Home » Social » De mâine, fumatul interzis în spațiile publice, inclusiv în localuri

De mâine, fumatul interzis în spațiile publice, inclusiv în localuri

de Marian MOCANU

Legea antifumat va intra de mâine în vigoare. Fumatul va fi interzis în spațiile publice, inclusiv în localurile de alimentație publică ori în apropierea parcurilor de joacă pentru copii. Patronii de localuri anunță că, de frica amenzilor, vor respecta această lege și vor interzice fumatul în interior, „cel puțin o vreme, cât trec controalele!”. De mâine ar trebui să vedem funcționarii publici la o țigară, aliniați, la intrarea în instituții. Să vezi atunci „pauze lungi și dese!”.

17 martie este data la care intră în vigoare Legea antifumat, pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Prin acest act normativ se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, în unitățile de învățământ și în cele destinate protecției și asistenței copilului. Singura excepție va fi reprezentată de celulele deținuților din penitenciarele de maximă siguranță. Potrivit legii, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Legea interzice și comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare și cele de învățământ, de stat și private, precum și vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității. „Prezenta lege (…) are ca scop protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației din România”, prevede Legea nr. 15/2016.

Cu strângere de inimă, patronii de localuri vor aplica legea antifumat!

Interzicerea fumatului în unitățile de alimentație publică, baruri, cafenele, restaurante sau cluburi, ar putea genera pierderi financiare, se tem patronii acestora. Cu toate acestea, de frica amenzilor, ei anunță că vor pune în aplicare prevederile Legii antifumat și vor interzice fumatul în spațiile închise. „Dacă așa trebuie, așa vom face, dar în mod sigur marea majoritate a consumatorilor, și nu mă refer aici doar la fumători, vor merge la terase. Asta înseamnă că voi pierde din clienți! Dar, dacă așa trebuie, așa vom face, în loc de bar voi face ceainărie!”, ne-a spus un patron de bar din Vaslui.

„Acum câțiva ani, am fost nevoit să fac investiții pentru a face un spațiu destinat special fumătorilor, fără ca, ulterior, cineva să controleze dacă am respectat atunci legea. Bani aruncați degeaba! Acum, nu mai este voie să se fumeze în bar… Păi, de asta este bar, să bea ceva și fumătorii și nefumătorii. Cui nu-i place să meargă în altă parte, în natură! Păi, cu legea asta, sunt discriminați și fumătorii, și noi, patronii de baruri fără terase. Unde este dreptatea?”, a spus supărat un alt patron de bar.

„Nu vedeți că am deschis deja terasa? Nefumătorii vor sta la căldură, înăuntru, iar fumătorii, afară, la aer curat! Eu cred totuși că statul când va vedea că vor fi pierderi din cauza interzicerii fumatului, va interveni și schimba legea. Mă voi conforma, măcar o vreme, până se așează lucrurile. Dar dacă vine vreun inspector în control și aprinde o țigară, pe el cine-l amendează? Pot eu să-l dau afară?”, a făcut haz de necaz patroana unui restaurant.

About Tehno Redactor