Home » Invatamant » Sub ochii înțelegători ai „generălesei” Plăcintă – Olimpicii bârlădeni la Astronomie sunt discriminați pe față. Telescopul care li se cuvenea a ajuns la liceul unde predă soțul inspectoarei de specialitate!

Sub ochii înțelegători ai „generălesei” Plăcintă – Olimpicii bârlădeni la Astronomie sunt discriminați pe față. Telescopul care li se cuvenea a ajuns la liceul unde predă soțul inspectoarei de specialitate!

de Simona MIHĂILĂ

adam_ioan

Ioan Adam

Scandal fără precedent între Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui și profesorul de fizică Ioan Adam, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, după ce conducerea inspectoratului a decis să-i repartizeze Liceului „Ștefan Procopiu” Vaslui un telescop pus la dispoziție elevilor merituoși de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării.
Profesorul Adam, președintele prestigioasei Asociații Astronomice „Sirius” Bârlad, cea care pregătește olimpici la Astronomie, pe bandă rulantă, prin propriile eforturi, acuză inspectoratul că, din dorința de a favoriza Liceul „Procopiu”, a încălcat flagrant criteriile de repartizare a telescopului, impuse de minister.
„Inspectorul de specialitate prof. dr. Irina Dumitrașcu a acționat premeditat în ceea ce privește luarea deciziei de a transfera telescopul Liceului «Ștefan Procopiu» Vaslui, unde funcționează soțul domniei sale. Cazul este prea asemănător unei situații de conflict de interese”, susține profesorul Adam prin intermediul unei note de protest trimisă redacției noastre.
Profesorul bârlădean afirmă că decizia luată de ISJ nu doar că încalcă ordinul ministerului, dar poate fi considerată drept un act de sabotare a pregătirii elevilor bârlădeni care fac parte din lotul de olimpici al județului la disciplina Astronomie și Astrofizică. Asta în condițiile în care în municipiul Vaslui nu există niciun elev calificat la etapa națională.
Profesorul Ioan Adam a trimis conducerii inspectoratului un memoriu prin care cere explicații în legătură cu decizia de a atribui telescopul unei unități de învățământ care nu îndeplinește condițiile impuse de minister.

Cum se face de râs conducerea ISJ Vaslui!

dumitrascu-irina-inspector-fizica

Irina Dumitrascu

Răspunsul primit, semnat de inspectorul-șef Gabriela Plăcintă și de Irina Dumitrașcu, inspector școlar pentru Fizică, a fost catalogat de Adam drept „penibil”: „Nu doar că mi s-a confirmat bănuiala că liceul din Vaslui a fost ales pentru că acolo predă soțul inspectoarei de specialitate, profesor de fizică și dumnealui, dar că olimpicii bârlădeni au devenit bătaia de joc a inspectoratului. Motivele pentru care telescopul a ajuns acolo nu are nicio legătură cu performanța, cu meritele, adică exact cu acele condiții cerute prin Ordinul de Ministru”.
Principalul motiv pentru care conducerea ISJ Vaslui a decis că telescopul trebuie să ajungă la Liceul „Procopiu” a fost, după cum reiese din răspunsul instituției, faptul că Bârladul are destule telescoape, iar Vasluiul niciunul.
Inspectoarele Plăcintă și Dumitrașcu au mai înșiruit o serie de motive, absolut hilare ținând cont că niciunul nu avea vreo legătură cu cerințele ministerului: câțiva elevi de la o școală din Vaslui au participat la Olimpiada de Astronomie (fără, însă, a reuși să treacă de etapa locală), un elev de la o altă școală a fost într-o tabără de astronomie, doi profesori au făcut cursuri de formare în astronomie, alți doi au fost membri în Comisia de evaluare a olimpiadei la această disciplină, câțiva profesori au cumpărat un Manual de astronomie (senzațional!), iar alți câțiva ar vrea să urmeze cursuri de formare.
Cu acest răspuns de toată jena se justifică inspectoarele Plăcintă și Dumitrașcu în fața sumedeniei de olimpici la Astronomie pregătiți de Asociația „Sirius” Bârlad!
Cele două nu au explicat, însă, și în ce măsură alegerea de a repartiza echipamentul la Liceul „Procopiu” atinge scopul Ministerului Educației de a „recompensa școlile și profesorii cu rezultate dovedite” la olimpiadele naționale și internaționale de astronomie.

„Este ridicol să îi îndrumi pe olimpicii bârlădeni către telescoape private”

Profesorul Ioan Adam a comentat mai mult decât elocvent explicațiile comice ale conducerii ISJ: „Nu există nicio prevedere în Ordinul de Ministru care să adam_proiect_astronomieofere posibilitatea atribuirii telescopului unei școli în scopul demarării unei activități pe linia astronomiei. Cine dorește acest lucru, să își câștige dreptul prin rezultate la olimpiade, să utilizeze resurse proprii, sau să facă demersuri prin intermediul Asociației PROFIZICA (unde doamna inspector Dumitrașcu este președinte) pentru obținerea unei sponsorizări, în niciun caz să fure elevii și profesorii care și-au câștigat acest merit prin rezultatele de nivel înalt obținute”.
Profesorul a condamnat îndrăzneala celor două de a folosi drept argument faptul că elevii din Bârlad nu au nevoie de telescoape de la minister pe motiv că pot bate la alte uși: „Este ridicol să ai pretenția ca telescoape private aparținând unei asociații sau altei entități din Bârlad să asigure pregătirea elevilor pentru olimpiadă, activitate desfășurată sub apanajul ministerului Educației!”.
Președintele Asociației „Sirius” consideră că singura unitate școlară din județ care îndeplinește criteriile Ordinului de Ministru este Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.
Profesorul Ioan Adam a fost coordonatorul Cercului de Astronomie „Mihai Eminescu” (1985-2001), iar asociația pe care o conduce și pe care a fondat-o este partener permanent al liceului.

Plăcintă repară nedreptatea cu o altă nedreptate

placintaDin surse neoficiale, am aflat că, pe ultima sută de metri, anticipând scandalul care va urma, „generăleasa” Gabriela Plăcintă a decis să dreagă busuiocul: ar fi transferat telescopul de la Liceul „Procopiu” Vaslui la Colegiul „Gh. R. Codreanu” Bârlad, acolo unde mai există unul, dat tot de minister. Motivul: liceul are olimpici la Astronomie.
„Dar acești olimpici, de cine sunt pregătiți? Nu de Asociația «Sirius» și de profesorii de la «Eminescu»”, a reacționat profesorul Adam.
Așadar, dacă inițial, șefa ISJ a considerat corect să-i dea Vasluiului telescopul pe motiv că la Bârlad există această aparatură, acum a revenit asupra deciziei alocându-l unui liceu care deține, deja, unul. Spre deosebire de Liceul „Eminescu”, unde nu există niciun telescop. Și, chiar acceptând logica potrivit căreia la ”Codreanu” sunt olimpici la Astronomie, nu cu aceeași unitate de măsură ar fi trebuit cântărite lucrurile și în cazul Liceului ”Procopiu”?
Inspectorul-șef Gabriela Plăcintă nu a putut fi contactată de reporterii Est News pentru a oferi mai multe lămuriri.

Cartea de vizită a Liceului „Eminescu” la disciplina Astronomie

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad este considerat centru național al astronomiei școlare. A fost implicat în organizarea a două ediții a Olimpiadei Naționale de Astronomie (2003, 2008), profesorul Adam fiind cel care a înaintat Ministerului Învățământului primul proiect care viza organizarea în România a acestei competiții.
liceul-eminescu1Liceul a organizat activități incluse în Calendarul Ministerului Învățământului, în Calendarul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (activitățile organizate în Anul Internațional al Astronomiei – 2009); în calendarul internațional (activitățile organizate în cadrul “Lunii Mondiale a Astronomiei”, „Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic” „Anului Internațional al Luminii – 2015”, proiectul “Priviți cerul înstelat!” derulat în parteneriat cu Uniunea Astronomică Internațională), editarea revistei semestriale „Pași spre infinit”.
Performanța elevilor și a profesorului pregătitor în domeniul astronomiei și astrofizicii este materializată prin numeroase premii ale elevilor la olimpiadele naționale și olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică, printre care 5 medalii și 2 Mențiuni la OIA și OIAA.
Și în momentul de față, în cadrul Liceului „Eminescu” și al Asociației Astronomice „Sirius” sunt pregătiți pentru olimpiadă și diverse concursuri elevi de la diverse unități școlare din Bârlad și Zorleni.
Profesorul Adam a fost team leader la prima participare a României la Olimpiada Internațională de Astronomie: 2003, ediția a VIII-a, desfășurată în Suedia. Lotul a fost alcătuit din trei elevi: doi la categoria juniori și unul la categoria seniori. De asemenea, el a participat ca profesor însoțitor la Olimpiada Internațională de Astronomie din 2007 (Ucraina) și Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din 2008 (Indonezia).
Doi dintre participanții la etapa internațională a Olimpiadei de Astronomie au fost elevi la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad: George Robert Butunoi (2003), Georgian Alin Melinte (2004).
Trei elevi ai acestui liceu (Bianca Camelia Balan, Răzvan Cristian Popa, Dorel Tătaru) au obținut un certificat paneuropean în urma participării la evenimentul “INFN-LNF International Masterclass in Modern Physics”, curs organizat la Roma și centrat pe teme de astronomie și astrofizică.

About Simona Vasile

7 comments

  1. sa-si dea demisia ” ca sa dreaga busuiocul” onorabil

  2. Profesorul Adam este un profesor senzational. Asa era si acum 20 de ani cand i-am devenit eleva!

  3. Daca ar fost un inspector general din Vaslui nu s-ar fi petrecut o asemenea nedreptate . Cat au fost inspectori generali din Vaslui ( Iosub,Carja,Armeanu) Barladul nu era atat de defavorizat in privinta acordarii fondurilor. Iata ca barladeanca Placinta vrea sa puna pe butuci invatamantul barladean.. vede numai interesul ei personal A se vedea cine este presedinta comisiei pentru acordarea gradatiei de merit. Nimeni alta decat verisoara ei ,Anda Stefanica (nascuta Placinta).In metodologie se spune ca presedintele comisiei trebuie sa fie ori inspectorul general adjunct,ori directorul CCD ,ori directorul CJRAE. Ce este din toate acestea doamna Stefanica? Asadar depuneti dosare pentru obtinerea gradatiei de merit si veti vedea nedreptati si mai mari decat cea din articol.

  4. Oare de ce uraste atat de mult Barladul? Pentru ca majoritatea o cunosc cat de incompetenta este! Asa s-a purtat si atunci cand a fost directoare! Ea poate sa incalce legea, numind-o pe Stefanica Anda presedinta comisiei de acordarea gradatiei de merit? Sa faca manarii! Ministerul stie ce fac ele si bineinteles cu nasa (Ignat)?

  5. colegul de scoala

    Isi da seama cineva din conducerea Inspectoratului Scolar Vaslui ca domnul Adam ii pregateste pe acesti elevi la un obiect care nu se studiaza in scoala ? Si totusi i-a dus pana la fazele internationale de mai multe ori uneori luptand cu morile de vant din minister sau inspectorat. Cand era directoare ,doamna Placinta isi obliga colegii de catedra sa-i pregateasca si elevii ei pentru olimpiada. Deci nu are cum sa-si dea seama ce inseamna munca de sute de ore in pregatirea unui elev.

  6. „Barladul are deja mai multe telescoape” pentru ca Astroclubul Perseus Barlad a castigat mai multe proiecte si a fost sponsorizat..Nu pentru ca i-au oferit nu stiu cine „chestii gratuite”..Daca nu ar fi fost proiectele alea nu ar avea telescoapele de care se vorbeste..Si Astroclubul Perseus Barlad are performante de care nu prea s-a vorbit in presa.Vezi descoperirea in premiera nationala a unei nove rosii..Daca elevii aia pe care ii pregateste domnul Adam au performante de ce nu li se acorda macar ceea ce li se cuvine?..In ce tara traim …

  7. Pana si numele liceului din Vaslui, Procopiu, este „furat” de la Barlad. Plaga asta vasluiana, parazitul care ne suge sangele din 68 incoace trebuie sa moara. Sa se desfiinteze acest judet povara pentru Barlad! Mult nu mai este. In maxim 10 ani moare. Poate si mai repede.

%d blogeri au apreciat: