Home » Justitie » Punct și de la capăt în procesul mamei ucigașe din Solești

Punct și de la capăt în procesul mamei ucigașe din Solești

de Marian Mocanu

Judecătorii Curții de Apel Iași au trimis spre rejudecare Tribunalului Vaslui dosarul în care, acuzată de pruncucidere, Ana Maria Surliac fusese inițial condamnată la doar un an de închisoare, cu suspendare. Mai mult, judecătorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptelor, noile încadrări fiind pedepsite mult mai aspru de lege.

Ana Maria Surliac, din Solești, în vârstă de 27 de ani, a fost condamnată în luna iunie 2015, de Judecătoria Vaslui, la o pedeapsă de doar un an de închisoare cu suspendarea executării pentru ca și-a ucis copilul nou-născut! Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au contestat, la Curtea de Apel Iași, această sentință. După o primă amânare a pronunțării, magistrații ieșeni au decis desființarea, în integralitate, a sentinței penale pronunțate de Judecătoria Vaslui și a trimis dosarul spre rejudecare Tribunalului Vaslui. Mai mult, parcă pentru a se asigura că mama ucigașă din Solești își va primi pedeapsa pe măsura faptei, judecătorii ieșeni au decis schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de ucidere a nou-născutului săvârșită de către mamă, pentru care inculpata a fost trimisă în judecată, în infracțiunea de omor deosebit de grav, adăugând și o nouă infracțiune, cea de profanare de morminte. Dacă și de această dată va fi găsită vinovată, Ana Maria Surliac ar putea sta până la 15 ani după gratii.

În vara anului 2013, Ana Maria Surliac a rămas gravidă cu puțin înainte ca soțul să plece la muncă în străinătate. La întoarcerea bărbatului încă nu născuse și a ascuns starea sa purtând haine largi. Divorțul a făcut-o să decidă să-și ucidă bebelușul. A născut o fetiță, iar imediat după naștere, cu un foarfece a tăiat cordonul ombilical și a încercat să o sufoce cu o căciuliță. A învelit micuța într-un cearceaf și a așezat-o într-un lighean. Ulterior, s-a dus la culcare, împreună cu ceilalți doi copii ai ei, iar până a doua zi, fetița murise. Surliac a dus cadavrul în grădină, l-a acoperit cu hârtii și frunze uscate și i-a dat foc, apoi a aruncat ce mai rămăsese în WC. În fața anchetatorilor, tânăra, în vârstă de 27 de ani, a declarat că era într-o stare de tulburare din cauza divorțului și a veștii că fostul soț avea altă iubită. Femeia a fost expertizată psihiatric în mai multe rânduri, reieșind faptul că, deși prezenta o tulburare a dispoziției afective, ar fi comis fapta cu discernământ. Acesta este, poate, și motivul pentru care judecătorii Judecătoriei Vaslui au dat o sentință atât de blândă, de doar un an de închisoare, cu suspendare.

Nu este pentru prima dată când magistrații vasluieni au fost îngăduitori cu tinerele mame aflate în stare de depresie după nașterea copilului. O altă tânără în vârstă de 19 ani, din municipiul Huși, Roxana Mădălina Diaconu, care și-a ucis prin strangulare copilul nou născut, a primit, la fel, în 2014, o pedeapsă cu suspendare. La începutul anului 2015, în urma contestației procurorilor, ea a fost condamnată definitiv de Curtea de apel Iași la doi ani de închisoare cu executare. Și, chiar în ziua în care Ana Maria Surliac era „iertată” de judecătorii vasluieni, la Bârlad se întâmpla o altă pruncucidere, o faptă de o gravitate care i-a îngrozit până și pe anchetatori. Tânăra Elena Roxana Smocot și-a ucis bebelușul în vârstă de doar câteva zile, după care l-a eviscerat și l-a tăiat în bucăți, pentru simplul motiv că i se părea că seamănă cu un fost amant. Procesul acesteia din urmă este încă pe rolul Tribunalului Vaslui.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: