Home » Sanatate » Tânăr stabilit în Anglia, scandalizat de ce i-au făcut cadrele medicale de la Bârlad tatălui său, fost miner în Valea Jiului

Tânăr stabilit în Anglia, scandalizat de ce i-au făcut cadrele medicale de la Bârlad tatălui său, fost miner în Valea Jiului

de Răzvan CĂLIN

Năstase Apostu, un bătrân în vârstă de 72 de ani, a fost adus cu ambulanța la Urgențe, însă medicii au decis că nu întrunește ”criteriile de internare”. Așa că l-au lăsat să zacă pe holurile spitalului timp de 16 ore, până ce a doua zi a sosit la spital soția sa, omul fiind internat, finalmente.

Din păcate, Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad este din nou în atenția opiniei publice și, de data aceasta, și în cea a Ministerului Sănătății, din cauza modului în care o parte din cadrele medicale înțeleg să-și trateze pacienții. De această dată, acuzații grave vin din partea unui tânăr originar din comuna Blăgești, actualmente stabilit în Anglia, Laurențiu Bogdan Apostu. Revoltat, tânărul a trimis pe adresa redacției noastre o scrisoare în care a descris cu lux de amănunte ”aventura” trăită de tatăl său în spitalul bârlădean.

stationar_urgenteÎn vârstă de 72 de ani, Năstase Apostu este, așa cum îl descrie chiar fiul său, un bătrân care timp de peste o jumătate de secol a muncit în minele de pe Valea Jiului, lucru care, s-a gândit el, ar fi trebuit să-i asigure servicii medicale decente. Realitatea a fost cu totul alta când pe 18 martie, bătrânul a fost adus, în jurul orei 16.30, cu un echipaj al Stației de Ambulanță Bârlad la Compartimentul Primire Urgențe din cadrul spitalului bârlădean. Din acest moment, potrivit spuselor lui Laurențiu Apostu, evenimentele s-au succedat de o manieră halucinantă caracteristică doar spitalelor de prin lumea a III-a.stationar_urgente1

”Tatălui meu i s-a făcut internarea abia a doua zi, pe 19 martie, în jurul orei 10.20. Toată noaptea a petrecut-o pe holurile spitalului fără a beneficia de ajutor medical. Doar l-au învelit pe cap cu prosopul pe care îl luase cu el de acasă. A două zi dimineață, în jurul orei 7.10 când mama mea (Vetuța Apostu) a ajuns la spitalul din Bârlad, a realizat că tatăl meu a stat toată după-amiaza și toată noaptea pe holurile spitalului, fără să-i acorde atenție vreo cineva. Asta în condițiile în care a ajuns aici cu tot cu o foaie de observație de la serviciul de ambulanță. Undeva în apropiere de dimineață, a primit o pătură de la o domnișoară infirmieră care a intrat în schimbul de lucru în jurul orei 7. Aceeași infirmieră l-a mutat pe tata de pe holurile spitalului în sala de așteptare (staționar, n.r.), dar și aici erau niște condiții groaznice: un singur pat, un WC fără ușă și mizerabil. Tatăl meu a petrecut nu mai puțin de 16 ore în aceste condiții mizere, fără să i se acorde asistență medicală. Personalul CPU l-a neglijat constant, deși era vorba despre o persoană vârstnică, care de trei zile nu mai mâncase nimic din cauză că se simțea rău, avea picioarele de o culoare vineție și reclama că are o stare generală proastă”, ne-a povestit Laurențiu Apostu în memoriul trimis redacției Est News.

Bărbatul spune că și mama sa, când a sosit a doua zi la spitalul din Bârlad, a avut parte la rândul ei de un tratament grosolan din partea unora dintre salariații unității. În momentul în care femeia le-a cerut explicații de ce soțul său nu a beneficiat de îngrijirile medicale de rigoare, cei de la CPU au dat-o pur și simplu afară.

”Responsabilii să fie trași la răspundere!”

wc_stationarFiul din Anglia a încercat pe 19 martie să afle mai multe informații și a dat telefon la spital. Zeci de telefoane a dat până să afle unde îi este tatăl internat, dacă este internat, ce medic îl are sub observație etc.  A fost pus să sune pe la diferite secții și compartimente din spitalul bârlădean, fără să afle mare lucru. Într-un final, omul avea să afle că tatăl său a fost internat la Secția Interne.

Bărbatul a făcut o plângere scrisă către conducerea spitalului din Bârlad. De asemenea, s-a adresat și Ministerului Sănătății și intenționează să sesizeze și Poliția Bârlad. Laurențiu Apostu cere ca toți cei vinovați de tratamentul inuman aplicat tatălui său să fie trași la răspundere. Între timp, el a reușit să afle și ce medic ar fi fost de serviciu pe 18 martie, la CPU, respectiv dr. Claudia Rușcanu. În plus, Laurențiu Apostu a inițiat o petiție online în care cere demiterea conducerii Spitalului de urgență ”Elena Beldiman”, având deja 55 de semnături strânse.

Bătrânul nu întrunea criteriile de internare!

gheorghiu_adrianDe cealaltă parte, Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean, a declarat, pentru Est News, că situația semnalată de Laurențiu Apostu nu este chiar atât de gravă și susține că bătrânul nu necesita internarea: ”El a fost adus la spital cu probleme reumatice. Reumatismul nu se internează într-un caz de urgență! Și nici nu avea probleme de sănătate deosebite, așa încât nu întrunea criteriile pentru internare. De aceea a fost menținut, totuși, sub observație în staționar până ce venea cineva din familia sa. Dar soția upu_barladlui a venit abia a doua zi dimineață. În cele din urmă la insistențele familiei, a fost internat cu un diagnostic (atac de gută) care ulterior nu a fost confirmat medical, nici de analizele ce i s-au efectuat. Dar important este că nu prezintă nici un fel de probleme medicale deosebite, este internat în continuare și totul decurge bine. E drept că au existat niște probleme de comunicare, care s-au confirmat în urma anchetei interne și care vor fi îndreptate. Însă nu se poate vorbi de culpă medicală. Spitalul nu este în culpă medicală”.

Într-adevăr, ceea ce ridică semne serioase de întrebare e modul cum a fost tratat bătrânul din momentul în care a ajuns la CPU. Că o fi fost caz de internare sau nu este discutabil, dar să lași un bătrân să zacă 16 ore pe holurile unui spital, fără să-i dai măcar o cană de apă, e o chestiune care nu mai are legătură nici cu sărăcia, nici cu lipsa dotărilor, nici cu salariile mici. Ține de conduita celor din sistem, de politețe, de compasiune, de omenie. Lucruri reclamate, în general, chiar și de cei care ”întrunesc criteriile de internare” și care nu sunt numai ale spitalului din Bârlad.

 

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: