Home » Justitie » Zeci de localnici din Pungești, protest în fața Judecătorie Vaslui, nemulțumiți de decizia instanței de invalidare a referendumului de demitere a primarului

Zeci de localnici din Pungești, protest în fața Judecătorie Vaslui, nemulțumiți de decizia instanței de invalidare a referendumului de demitere a primarului

Zeci de localnici din Pungești au protestat, timp de câteva ore, în fața Judecătoriei Vaslui, nemulțumiți de decizia de vineri a instanței, de invalidare a referendumului local de demitere a primarului comunei, Mircia Vlasă, manifestanții acuzând judecătorii de corupție.

Hotărârea instanței de invalidare a referendumului privind demiterea primarului de Pungești, Mircia Vlasă, a nemulțumit pe o parte din localnicii din comună care, luni, au protestat în fața Judecătoriei Vaslui. Pe parcursul a cinci ore, manifestanții au afișat două pancarte prin care aduceau acuze de corupție judecătorului care a dat hotărârea, Iuliana Garabet, precum și președintelui Judecătoriei Vaslui, Cosmina Stativă: „Judecătoarea Garabet este coruptă, nu respectă legea”, „Președinta Judecătoriei, soția deputatului Irinel Stativă = PSD”.

Unul dintre protestatari a justificat afișarea mesajelor, susținând că judecătorul care a luat decizia invalidării referendumului nu ar fi respectat legea. „Este rușinos ceea ce se întâmplă în țara asta. O judecătoare își permite să nu respecte legea. În mod normal, referendumul trebuia validat în baza Legii 3/2000, însă doamna magistrat a judecat după un articol de lege care nu mai este valabil. De aceea, credem că totul este un sistem politic. Însă, noi ne vom zbate în continuare pentru a se face dreptate”, a declarat Constantin Spiridon, unul dintre protestatari.

Cei peste 30 de protestatari nu au scandat nimic pe timpul manifestației, mai ales că nu aveau autorizație pentru acea acțiune, care a fost supravegheată în permanență de mai multe echipaje de polițiști și jandarmi. Localnicii din Pungești prezenți în fața Judecătoriei Vaslui au spus că, tot în cursul zilei de luni, au avut o întâlnire cu magistratul responsabil de relațiile cu publicul din cadrul Judecătoriei Vaslui, Cornelia Vezeteu. Judecătorul în cauză le-ar fi precizat că, deși nu au fost parte în proces, ar avea dreptul că facă apel la decizia de invalidare a referendumului.

Judecătoria Vaslui a invalidat, vineri, referendumul local privind demiterea primarului de Pungești, astfel încât edilul Mircia Vlasă (PSD) va rămâne în funcție, dacă hotărârea instanței vasluiene nu va fi atacată cu apel, în condițiile în care nu este definitivă. Hotărârea magistraților vasluieni a fost dată după aproape două săptămâni în care dosarul cu rezultatul plebiscitului s-a plimbat pe la mai multe instanțe, respectiv Judecătorie, Tribunalul Vaslui și Curtea de Apel Iași, în urma conflictelor de competență apărute în acest caz.

Constată neîndeplinite condițiile cvorumului de participare și aprobare prevăzute de art.70 raportat la art. 55 alin. 6 din Legea nr. 215/2001 privind organizarea și desfășurarea referendumului (n.r.-jumătate plus unu din numărul celor înscriși în listele electorale permanente). Invalidează rezultatele referendumului local având ca obiect demiterea primarului comunei Pungești, județul Vaslui, din data de 20.03.2016. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Vaslui”, se arată în hotărârea Judecătoriei Vaslui.

Prefectura Vaslui a organizat, pe 20 martie, în comuna Pungești, referendumul local privind demiterea primarului comunei, Mircia Vlasă. Prezența la vot a fost de 34,23%, din care 89,29% au votat pentru demiterea edilului în funcție. Însă, Prefectura Vaslui nu a luat nicio decizie cu privire la validarea sau nu a referendumului, având în vedere că nu se convenise asupra procentului de prezență la vot ce trebuia îndeplinit pentru validarea rezultatului, respectiv 30 sau 50%. În acest sens, prefectul Daniel Olteanu a depus dosarul referendumului la Judecătoria Vaslui în vederea analizării cauzei și luării unei hotărâri de validarea sau nu a rezultatului. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: