Home » Sanatate » Ultima oră! Palmă uriașă pe obrazul Spitalului ”Elena Beldiman” Bârlad – Șefii de secții amendați cu câte 500 de lei. Secția de Boli infecțioase riscă să fie închisă în doua săptămâni

Ultima oră! Palmă uriașă pe obrazul Spitalului ”Elena Beldiman” Bârlad – Șefii de secții amendați cu câte 500 de lei. Secția de Boli infecțioase riscă să fie închisă în doua săptămâni

de Răzvan CĂLIN

Un control efectuat de inspectori ai DSP Botoșani la Spitalul de urgență din Bârlad s-a soldat cu sancțiuni pentru mare parte dintre șefii de secții ai unității. Principalele nereguli constatate sunt legate de normele europene în domeniu pe care unitatea de la Bârlad nu le îndeplinește. Șefii de secții au fost amendați cu câte 500 de lei fiecare.

Recent, Spitalul de urgență ”Elena Beldiman”  din Bârlad a fost ”călcat” de inspectori ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, care au tăiat  în carne vie, după ce au constatat nereguli grave.

Echipa de inspectori botoșăneni a verificat condițiile în care se desfășoară activitatea spitalului din Bârlad începând de la condițiile de cazare ale pacienților și până la modul cum sunt tratați. Inspectorii au constatat că mare parte din secțiile spitalului bârlădean nu îndeplinesc criteriile și normele în domeniu prevăzute de Uniunea Europeană. Majoritatea secțiilor au saloane în care numărul de paturi este cuprins între minimum șase și maximum 15 (cel mai des întâlnite sunt saloanele cu câte minimum opt paturi). Nu mai vorbim de faptul că de foarte multe ori sunt cazați și câte doi pacienți într-un singur pat.

Secțiile care i-au cam șocat pe inspectori au fost TBC și Boli Infecțioase. Prima secție (TBC) funcționează într-o clădire foarte veche și cu un grad ridicat de uzură. Plus că aici saloanele au între 10 și 15 paturi. La Secția de Boli infecțioase, o situație similară întrucât funcționează tot într-un imobil vechi, de patrimoniu. Echipa de control a rămas ”interzisă” de condițiile de aici, dar mai ales de saloanele amenajate în mansarda clădirii, care, după spusele lor, încalcă și cea mai elementară normă europeană. Cu alte cuvinte, inspectorii au descoperit ceea ce comunitatea bârlădeană știe de mult timp: condițiile mizere de cazare și tratament pe care le oferă majoritatea secțiilor din cadrul Spitalului de urgență ”Elena Beldiman”.

În urma acestui control, inspectorii DSP Botoșani au întocmit un proces verbal în care au fost consemnate toate aceste nereguli. S-a dispus ca șefii secțiilor vizate să fie sancționați cu câte 500 de lei. Este o măsură discutabilă, a cărei oportunitate poate fi contestată sau nu, având în vedere că, totuși, nu șefii de secții sunt cei care ar trebui să se ocupe de reabilitarea și modernizarea unității. Ci acesta este apanajul principal al echipei manageriale a spitalului și a Consiliului Local Bârlad care păstorește această unitate. Totuși, inspectorii DSP Botoșani au rămas fermi pe poziții și au dispus ca cei ce administrează spitalul bârlădean să ia măsuri urgente de remediere a tuturor neregulilor. Ba chiar în cazul Secției de Boli Infecțioase s-a dispus ca problemele să fie remediate în decurs de două săptămâni. E vorba despre desființarea saloanelor improvizate în mansarda clădirii și transferul întregii secții într-o altă locație, care să corespundă cât de cât normelor europene.

Toate aceste constatări ale inspecției au fost însușite de conducerea spitalului bârlădean, care în cursul zilei de vineri, 25 martie, a convocat o ședință a Comitetului Director pentru a analiza situația.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: