Home » Justitie » Medicul hușean Floreta Bianu, responsabilă de decesul unei fetițe de patru ani, achitată de judecători

Medicul hușean Floreta Bianu, responsabilă de decesul unei fetițe de patru ani, achitată de judecători

de Marian Mocanu

Magistrații Judecătoriei Iași au admis contestația formulată de medicul pediatru Floreta Bianu împotriva deciziei DSP Vaslui, care a acuzat-o de malpraxis în cazul morții unei fetițe de 4 ani din Bunești – Averești. La momentul respectiv, cazul a făcut mare vâlvă, pentru că a scos în evidență disfuncționalitățile de la Spitalul Municipal Dimitrie Castrian din Huși. Spitalul, Serviciul Județean de ambulanță, dar și mai mulți medici hușeni, inclusiv directorul medical al spitalului, au fost amendați pentru deficiențele din activitate. Urmare a acestui caz, Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului a fost închisă o perioadă, din lipsă de cadre medicale.

Floreta Bianu, medic pediatru la Spitalul din Huși a fost acuzat de malpraxis pentru decesul, în octombrie 2014, a unei fetițe de patru ani diagnosticată cu laringită și care a fost tratată cu antibiotice fără a i se face vreun test de sensibilitate. În noaptea de 4/5 octombrie 2014, Alexandra Bedregeanu, în vârstă de patru ani, din comuna Bunești-Averești a murit la Spitalul municipal “Dimitrie Castroian” Huși, la 40 de minute de la internare. Fetița a acuzat dureri de gât, apoi a început să facă febră. Transportată cu ambulanța la spital a intrat în stop cardio-respirator după administrarea unei injecții cu ampicilină. Familia a acuzat-o pe doctorița Floreta Bianu că a tratat fetița cu superficialitate, că nu a consultat-o adecvat la internare, antibioticul a fost administrat fără testarea antialergică prealabilă, iar cadrele medicale s-au alertat abia după intrarea copilei în stop cardio-respirator. Ancheta demarată ulterior a relevat grave deficiențe în funcționarea unității spitalicești din Huși. Fetița a fost transportată direct la secția pediatrie, unde era de gardă medicul Floreta Bianu, fără a se respecta protocolul, care cerea ca internările de urgență să fie făcute la Unitatea de Primiri Urgențe.

Urmare a controlului efectuat de Ministerul Sănătății au fost date mai multe sancțiuni. Astfel, Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui a fost amendat contravențional cu 20.000 lei, pentru că ambulanțierii au transportat fetița direct la secția pediatrie, în loc de UPU, Spitalul Municipal Hușa primit o amendă de 25.000 lei, pentru nerespectarea dispozițiilor legale în vigoare privind procedura de preluare și internare a cazurilor de urgență, iar medicii Bianu, medic pediatru – șef compartiment Pediatrie, Gabriela Ababei, medic șef CPU și directorul medical dr. Wassouf Emad, au fost amendați contravențional cu diverse sume. O parte din cei amendați au contestat, și ulterior câștigat în instanță ștergerea amenzilor date de Corpul de control al Ministerului Sănătății. Pe lângă amenda contravențională de 1.000 lei, doctorița Bianu a fost acuzată de malpraxis în urma anchetei efectuate de această dată de Comisia de control a Direcției de Sănătate Publică Vaslui, acuzație care, dacă ar fi fost confirmată, ar fi putut duce la excluderea din activitate a medicului pediatru.

Floreta Bianu a contestat în instanță această decizie a DSP, cerând, totodată, mutarea dosarului la o instanță din afara județului Vaslui, motivând presiunea publică. Luni, magistrațiii Judecătoriei Iași au dat soluția în acest dosar. „Admite contestația formulată de petenta dr. Bianu Paraschiv Floreta, în contradictor cu intimata Direcția de Sănătate Publică Vaslui-Comisia de monitorizare și competenta profesională pentru cazurile de malpraxis. Dispune anularea Deciziei nr. 6/2014 emisă de intimată. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea pronunțată pe 14 martie de Judecătoria Iași.

În consecință, dacă DSP Vaslui nu va ataca această hotărâre, Floreta Bianu va fi absolvită de orice vină în cazul morții fetiței în vârstă de patru ani din Bunești – Averești. Culmea este că, la doar câteva luni de la tragedia din decembrie 2014, medicul pediatru Floreta Bianu a intrat din nou în atenția opiniei publice, după ce părinții unei fetițe de doi ani au reclamat faptul că fiica lor a fost tratată necorespunzător. În luna februarie a anului trecut, fetița a fost internată împreună cu mama sa în Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Dimitrie Castrian din Huși, având febră, vărsături și diaree, manifestări digestive cauzate, cel mai probabil, de o viroză respiratorie. După câteva zile, fata, a cărei stare se înrăutățise, a fost transportată de urgență la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, pentru ca, ulterior, să se ia decizia transportării la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași. Mama copilei a reclamat că medicul Floreta Bianu ar fi neglijat-o pe fiica sa pe perioada cât a stat internată în spitalul din Huși, fără să-i fi administrat tratamentul corespunzător, făcându-i doar o singură injecție. În acest caz, Floreta Bianu a fost găsită vinovată de către Colegiul Medicilor Vaslui de culpă medicală și a fost sancționată cu „vot de blam”. La aflarea deciziei Colegiului Medicilor, doctorița a amenințat cu demisia și plecarea din Huși, lucru care ar fi lăsat unitatea spitalicească fără medic specialist pediatru! Mai trebuie menționat și faptul că doctorița Bianu a contestat inclusiv amenda contravențională de 1.000 lei dată de echipa de control a Ministerului Sănătății, nu din cauza sumei în sine, ci pentru că această amendă ar fi rămas consemnată la dosarul de cadre a medicului. Magistrații Judecătoriei Iași au respins însă, în luna noiembrie 2015, ca neîntemeiată, această contestație.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: