Home » Invatamant » Cum să-ți bați joc de perfomeri și antrenorii lor! Inspectoarea-șefă Plăcintă poate răspunde?

Cum să-ți bați joc de perfomeri și antrenorii lor! Inspectoarea-șefă Plăcintă poate răspunde?

de Răzvan CĂLIN

În timp ce Inspectoratul Școlar Județean își continuă planul de răzbunare la adresa profesorului Ioan Adam, pe motiv că acesta a deconspirat modul în care instituția a vrut să-și tragă pe nedrept un telescop spre a-l da școlii unde este profesor soțul unei inspectoare din Vaslui, aleșii bârlădeni au decis să spele rușinea șefei de la Învățământ, Gabriela Plăcintă. Primăria Bârlad va achiziționa un telescop pentru pregătirea olimpicilor la astronomie și va suporta cheltuielile de deplasare și cazare pentru ca profesorul Adam să-i poată însoți pe olimpicii bârlădeni la faza națională a competiției.

solomon-centura2Războiul dintre profesorul bârlădean Ioan Adam și conducerea Inspectoratului Școlar al Județului (ISJ) Vaslui capătă o nouă turnură. La sfârșitul săptămânii, profesorul Adam a avut o întâlnire la Primăria Bârlad cu primarul interimar Marin Bunea și cu deputatul Adrian Solomon. În urma discuțiilor purtate a fost încheiat un parteneriat între Asociația Astronomică ”Sirius” (AAS) și primăria locală, în baza căruia edilii bârlădeni și-au asumat răspunderea de a achiziționa un telescop performant extrem de necesar pregătirii elevilor în domeniul astronomiei și astrofizicii. Mai mult, profesorul Adam își va putea însoți cei patru elevi calificați la faza națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, grație unei sponsorizări oferită tot de Primăria Bârlad.

După cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, conducerea ISJ Vaslui a decis ca cei cinci olimpici (toți din Bârlad) calificați la faza națională a Olimpiadei de astronomie să fie însoțiți de inspectorul școlar de fizică, Irina Dumitrașcu, deși cel îndreptățit ar fi fost profesorul Adam pentru că din cei cinci elevi calificați la etapa națională, patru sunt antrenați de Adam, iar cel de al cincilea este pregătit de profesorul Cătălin Angheluță (tot din Bârlad). În mod normal, conform unei cutume mai vechi, cel care însoțea lotul calificat la faza națională a olimpiadei era profesorul care avea cei mai mulți elevi în echipă pregătiți de el.

gabi_placintaOr, de această dată, Gabriela Plăcintă a hotărât să arate ea cine-i șeful și ce poate să facă atunci când ”supușii” nu se apleacă în fața ei: a delegat-o pe inspectoarea Dumitrașcu să însoțească lotul de olimpici la Craiova, unde în perioada 20  – 24 aprilie se va derula etapa națională a olimpiadei. În ciuda faptului că municipiul Vaslui nu a avut și nici nu are vreun elev calificat la etapa națională a olimpiadei de astronomie, iar inspectoarea Dumitrașcu nu a reușit nici măcar să se apropie de performanțele profesorului Adam. Decizia a stârnit reacții dure atât din partea profesorului Adam, cât și a părinților elevilor calificați.

”Anul trecut, spre exemplu, doamna profesoară Petrea de la Colegiul Național «Gheorghe Roșca Codreanu» a fost însoțitor al lotului calificat la faza națională pentru că dumneaei a avut elevi mai mulți ca mine. Și nu am avut nimic împotrivă pentru că așa este corect. Dar anul acesta de ce nu s-a mai respectat acest lucru, acum când eu am patru elevi din cei cinci calificați?! Dar iată că grație acestui parteneriat încheiat cu Primăria Bârlad și la dorința expresă a părinților elevilor pregătiți de mine, voi putea să merg și eu la Craiova pentru a-i susține așa cum trebuie pe acești copii minunați. Nu mai vorbesc de faptul că tot în baza acestui parteneriat (inițiat de domnul deputat Adrian Solomon), primăria ne va cumpăra și un telescop atât de necesar pentru pregătirea elevilor. Aceste probleme trebuiau să fi fost rezolvate de la bun început, prin respectarea normelor și cutumelor în vigoare. Dar nu s-a dorit acest lucru, iar motivele sunt dintre cele mai subiective. Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, presei, pentru susținerea pe care mi-ați acordat-o mie și acestor copii performeri. Vă mulțumesc că ați fost alături de noi și ați abordat acest subiect în mod corect și obiectiv!”, a declarat Adam într-o conferință de presă susținută ieri, 6 aprilie.

Orgoliile stupide ale șefilor din ISJ Vaslui!

dumitrascu-irina-inspector-fizica

Irina Dumitrașcu vrea să se plimbe alături de olimpicii pregătiți de profesori care și-au dovedit competența

Culmea este că ISJ Vaslui continuă, potrivit spuselor lui Adam, să susțină delegarea ca însoțitor a inspectorului Irina Dumitrașcu, aceasta urmând să-l acompanieze pe cel de al cincilea elev bârlădean, care este pregătit de profesorul Cătălin Angheluță. Logic ar fi fost ca tot Adam să-l reprezinte pe acest elev, sau, în cel mai rău caz, dascălul care l-a antrenat, în speță profesorul Angheluță. Însă, șefii ISJ Vaslui se încăpățânează să o promoveze pe prietena Irina Dumitrașcu, deși nu are nici o calitate și nici un merit în această poveste. Situația este mai mult decât penibilă și denotă că la ISJ Vaslui primează interesele mărunte și meschine, orgoliile stupide, în detrimentul profesionalismului și corectitudinii.

Totuși, în cursul după-amiezei de ieri, profesorul Adam a primit o înștiințare de la ISJ Vaslui prin care este convocat astăzi, 7 aprilie, la ședința Consiliului Consultativ al profesorilor de fizică. Primul punct de pe ordinea de zi este tocmai stabilirea și validarea profesorilor care vor însoți loturile olimpice participante la naționale. Rămâne de văzut dacă ISJ Vaslui își va menține poziția intransigentă, sau va da semne de înțelepciune, măcar în al 12-lea ceas.

În același timp, profesorul Adam s-a arătat consternat și de răspunsul primit de la Ministerul Educației Naționale față de scandalul iscat în jurul atribuirii telescopului. După cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, telescopul oferit de ministerul de resort a fost atribuit, într-o primă fază, Liceului ”Ștefan Procopiu” din Vaslui, la sugestia aceleiași inspectoare Dumitrașcu. Asta spre furia și dezgustul atât a profesorului Adam, cât și a copiilor ce se pregătesc cu sârg la această disciplină extra-curiculară. Ulterior, inspectoratul a decis ca telescopul să fie alocat Colegiului ”Codreanu” Bârlad, deși Adam susține că acesta ar fi trebuit să ajungă de drept la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, acolo unde de ani buni sunt pregătiți olimpicii la astronomie.

”Pe scurt, în răspunsul de la minister mi se transmite că tot ISJ Vaslui este cel care decide unde anume se repartizează acest telescop. Dacă se vroia transparență și corectitudine, atunci de ce nu au dat din prima la Colegiul ”Codreanu”, dacă tot au considerat ulterior că nici liceul din Vaslui și nici Liceul Teoretic Bârlad nu meritau? Au încercat în schimb să facă tot felul de scheme, fără să țină cont de munca titanică care se depune aici pentru ca acești elevi să atingă asemenea performanțe. E o muncă titanică, atât pentru profesori, cât și pentru elevi”, a mai spus Adam.

Am fi dorit să consemnăm și punctul de vedere al șefei ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă, însă aceasta nu a fost de găsit.

 

About Razvan Calin

One comment

  1. Pana la urma tot scandalul facut de Adam e ca o furtuna intr-un pahar de apa! Se pare ca Ministerul Educatiei a facut lumina si l-a desfiintat pe domnul orgolios care vrea ca toata lumea sa danseze cum vrea el!

%d blogeri au apreciat: