Home » Social » Ajutoarele alimentare, la jumătate față de anul trecut. Cine sunt cei 140 de mii de vasluieni care vor intra în posesia lor și ce alimente vor primi!

Ajutoarele alimentare, la jumătate față de anul trecut. Cine sunt cei 140 de mii de vasluieni care vor intra în posesia lor și ce alimente vor primi!

de Marian MOCANU

Zilele următoare va fi finalizat procesul de achiziție, respectiv semnarea contractelor de furnizare a ajutoarelor alimentare destinate persoanelor defavorizate, pentru 2015. Cantitatea totală de alimente ce vor fi acordate este pe jumătate față de anul 2014, iar distribuirea se va face în două tranșe.

Primele pachete de ajutoare alimentare acordate de Uniunea Europeană pentru anul 2015 vor sosi în județul Vaslui peste circa o lună, în momentul de față, timp în care autoritățile vor reactualizarea listele de beneficiari, conform situației existente la data de 31 ianuarie 2016. Ulterior, listele vor fi transmise către primării, care vor primi și pachetele cu ajutoare alimentare. Distribuirea alimentelor se va face în două tranșe, cel mai probabil înainte și după alegerile locale.

Conform unei estimări făcute anul trecut de grupul de lucru din cadrul Instituției Prefectului, la nivelul județului Vaslui numărul celor care ar putea beneficia de programul POAD 2015 este de peste 140 mii, cu peste 40 de mii mai mulți față de anul 2014. Asta pentru că a fost inclusă o nouă categorie, respectiv persoanele care nu au venituri, dar care nu beneficiază de ajutoare sociale.

În afara acestora, vor mai primi ajutoare alimentare pensionarii din sistemul de stat sau cei care primesc indemnizație socială pentru pensionari cu pensii mai mici de 400 lei, persoanele cu handicap gradul I sau II, șomeri în plată, beneficiari ai ajutorului social conform Legii 416, familii beneficiare de alocații pentru susținerea familiei, precum și alte categorii de persoane, printre care veteranii de război și văduvele acestora, eroi ai Revoluției ori persoane persecutate politic în timpul regimului comunist.

Față de anul 2014, distribuirea ajutoarelor nu se va mai face pe baza cupoanelor individuale, ci pe liste întocmite de autoritățile publice locale, în colaborare cu serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, respectiv Casa Județeană de Pensii Vaslui, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui.

Alimentele vor fi distribuite în două cutii, câte una în fiecare tranșă, care conțin fiecare câte 1 kg de făină albă de grâu, 2 kg de mălai, doi litri de ulei, 1 kg de zahăr, un kg de orez, 400 g de paste făinoase, o cutie de conservă carne de vită și una de pateu de ficat de porc, o conservă de paste de tomate și 500 g de fasole boabe, în valoare totală de 300 lei/beneficiar. Cantitatea totală de alimente este la jumătate față de cea acordată în anul 2014.

About Tehno Redactor

One comment

  1. platitor de taxe

    Campanie electorala, transforma dreptul unora in pomana lor.Referiritor la valoare,mi se pare aberant ca acea lista de alimente sa coste 300 de lei.Aberant este si faptul ca se dau ajutoare din 2015 in campania din 2016…

%d blogeri au apreciat: