Home » Social » Cadou de Paște pentru șoferi

Cadou de Paște pentru șoferi

de Marian MOCANU

Majorarea salariului minim pe economie are și un efect nedorit, pentru șoferi. Începând cu data de 1 mai, valoarea punctului amendă pentru încălcări a legislației rutiere, va crește cu aproape 20%.

Odată cu majorarea salariul minim pe economie la 1.250 de lei, începând cu 1 mai 2016, vor fi majorate și amenzile de circulație. Valoarea punctului amendă este calculată, potrivit legii, în funcție de salariul minim, respectiv 10% din acesta. În consecință, chiar din prima zi de Paște, valoarea punctului amendă va ajunge la la 125 lei, de la 105 lei, cât este în prezent. Această creștere semnificativă, de aproape 20 la sută, vine după ce, la începutul anului, s-au scumpit și asigurările obligatorii auto.

Majorarea amenzilor îi va afecta în mod diferit pe șoferi. În timp ce pentru conducătorii auto cu venituri mici, deplasarea cu mașina personală ar putea deveni un lux, cei cu venituri ridicate nu vor simți atât de mult această majorare.

„Nu voi mai scoate mașina din garaj! La cât mă costă rovinietă, taxe, impozite, asigurare, benzină, iar acum eventualele amenzi, nu mai pun la socoteală reparațiile, survenite inerent din cauza stării <excelente> a șoselelor, prefer să rămân simplu pieton. Mașina a ajuns un lux, și merită folosită doar în situații de urgență, ori dacă pleci undeva cu familia!”, spune un conducător auto.

Pentru o depășire modestă a vitezei legale, amenda actuală este echivalentul a trei puncte, adică 315 lei. Începând cu luna mai, pentru aceeași abatere, sancțiunea va fi de 375 lei. La fel, pentru nepurtarea centurii de siguranță, contravenineții vor plăti 375 lei, față de 315 lei în prezent.

Aviz celor care se urcă băuți la volan! Dacă sunt descoperiți în trafic, vor scoate din buzunar echivalentul a doua salarii minime pe economie: 2.500 de lei, asta fără a pune la socoteală că riscă să rămână fără permis.

De la începutul anului 2013 și până în mai 2016, valoarea unui punct-amendă aproape s-a dublat, de la 75 lei la 125 lei!

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: