Home » Business » Cum a devenit Estonia tara unde ajungi doar o data sau de doua ori in viata la ghiseu – Pasii prin care internetul a invaluit micul stat baltic

Cum a devenit Estonia tara unde ajungi doar o data sau de doua ori in viata la ghiseu – Pasii prin care internetul a invaluit micul stat baltic

In Estonia serviciile de internet banking sunt disponibile de acum 20 de ani, iar votul electronic, de 11 ani. Dureaza cateva minute sa-ti completezi declaratiile de impozit, iar o firma poate fi infiintata online in sub o jumatate de ora. Nu e de mirare ca tara in care copii invata programare inca de la sapte ani, a ajuns sa fie numita E-Estonia si sa fie data ca exemplu pentru orice stat care vrea sa dezvolte servicii de e-guvernare. Cum a ajuns atat de departe o tara cu 1,2 milioane locuitori care in 1991 a devenit independenta, dupa 50 de ani de comunism? A existat viziune, vointa si constientizarea ca internetul va lega tara de restul lumii si Estonia nu va mai ramane singura in fata amenintarii rusesti.

Estonia este cel mai mic dintre statele baltice, avand populatie de 15 ori mai mica decat Romania si suprafata de cinci ori mai mica. Tara este cunoscuta pentru saune, vodca, femei frumoase si startup-uri de succes, precum Skype. Tara a fost independenta intre 1920 si 1940 si apoi a urmat jumatate de secol de ocupatie sovietica. Insa daca Estonia este respectata pentru un lucru in lume, acesta este modul in care internetul este folosit in comunicarea dintre cetatean si stat.

Cand a devenit independenta, in 1991, Estonia si-a dat seama ca trebuie sa ia totul de la zero, iar acest lucru s-a dovedit a fi un mare avantaj pentru ca micul stat a putut sa construiasca lucrurile asa cum isi dorea, nu sa se chinuie cu o complicata mostenire comunista lasata de 50 de ani de ocupatie sovietica. Celelalte doua tari baltice, Letonia si Lituania, au mentinut relatii si cu Rusia, chiar daca s-au orientat mult catre Vest.

„Nu puteam conta pe Rusia, asa ca nu am avut legaturi stranse. A fost un consens politic sa ne orientam catre occident”,a  spus, intr-un interviu pentru HotNews.ro, Kalle Palling, parlamentar estonian cu initiative legate de serviciile de internet.

Si primul presedinte al tarii, Lennart Meri (1992 – 2001), dar si cel care conduce tara din 2006 – Toomas Ilves, au avut un rol important in transformarea tarii intr-una in care internetul este in centrul activitatilor educationale, comerciale si politice. In 1995 a pornit un program numit Tiger Leap, prin care erau informatizate toate scolile, iar in 2000 internetul a fost declarat drept fundamental al omului.

Din 2001 a inceput „explozia”, fiindca toti oamenii au primit o identitate online cu cip in cardul de identitate, fata de alte tari acest lucru nefiind optional in Estonia.

„Am decis ca nu vom mai ramane niciodata singuri si ca ne indreptam catre Vest”, spune Kalle Palling.

Bancile au incurajat puternic tranzactiile online, iar o alta aplicatie care a castigat adepti a fost cea a „scolii electronice:, existand o baza de date in care parintii pot vedea notele copiilor si pot comunica usor cu profesorii.

Inca de la sapte ani copiilor li se preda programare si unii au reusit la zece ani sa creeze jocuri video. Presedintele tarii, Toomas Ilves, a facut liceul in SUA si a invatat programare la 13 ani, ca parte a unui program experimental. Date fiind experientele lui, nu este de mirare ca a inteles cat de importanta este informatica pentru viitorul copiilor si mai ales nu a modificat de nenumarate ori planurile pentru sistemul de invatamant. El a inteles ca efectele reformelor in educatie se vad abia in 15-20 de ani.

Ei bine, acum in Estonia poti merge la ghiseu doar o data sau de doua ori in viata, fiindca poti face online totul, fie ca este vorba de completat formulare, de semnat acte, de comandat retete, de platit impozite sau de gestionat acte de cadastru. Dureaza cam trei minute completatul fomularelor de venit si in 80 de minute poti infiinta o firma.

Trebuie sa mergi la sediul diverselor autoritati doar in cazuri speciale: cand trebuie sa iti ridici documentele necesare identitatii online si autentificarii, la casatorie sau la vanzarea unor case sau terenuri.

Situatia din Estonia pare SF daca ne gandim cat de complicat este la noi sa rezolvi cu diverse acte si cat de lipsiti de amabilitate sunt uneori functionarii. In plus, extrem de putine lucruri pot fi rezolvate online cand este vorba de acte oficiale.

„Gandirea a fost simpla: guvernul trebuie sa faca serviciile cat mai simplu de utilizat posibil”, spune Kalle Palling care adauga ca exista internet rapid 4G in toata tara fiindca ideea a fost ca internetul sa fie folosit si pentru lucruri cu adevarat utile, nu doar pentru streaming de muzica.

„Statul trebuie sa fie un pionier si sa gandeasca precum o companie care sa ofere clientilor cele mai bune servicii. Cetateanul este privit precum un client, iar daca serviciile oferite nu sunt multumitoare, cetatenii s-ar putea gandi sa paraseasca tara”.

Lucrurile merg bine in Estonia si fiindca sistemul online de e-guvernare a gandit extrem de bine un aspect care la noi este lasat de izbeliste. Statul, oferind atat de multe servicii online, colecteaza foarte multe date despre fiecare cetatean. Ei bine, bazele de date ale diverselor institutii sunt corelate, astfel incat oamenii sa nu trebuiasca sa completeze formulare online lungi, ideea fiind ca omul sa nu fie nevoit sa piarda timpul introducand informatiile pe care statul deja le detine despre el.

Aceasta corelare a bazelor de date nu este putin lucru daca ne gandim cat de frustrant este in Romania cand trebuie sa ridici o hartie de la o institutie special pentru a o duce la alta institutie, tocmai fiindca bazele de date nu sunt legate.

Sursa: hotnews.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: