Home » Justitie » 25 Martie – Ziua poliției române

25 Martie – Ziua poliției române

de Marian MOCANU

Astăzi, Poliția Română împlinește 194 de ani de atestare documentară. Evenimentele dedicate acestei aniversări au loc, mâine, la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, începând cu ora 10. Alegerea datei de 25 martie este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii din anul 1822, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române.

Cetățenii sunt invitați să participe, alături de polițiști, la manifestările organizate în aer liber, unde vor avea posibilitatea să descopere aspecte din activitățile pe care le desfășoară, zi de zi, polițiștii, dar și dotările de care aceștia dispun în executarea misiunilor. Oamenilor li se va prezenta un laborator mobil, folosit de specialiștii criminaliști pentru realizarea cercetării eficiente la locul comiterii infracțiunilor, tehnica foto-video digitală, trusele specializate și echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracțional. De asemenea, polițiștii vor prezenta dotarea în materie de armament și echipamente de protecție a Serviciului pentru Acțiuni Speciale, precum și autospeciale folosite de Serviciul Rutier. Cei mici se vor putea întâlni cu agentul șef principal de poliție Eugen Mihăilă și câinele polițist RAF care va realiza demonstrații de patrulare, de prindere și imobilizare a infractorilor sau de apărare la atacul prin surprindere.

Data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliției Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. Alegerea acestei date este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, prima instituție polițienească consemnată de documentele istorice, care a avut ca scop asigurarea ordinii, liniștii și curățeniei orașelor Iași și București. Totodată, motivația pentru care Poliția Română îmbracă haine festive în această zi se regăsește în istorie, în timpul domniei lui Dimitrie Ghica. În anul 1822, domnitorul i-a înmânat Marelui Agă Mihaiță Filipescu, șeful poliției din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcționarea acestei instituții. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur, în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire sărbătoare creștină care se serbează în fiecare an la 25 martie). Prin importanța și semnificațiile sale, evenimentul consemnat acum 194 de ani, constituie un moment de referință în istoria Poliției Române. Practic, spun istoricii, înmânarea acestui steag al Agiei legalizează funcționarea instituției Poliției Române. Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Poliție și s-a creat Poliția din Capitală, atribuțiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza orașului în timpul nopții și păstrarea liniștii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraș). Începând cu Legea de organizare a poliției, emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, urmată de Legea lui Vasile Lascăr și de Legea pentru organizarea poliției generale a statului, competențele poliției au fost extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate. În prezent, organizarea și funcționarea Poliției Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23.04.2002. Astfel, Poliția Română este în prezent „instituția specializată a statului, care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, în condițiile legii”.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: