Home » Social » Pesta porcină bate la ușă!

Pesta porcină bate la ușă!

de Răzvan CĂLIN

Medicii veterinari sunt în alertă după ce a fost confirmat un focar de pestă porcină la granița dintre Ucraina și Republica Moldova.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a lansat un avertisment către crescătorii de animale după ce au fost primite informații conform cărora pesta porcină bate la porțile țării. Recent, autoritățile veterinare din Ucraina au anunțat că a fost confirmat un focar de pestă porcină într-un sat (Stepanovka, regiunea Odessa) situat foarte aproape de granița cu Republica Moldova.

dsvsa_vaslui”În consecință, atragem încă o dată atenția crescătorilor de animale atât din sistemul gospodăresc, cât și din sistemul industrial, să respecte anumite reguli pentru prevenirea introducerii bolii în exploatațiile de porcine. Pentru a proteja porcii de această boală, recomandăm respectarea următoarelor sfaturi: nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică. Creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici. Nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Nu scoateți scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație. Nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi”, se precizează într-un comunicat emis de conducerea DSVSA Vaslui.

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Nu există semne clare care să indice boala, de multe ori acestea putând fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi de pestă porcină o anumită simptomatologie: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt; temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) și stare febrilă; roșeață sau învinețire  a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

Autoritățile recomandă cetățenilor ca în cazul în care suspicionează apariția unui caz sau focar de pestă porcină să anunțe imediat medicul veterinar de liberă practică din localitate, ori direct la DSVSA Vaslui la numărul de telefon 0235421121.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: