam, exact asa cum stam, noi, liceeni, zilnic.

14 martie 2016 – Licitatia se amana! Nici nu ma asteptam la o alta decizie. Clar, firma actuala mai are nevoie de timp sa poata investi, altfel ar pierde licitatia, prezenta fiind singurul act laudabil. Oferiti timp firmei actuale, poate-poate reusesc sa indeplineasca partial conditiile impuse in caietul de sarcini, acum, nemaiavand avantaje.

Un singur elev plateste 4 lei/zi pe trasportul in comun. 4lei*7=28 lei.
Din cei 10.000 de elevi, raportat la un numar realistic de doar 2.000, cei care folosesc transportul in comun zilnic, spre si de la institutiile de invatamant, rezulta 2000*28lei=56000. Jumatatea acestei sume, reprezinta reducere de care nu beneficiem, 56000lei÷2=28000lei, desi CLM Barlad a votat pro. Revin cu aceeasi intrebari ce v-am mai adresat-o, domnilor, unde ajung acesti bani?
Stiti cat de mult reprezinta, pentru un elev si pentru familia sa, o astfel de reducere? Daca pentru dumneavoastra este infima, ei bine, sa stiti ca pentru noi conteaza. As vrea sa va remarcati faptul ca aceasta suma reprezinta doar cele 7 zile, nicidecum anii nostri de liceu.

Vreau sa stiti ca nu am uitat. Nici eu, nici colegii mei, si nici votantii de care, se pare, va pasa cel mai mult. Modul in care ne tratati, dispretul, superioritatea, sunt moduri ce instiga la revolta. Sa intelegem, prin atitudinea degajata pe care o detineti, ca nu va pasa de noi? Ca noi nu reprezentam o prioritate?”

 

About Simona Vasile

7 comments

  1. BRAVO!

  2. Bravo, daca ar mai fi 100 ca tine in tara asta poate s-ar misca ceva

  3. dragii mei concetateni apelez la constiinta si inima voastra , sustineti tineretul si nu il ingropati asa cum ne-au ingropat de cel putin 10 ani si vor sa ne ingroape si in urmatorii 4 ani acesti psd-isti , care promoveaza si sustin prostia , betia, asistatii social si incultura , interlopii , curvele ,criminalii si hotii !!

  4. Eu o stiu pe aceasta Andra si nici macar nu stie sa scrie sau sa vorbesca, scrisorile sunt redactate de o doamna profesoara din coalitie, deci nu ar trebuie ca tinem cont chiar de tot ce e pe acolo

    • Andra Georgiana

      Este pentru prima dată când decid să am o replică la o astfel de acuzație. Domnule/doamna Fara, aș fi foarte recunoscătoare dacă în spatele acuzațiilor dumneavoastră ar exista un minimum de susținere, o dovadă concretă. Probabil mă știți, nu vă permit să spuneți că mă cunoașteți, dat fiind că nu-mi cunoașteți munca și dedicarea. Astfel, sunt aici pentru a vă ruga să vă informați, aflați că scriu de foarte mult timp, dat fiind și revistele în care am apărut și premiile pe care le dețin sau diplomele obținute. Nu vă permit să jigniți un dascăl printr-o așa afirmație de prost gust, ei ne sunt îngeri ce ne asfaltează drumul vieții pentru a ne feri de posibilele daune cauzate de gropile întâlnite. Tot dascălii, sunt cei care mi-au insuflat dorința de a scrie. Din pricina educației pe care o am, vă voi trata cu indiferentă, atâta timp cât nu vă veți mai permite să înjositi în așa mod dascălii bârlădeni. Un strop de bun simt, dacă ați deține, ați accepta că datorită dascălilor vă puteți permite un viitor, nu denigrați doar pentru simplul fapt că nu sunteți de acord cu acțiunile mele. Vă rog, astfel, să-mi urmăriti pagina(Andra Georgiana), pentru a vă destrăma orice urmă de acuzație. O zi bună vă doresc.

  5. Pelin – pentru fara – poate o stii pe Andra, dar singur, se vede ca nu stii sa scrii …..

%d blogeri au apreciat: