Home » Social » Mișcarea de Rezistență de la Pungești a ocupat centrul Vasluiului. Proteste în fața Prefecturii!

Mișcarea de Rezistență de la Pungești a ocupat centrul Vasluiului. Proteste în fața Prefecturii!

de Marian MOCANU

Nemulțumiți de întârzierea luării deciziei cu privire la rezultatul referendumul pentru demiterea primarului de la Pungești, membrii Mișcării de Rezistență de acolo continuă protestele în fața Instituției Prefectului Județului Vaslui. Liderii Mișcării anunță că nu vor înceta lupta până ce nu se va face dreptate, iar primarul Mircia Vlasă nu va fi demis. Ei au cerut autorizație de la primărie pentru a instala un cort în centrul civic al municipiului, pentru a strânge semnături.

IF

Circa 50 de pungeșteni, membri sau simpatizanți ai Mișcării de Rezistență de la Pungești continuă protestele în centrul municipiului Vaslui. Strânși în fața în fața Instituției Prefectului Județului Vaslui, ei așteaptă o decizie favorabilă din partea instanțelor judecătorești cu privire la demiterea primarului de la Pungești, în urma referendumului organizat în acest scop în comună duminică, 20 martie.

Instituția Prefectului Vaslui a fost obligată, printr-o decizie definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Brașov, să organizeze referendum pentru demiterea primarului Mircia Vlasă, după ce, în 2013, mai mulți localnici au solicitat acest lucru, nemulțumiți că edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de șist, iar cererea lor a fost respinsă de prefectură.

La referendumul de duminică, prezența la vot a fost de 34,5%, marea majoritate votând pentru demiterea primarului. Conform deciziei judecătorului Neculai Burlibașa, președintele Biroului Electoral Pungești, pentru a fi validat, ar fi trebuit o prezență la vot de minim 50% plus unu din totalul alegătorilor, conform Legii 215/2010. Inițiatorii referendumului ar fi vrut însă ca validarea acestuia să se facă conform Legii 3/2000, actualizată în 2014, care prevede că validarea se face prin prezența la vot a 30% din alegători, și deci ar trebui ca primarul Vlasă să fie demis. Instituția Prefectului Vaslui a făcut o cerere în instanță pentru lămurirea situației, dar s-a ajuns într-un impas. Judecătoria Vaslui, instanță unde a fost adresată cererea, a declinat competența de soluționare a dosarului către Tribunalul Vaslui, care, la rându-i, a declinat competența către Judecătorie. În aceste condiții, s-a ajuns la arbitrajul Curții de Apel Iași, instanță care va decide unde se va judeca cererea Prefecturii.

Până atunci, protestatarii nu vor să plece din fața Instituției Prefectului Județului Vaslui.

„Suntem siguri că, din punct de vedere legal, avem dreptate, iar validarea referendumului de demitere a primarului comunei Pungești trebuie făcută conform legii 3/2000 actualizată, ceea ce înseamnă că Mircia Vlasă trebuie să plece. Departe de noi gândul de a pune presiune pe Justiție, noi doar vrem să ne facem cunoscut punctul de vedere, de aceea suntem prezenți aici, pentru a fi siguri că nu ne sunt încălcate drepturile și se va face dreptate. Am cerut autorizație de la primăria Vaslui pentru a instala un cort în vederea strângerii de semnături, cort la care va fi cineva în permanență, zi și noapte, tocmai pentru a ne arăta hotărârea!”, ne-a declarat Constantin Pâslaru, unul din liderii Mișcării de la Pungești.

Nu se știe prea bine ce se va întâmpla dacă magistrații vor decide invalidarea rezultatelor referendumului ca urmare a insuficientei prezențe la vot. Cert este că, cel puțin în perioada următoare, Mișcărea de Rezistență de la Pungești a reînviat! Chiar dacă scopul pentru care a fost creată, de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice nu-și mai are obiectul, firma Chevron părăsind de mult perimetrul de la Siliștea – Pungești după ce forajele făcute au dat rezultate netasisfăcătoare!

About Tehno Redactor