Home » Administratie » Consilierul județean PSD, Florian Gavrilescu, trimis în judecată pentru înșelăciune și instigare la fals.

Consilierul județean PSD, Florian Gavrilescu, trimis în judecată pentru înșelăciune și instigare la fals.

de Marian MOCANU

Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși a decis trimiterea în judecată, sub acuzațiile de înșelăciune și instigare la fals, a lui Florian Gavrilescu, administratorul firmei hușene de construcții Gelli SRL, actual consilier județean PSD. Acesta este acuzat de faptul că, deși a încasat toți banii destinați reabilitării școlii de la Târzii, comuna Oltenești, nu a executat lucrările. În același dosar mai sunt acuzați și fostul director al școlii, Adi Harnagea, și Aneta Tănasi, administratorul financiar al Școlii nr. 1 Mihail Sadoveanu Huși, ordonator de credite pentru școala din Oltenești. Cei doi au fost de acord cu ingineria financiară a lui Gavrilescu și au semnat documentele pentru ca acesta să încaseze banii. Școala nu a fost finalizată nici azi, cei circa 130 de elevi din Târzii învățând într-un alt sediu impropriu. Gavrilescu a preluat firma Gelli în 2008 de la Ioan Ciupilan, proaspăt ales primar al municipiului Huși.

În luna noiembrie 2007, firma hușeană Gelli SRL a câștigat licitația organizată de primăria Oltenești pentru reabilitarea sediului școlii din satul Târzii. Doi ani mai târziu, în urma unei Hotărâri de Guvern, finanțarea a fost preluată de Ministerul Învățământului, prin Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, ordonator de credite fiind Școala nr. 1 ”Mihail Sadoveanu” Huși.

„În anul 2010, pentru repararea școlii, a fost alocată suma de 3,5 milioane lei. În aceste condiții, inculpata Tănasi Aneta l-a contactat pe coinculpatul Gavrilescu Florian, căruia i-a adus la cunoștință acest lucru, cerându-i totodată să întocmească situații de lucrări până la concurența acestei sume, atrăgându-i atenția că, în condițiile în care suma nu este cheltuită, se va returna”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși. Florian Gavrilescu, administratorul firmei Gelli SRL, a cerut unei angajate să întocmească formulare de plata pentru fiecare componenta a proiectului, copiind-le din oferta inițială depusă la licitație, înainte ca lucrările să fie executate. Ulterior, Gavrilescu a convins-o pe Aneta Tănasi, administrator financiar al Școlii nr. 1 Mihail Sadoveanu Huși, ordonatorul de credite al Școlii Oltenești, să semneze formularele de plată, pentru a încasa banii. Actele au fost semnate și de Adi Harnagea, directorul de atunci a școlii din Târzii, în locul dirigintelui de șantier, care refuzase acest lucru. Mai mult, Gavrilescu s-a angajat în scris că va finaliza lucrările, însă acest lucru nu a fost făcut nici până azi. Mai mult, câteva luni mai târziu, Florian Gavrilescu a solicitat și primit sume suplimentare pentru achiziția de materiale de construcții, fără ca, ulterior, să mai continue lucrările.

iorgu sonia

Iorgu Sonia

Supărat de faptul că elevii din Târzii sunt nevoiți să învețe într-un spațiu impropriu, cu toate că reabilitarea școlii fusese deja plătită de ani buni, Iorgu Sonia, primarul comunei Oltenești, a sesizat, în septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși. În urma anchetei care a urmat, procurorii au descoperit că lucrările menționate în situațiile de lucrări din luna martie 2010 nu au fost efectuate, materialele menționate în înscrisurile din luna decembrie 2010, nu au fost achiziționate, iar procesul-verbal de custodie, a fost încheiat în fals.

„În timpul cercetărilor s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice pentru a se constata stadiul execuției lucrărilor efectuate la Școala cu clasele I-VIII Târzii. Potrivit raportului de evaluare financiară a lucrărilor executate în cadrul obiectivului «Școala cu clasele I-VIII loc. Târzii, comuna Oltenești» vol. IV, filele 100-105, a rezultat că valoarea lucrărilor totale determinată prin metoda costurilor/metoda devizelor, este de 1.613. 007 RON, din care 1.177.215 RON reprezintă valoarea lucrărilor executate, iar 435.792 RON, reprezintă valoarea lucrărilor rămase de executat, care nu conține TVA. Rezultă așadar că, prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională se ridică la suma de 435.792 RON”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

În urma finalizării cercetărilor, Florian Gavrilescu, actualmente consilier județean PSD, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și instigare la fals. Trimis în judecată în același dosar, Adi Harnagea, fostul director al școlii Oltenești, a fost acuzat de complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri, sub semnătură privată, iar administratorul financiar Aneta Tănasi acuzată de abuz în serviciu în formă continuată și fals intelectual.

Între timp, firma Gelli SRL a intrat în insolvență, astfel că este greu de crezut că va mai continua lucrările de reabilitare a respectivei școli. Gavrilescu a preluat, în 2008, respectivă de construcții de la Ioan Ciupilan, pe atunci proaspăt ales primar al municipiului Huși.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: