Home » Sanatate » Ultima ora! Interzis la rețete gratuite și compensate

Ultima ora! Interzis la rețete gratuite și compensate

de Marian MOCANU

Cel puțin până marți, 5 aprilie, medicii de familie nu vor emite rețete gratuite sau compensate. Vor fi asigurate consultațiile, însă cazurile urgente vor fi direcționate către spitale, pentru a li se asigura medicamentația.

Până la semnarea noilor contracte cadru, medicii de familie nu vor putea emite rețete gratuite sau compensate. Abia joi, 31 martie, guvernul a adoptat o hotărâre pentru prelungirea, prin act adițional, a contractelor cadru încheiate între medicii de familie și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Așadar, cel puțin astăzi și luni, 4 aprilie, bolnavii cronici sau pacienții care vor avea nevoie de medicamente și beneficiază de compensare sau gratuitate vor fi direcționați spre instituțiile spitalicești pentru a li se asigura tratamentul.

Medicii de familie vor fi la cabinete doar pentru a asigura consultațiile, neputând prescrie nici măcar analize medicale sau emite alte acte care sunt sub incidența contractelor cadru încheiate cu CNAS.

Conform hotărârii de guvern adoptată joi seara, noul contract cadru va fi semnat cel mai târziu la sfârșitul lunii iunie, până atunci va fi prelungit, prin acte adiționale, cel existent.

Asociația Medicilor de Familie speră ca, până atunci, în aceste contracte să se regăsească și propunerile făcute de ei. Printre revendicările Asociației Medicilor de Familie se numără alocarea unui procentaj mai mare din PIB și din bugetul CNAS pentru asistența medicală de bază, eliminarea limitării medicilor de familie a prescrierii unor medicamente, pentru a evita ca bolnavii să fie puși pe drumuri la cabinetele medicilor specialiști doar pentru primi o scrisoare medicală, ori înlăturarea deficiențelor din sistemul cardului de sănătate.

În cazul în care aceste propuneri nu vor fi luate în seamă, mai multe organizații profesionale ale medicilor vor declanșa acțiuni de protest. Astfel, pe data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, este programată pichetarea Ministerului Sănătății, iar în perioada 11 – 17 aprilie va avea loc o grevă de avertisment, cu încetarea activității timp de 2 ore. Protestele vor culmina printr-o grevă generală, care va avea loc pe data de 18 aprilie, zi în care medicii vor susține doar o treime din activitate cu asigurarea doar a urgențelor medicale.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: