Home » Justitie » O grupare de hoți din bancomate, între care erau și vasluieni, a fost destructurată de DIICOT.

O grupare de hoți din bancomate, între care erau și vasluieni, a fost destructurată de DIICOT.

de Marian MOCANU

Procurorii DIICOT au reușit destructurarea unei grupari infracționale specializată în furturi din bancomate, care a produs un prejudiciu de aproape 800.000 de euro în Spania și Franța. Ieri, au fost efectuate nu mai puțin de nouă percheziții domiciliare în județele Galați și Vrancea, și una în județul Vaslui, în urmă cărora au fost ridicate telefoane mobile, laptopuri, stații de emisie recepție și diverse sume de bani. Patru membri ai grupării, descoperiți în România, au fost reținuți pentru cercetări. Hoții pătrundeau în incinte comerciale, și, pentru a fura banii, tăiau bancomatele cu un polizor alimentat chiar la prizele magazinelor.

Ieri, procurorii DIICOT însoțiți de polițiști au descins la mai multe domicilii din județele Vrancea, Vaslui și Galați, unde au efectuat percheziții în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări infracționale formate din cetățeni români, care acționau în Spania și Franța.

„Acțiunea a fost precedată de investigații extinse și complexe susținute de către Europol (Oficiul European de Poliție) – Operațiunea ATM’s Atacks și, totodată, de către Eurojust (Agenția de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene) care a asigurat coordonarea autorităților judiciare din România, Franța și Spania. În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au săvârșit, în perioada 2014 – 2015, pe teritoriul Republicii Franceze și al altor state europene, mai multe infracțiuni de furt calificat”, se precizează într-un comunicat transmis de DIICOT.

Membrii grupării sunt suspectați că, folosind dispozitive de tăiere electrice, au sustras sau au încercat să sustragă pe timp de noapte, din 13 bancomate aflate în incinta unor galerii comerciale, importante sume de bani. Înainte de a pătrunde prin efracție în incinta galeriilor în care erau situate bancomatele, suspecții tăiau cablurile telefonice. După aceea, hoții tăiau cu un polizor bancomatele în partea din spate, furau banii și dispăreau. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la 790.000 de euro. În urma perchezițiilor efectuate miercuri la domiciliile unor membri ai grupării, inclusiv în județul Vaslui, au fost ridicate laptopuri, stații de emisie-recepție, telefoane mobile și alte bunuri de interes în cauză, precum și 5.000 de euro, 12.000 de lei, bijuterii și ceasuri. De asemenea, polițiștii au pus în aplicare patru mandate europene de arestare, persoanele depistate fiind conduse la audieri. La percheziții au participat polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Galați, Vaslui și Vrancea, asistați de reprezentanți ai Jandarmeriei Naționale Franceze și ai Poliției Naționale din Spania.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: