Home » Administratie » Fermierii vasluieni nu se îngrămădesc la subvenții
Razvan Arteni

Fermierii vasluieni nu se îngrămădesc la subvenții

de Marian Mocanu

În primele două săptămâni a campaniei de primire a cererilor de subvenție în agricultură doar puțin peste jumătate din fermierii programați s-au prezentat la centrele locale sau cel județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Campania de primire a cererilor unice de plată în agricultură pentru anul 2016 se derulează în perioada 1 martie – 16 mai, iar ulterior, până pe data de 10 iunie, va fi aplicată o penalitate de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Anul trecut, la nivelul județului Vaslui, 24.538 fermieri au depus cereri de subvenție, pentru o suprafață agricolă totală de 261.196 hectare.

În perioada 1 martie – 16 mai se desfășoară campania de primire a cererilor unice de plată în agricultură pentru 2016. În primele două săptămâni a acestei campanii, la centrele locale sau cel județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost depuse doar 3.036 cereri de plată, pentru o suprafață totală de 7.588,61 ha. Practic, doar aproape 60% dintre fermierii programați să depună aceste cereri de subvenție au și făcut acest lucru. Ținând cont de faptul că, anul trecut, la nivelul județului Vaslui, au fost depuse nu mai puțin de 24.538 cereri de subvenție, pentru o suprafață agricolă totală de 261.196 hectare, este de așteptat, ca de obicei, ca în ultimele zile a perioadei de depunere, la ghișeele APIA să se formeze cozi. Mai mult, doar două treimi dintre agricultorii vasluieni au depus cereri unice de subvenție în perioada în care puteau face acest lucru fără penalități. Asta în ciuda faptului că programul de lucru a centrelor APIA a fost prelungit în fiecare zi, dar și sâmbăta ori duminica, ori în zilele de sărbători legale, până ce toți fermierii prezenți au depus documentațiile în vederea accesării acestor subvenții agricole.

„Pentru evitarea aglomerației și a deplasărilor repetate la centrele APIA, fermierii sunt rugați să respecte data și ora la care au fost programați prin invitația primită, precum și să prezinte, la depunerea cererii, toate documentele solicitate”, a făcut un apel Răzvan Arteni, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui.

„Și în acest an completarea declarației de suprafață se realizează electronic folosind aplicația IPA Online. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA Online se face numai în centrele APIA, în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic”, ne-a mai spus Arteni.

Cererile de subvenție vor fi depuse la centrele locale de pe raza de domiciliu a fermierilor, cu excepția exploatațiilor cu o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol, cazuri în care cererile unice de plată se vor depune la centrul județean APIA. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă dețin suprafețe de teren în diferite localități sau județe. Data limită pentru depunerea acestor cereri unice de plată este 10 iunie, ulterior cererile nu mai sunt admise la calcul, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de subvenții agricole.

About Tehno Redactor

One comment

  1. Am 6 hectare de teren arabil si nu imi trebuie subventia lor,imi lucrez terenul singur cu caii,agricultura ecologica fara ierbicide,pesticide,samanta modificata genetic.Noi traim peste 90 de ani si nu avem nevoie de banii lor,suntem razesi.

%d blogeri au apreciat: