Home » National » Crescătorii de vaci și porcine vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 11 milioane euro

Crescătorii de vaci și porcine vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 11 milioane euro

Crescătorii de vaci și de porcine vor beneficia de un sprijin financiar în valoare totală de peste 11 milioane de euro în scopul compensării unei părți a pierderilor înregistrate din cauza embargoului impus de Rusia, încetinirii economice a Chinei și a eliminării cotelor de lapte în UE. 

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre care stabilește că ajutorul financiar pentru sectorul laptelui și produselor lactate este echivalentul în lei al sumei de 8.773.154 euro, iar pentru sectorul de creștere a porcinelor echivalentul în lei al sumei de 2.372.804 euro, informează Biroul de presă al Executivului.

De asemenea, actul normativ include criteriile și condițiile utilizate pentru acordarea ajutorului financiar, cuantumul ajutorului financiar pe fiecare categorie de beneficiari din sectorul laptelui și produselor lactate, documentele specifice care însoțesc cererea, aceasta urmând a fi depusă până la 8 aprilie. Plățile se vor face până la 30 iunie, potrivit Guvernului.

Solicitanții acestui ajutor trebuie să respecte criteriile și condițiile de alocare a sumelor pentru sectorul lapte și produse lactate, respectiv să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, respectiv dețin cotă de livrări la data de 31 martie.

Pentru sectorul carne de porc se alocă sume pentru îngrășare, dar și pentru reproducție, crescătorilor care dețin exploatații autorizate de ANSVSA .

Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către A.P.I.A. prin împărțirea sumei la efectivul de porci livrați și clasificați în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii capete pe beneficiar, precum și la efectivul mediu de scroafe și/sau la efectivul de scrofițe de reproducție, livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

Criteriile și condițiile de alocare a sumelor pentru sectoarele lapte și produse lactate și carne de porc au fost stabilite în baza unor consultări prealabile cu reprezentanții asociațiilor de producători din cele două sectoare.

„Crescătorii de animale, în special crescătorii de vaci de lapte și crescătorii de porci, înregistrează pierderi de venit din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce privește dezechilibrarea raportului dintre cerere și ofertă, în sensul ofertei excedentare, cauzate de embargoul impus de Rusia constând în interdicția importului de produse agroalimentare europene și prelungirea acestuia de către guvernul rus până la 6 august 2016, eliminarea cotelor de lapte în Uniunea Europeană, care a permis creșterea producției, deci a ofertei, încetinirea economică a Chinei care a dus la diminuarea importurilor de lapte din Europa și la diminuarea cererii de lapte la nivel mondial, precum și din cauza scăderii prețurilor la nivel mondial”, se arată în comunicatul Guvernului.

În acest context, a fost adoptat, la nivelul Comisiei Europene, Regulamentul delegat (UE) nr. 1853 / 2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare excepționale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creșterii animalelor. Conform acestuia, României i s-a alocat un pachet financiar în valoare de 11.145.958 euro, care se direcționează producătorilor de lapte și carne de porc.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: