Home » Administratie » Depunerea candidaturilor la alegerile locale, între 11 și 26 aprilie. Calendarul campaniei electorale

Depunerea candidaturilor la alegerile locale, între 11 și 26 aprilie. Calendarul campaniei electorale

Autorității Electorale Permanente a pus la punct calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale. Acesta a început pe 28 martie și se termină la data de 6 iunie. Astfel, în perioada 28 martie – 6 aprilie se va desfășura comunicarea către Biroul Electoral Central a denumirilor și semnelor electorale ale partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale.

Depunerea candidaturilor va avea loc între 11 și 26 aprilie, urmând ca la data de 4 mai acestea să rămână definitive. În cursul zilei de 6 mai se va aduce la cunoștință publică numărul circumscripțiilor electorale, a delimitării și numerotării fiecărei secții de votare, precum și sediilor acestora. Campania electorală va avea loc în perioada 6 mai – 4 iunie, iar tipărirea buletinelor de vot se va face pe 26 mai. Votarea va avea loc pe 5 iunie, în intervalul 7.00-21.00 urmând ca pe 6 iunie să se efectueze numărarea voturilor, încheierea proceselor-verbale, întocmirea dosarelor cu rezultatele votării.

Printre principalele noutăți legislative privind alegerea autorităților administrației publice locale se numără implementarea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), respectiv prezența în fiecare secție de votare a unui operator de calculator. O altă noutate o reprezintă desemnarea prin tragere la sorți computerizată a președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora, din rândul membrilor Corpului experților electorali. Dreptul cetățenilor Uniunii Europene cu domiciliul în România de a fi aleși în funcția de primar, consilier local sau consilier județean reprezintă de asemenea o noutate legislativă.

Până la această oră, în municipiul Bârlad și-au anunțat candidatura pentru fotoliul de primar (ordine alfabetică): Dumitru Boroș (PNL), Daniel Buzamăt (PSRO), Vasile Ivan (ALDE), Dionisie Lefter (independent), Tiberiu Nechita (PRU), Adrian Solomon (PSD), Ionel Spiridon (PMP).

La Vaslui: Marius Acasandrei (PMP), Marius Arcăleanu (PNL), Vasile Pavăl (PSD), Cristian Pavelescu (ALDE), Marius Stancu (PSRO), Alexandru Volocaru (PND). (Simona MIHĂILĂ)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: