Home » Social » O familie din Bârlad stă cu mortul pe masă din cauza bramburelii de la Administrația Cimitirelor – Doi proprietari pe același loc de veci

O familie din Bârlad stă cu mortul pe masă din cauza bramburelii de la Administrația Cimitirelor – Doi proprietari pe același loc de veci

de Răzvan CĂLIN

Scandal locurilor de veci de la Bârlad, ia amploare. O familie din Bârlad stă cu mortul pe masă, fiind nevoită să-l îngroape în altă parte decât în locul pe care l-a cumpărat, din cauza bramburelii din actele Administrației Cimitirelor. Instituția a reușit performanța de a vinde de două ori aceleași locuri de veci, la doi oameni. Unul este fostul și răposatul primar Doru Gabriel Craus, iar cel de al doilea este Ștefănache Mihăilă, un veteran de război care urmează a fi îngropat astăzi.

Familiei Mihăilăi s-a interzis să sape o groapă pe locul pe care se știa proprietară, pe motiv că este proprietatea familiei Craus. Ambii proprietari dețin documente care le atestă dreptul  de proprietate, iar cazul a mai făcut subiectul unui articol în ziarul nostru.

mihaila_stefan1Bârlădeanul Ștefan Mihăilă, în vârstă de 50 de ani, a trecut prin momente extrem de neplăcute atunci când a fost la un pas de a nu își putea înhuma tatăl, recent decedat. La această situație extrem de bizară și de nelalocul ei s-a ajuns din cauza ”profesionalismului” Administrației Cimitirelor din Bârlad, care a reușit performanța de a vinde aceleași locuri de veci mai multor persoane.

În urmă cu două zile, bârlădeanul Ștefănache Mihăilă, vârstă de 90 de ani, fost veteran de război, a trecut în lumea celor drepți. Defunctul își cumpărase încă din 1982 două locuri de veci, situate în parcela nr. 9, locurile 56 și 57, la ”Eternitatea”. Deși statul român asigură în mod gratuit locuri de veteranilor de război, bătrânul Mihăilă, după cum ne-au spus rudele sale, a ținut morțiș încă din 1982 să-și cumpere un loc de veci ”pentru că, spunea el, nu dorea să cerșească mila nimănui și ca un bun creștin ce era a vrut să fie sigur că are unde să fie îngropat!”.

Oamenii s-au trezit că amândouă locurile de veci pe care bătrânul le cumpărase încă din 1982 au fost vândute de Administrația Cimitirelor fostului primar al Bârladului, Doru Gabriel Craus, la rândul său, trecut în lumea celor drepți în urmă cu câțiva ani (2011). Trebuie spus că în toamna anului trecut, soția defunctului primar de Bârlad, Elisabeta Craus, a reclamat la rândul ei că niște persoane străine au încercat să sape o groapă pe unul din cele două locuri de veci ce le deține în mod legal. Culmea, este exact vorba despre aceleași două locuri de veci pe care și familia Mihăilă deține acte care să ateste proprietatea. La vremea respectivă, cazul a fost prezentat pe larg în paginile cotidianului nostru, și în cele din urmă Administrația Cimitirelor a dres busuiocul recunoscând că la mijloc e vorba de o eroare umană și a eliberat o adeverință prin care recunoștea Elisabetei Craus dreptul de proprietate asupra locurilor de veci respective.

Toți au documente de proprietate, dar proprietar e numai unul!

Și totuși, se pare că lucrurile sunt mai încâlcite decât par, iar cei din familia Mihăilă îi consideră vinovați pe funcționarii de la Administrația Cimitirelor Bârlad.

mormant_craus”Noi avem documente care arată că în 1982 am cumpărat cele două locuri de veci. Problema este că la vremea respectivă, pe chitanța eliberată de Administrația Cimitirelor (nr. 29983/27.08.1982) nu s-au specificat exact locurile, adică 56 și 57, ci doar s-a spus: Mormintele se află situate în secția IX B a cimitirului ”Eternitatea” Bârlad. Această chitanță folosește ca act de proprietate pe veci pentru mormintele arătate mai sus”. Dar, în catastifele lor, cei de la primărie aveau consemnate exact numărul locurilor, în cazul nostru, 56 și 57. Până în urmă cu câțiva ani, nu am avut nici un fel de problemă”, ne-a declarat Ștefan Mihăilă (50 de ani), fiul lui Ștefănache Mihăilă.

Cum, necum, în 1983 (la un an după ce familia Mihăilă a cumpărat aceste locuri de veci), familia Craus este cea care, la rândul său, achiziționează exact aceleași loturi de pământ din Cimitirul ”Eternitatea”. La vremea când am prezentat cazul Elisabetei Craus, soția defunctului primar de Bârlad ne-a declarat că și ea deține o chitanță similară cu cea eliberată familiei Mihăilă. Numai că în documentul deținut de Craus sunt specificate toate datele de identificare a loturilor respective, inclusiv numerele de ordine (56, 57).

”Administrația Cimitirelor greșește, dar să ne judecăm noi între noi, eu cu doamna Craus”!

În vara anului trecut, câțiva membri ai familiei Mihăilă, fără să aibă habar că loturile cu pricina nu mai sunt în proprietatea lor, au încercat să sape o groapă și să amenajeze un mormânt, mai ales că se așteptau ca bătrânul Ștefănache să își dea duhul. Numai că, au fost opriți imediat de Administrația Cimitirelor care fusese sesizată de Elisabeta Craus. Știindu-se proprietara de drept a locurilor de veci respective, femeia a sesizat autoritățile și le-a cerut să stopeze orice tentativă de tulburare de posesie, altfel va apela la justiție. Cei de la Administrația Cimitirelor au reacționat imediat și le-au interzis membrilor  familiei Mihăilă să mai acționeze pe loturile în cauză. Pe moment, oamenii au respectat decizia autorităților, însă au căutat să lămurească cumva această situație extrem de încâlcită.

Lucrurile s-au precipitat în urmă cu două zile, când Ștefănache Mihăilă a decedat și oamenii s-au trezit în situația penibilă de a nu-l putea înhuma creștinește.

”Cei de la Administrația Cimitirelor nu mă lasă să intru în posesia locurilor noastre de veci ca să-i pot săpa tatălui meu o groapă și să-l pot înmormânta creștinește. Ei vin și ne propun acum alte locuri, în altă zonă. Dar nu mi se pare corect și normal ceea ce se întâmplă. Pe noi nu ne-a anunțat nimeni că nu am mai fi proprietarii acestor locuri! Tatăl meu le-a cumpărat legal și cinstit în 1982. Iar ei i-au făcut ulterior titlu de proprietate domnului Craus pe locurile tatălui meu, fără să ne spună cineva vreo ceva. Ne-am trezit acum că cei de la Administrația Cimitirelor nu ne lasă să ne atingem de locurile respective pentru că sunt proprietatea doamnei Craus și, astfel, am putea fi acuzați că încălcăm o proprietate privată. Mi-au mai spus că dacă nu-mi convine să mă adrese justiției, adică să mă judec eu cu doamna Craus! Tot eu, cu dreptatea de partea mea, să fac asta?! Adică Administrația Cimitirelor greșește, dar să ne judecăm noi între noi, eu cu doamna Craus! Cum vine asta?”, ne-a mai spus Ștefan Mihăilă.

Familia Mihăilă va cere instituțiilor statului să facă lumină în acest caz!

La sfârșitul anului trecut, omul a primit un răspuns la o întâmpinare făcută conducerii Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC). Documentul respectiv, semnat de directorul Vasile Ciochină și Dumitru Pîslaru, șeful Administrației Cimitirelor, este o mostră de ”celeritate” și ”promptitudine” tipice funcționarilor publici atât de bine creionați de atemporalul Ion Luca Caragiale: ”Vă aducem la cunoștință că chitanța și nota pe care ați prezentat-o atestă că ați plătit două locuri. Trebuia să primiți la acea dată și un act de proprietate. Din verificarea făcută în evidența existentă la noi am găsit pe locurile solicitate un act de proprietate pe care îl anexăm în copie, dar care aparține numitului Craus Gabriel. Având în vedere faptul că dumneavoastră ați achitat două locuri de veci vă putem pune la dispoziție fizic două locuri în secția E2 care este nou înființată”.

Contactat telefonic, Dumitru Pîslaru, șeful Administrației Cimitirelor, ne-a declarat: ”Cu siguranță problema semnalată de domnul Mihăilă va fi rezolvată. Mai ales că vorbim și despre un om care a fost veteran de război și care conform legislației în vigoare are dreptul la un loc de veci în mod gratuit!”.

În cele din urmă, cei din familia Mihăilă au fost nevoiți să accepte târgul propus de cei de la Administrația Cimitirelor pentru că altfel riscau să rămână cu mortul pe masă până ce se lămureau lucrurile cumva. Mai ales că slujba religioasă de înhumare este programată pentru astăzi. Însă, ne-au precizat că nu vor lăsa lucrurile așa întrucât consideră că dreptatea este de partea lor și sunt hotărâți să se adreseze instituțiilor statului abilitate să facă lumină în astfel de cazuri.

 

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: