Home » National » Etichetarea produselor lactate, obligatorie. Amenzile ajung la 250.000 de lei

Etichetarea produselor lactate, obligatorie. Amenzile ajung la 250.000 de lei

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat, miercuri, cu 218 voturi „pentru”, legea privind etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate. 

Legea prevede că produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma ”Conține lapte praf în proporție de __%” și că „etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum și produsele lactate trebuie să fie inscripționate clar, ușor de înțeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea și trasabilitatea produselor”.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea ”Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivolițe, oi și capre, fără a avea în compoziție înlocuitori de lapte sau lapte praf.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea ”Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% lapte, materie primă, provenit din fermele din România.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.

Amenzile cresc pentru producerea, expunerea spre vânzarea și/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum, cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte de la 20.000 lei la 25.000 lei și se pedepsește cu retragerea autorizației de funcționare a producătorilor sau comercianților, pe timp de 6 luni, după caz.

Sursa: money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: