Home » Invatamant » Lecții gratuite de manipulare grosolană oferite de șefii ISJ Vaslui!

Lecții gratuite de manipulare grosolană oferite de șefii ISJ Vaslui!

de Răzvan CĂLIN

Într-o conferință de presă susținută vineri la Bârlad, Gabriela Plăcintă (șefa ISJ Vaslui) a încercat să inducă ideea că profesorul Ioan Adam ar fi creat în mod artificial scandalul din jurul telescopului oferit de Ministerul Educației Naționale.

Vineri, 8 aprilie, s-a consumat un nou episod din războiul pe care îl poartă de ceva vreme profesorul bârlădean de fizică Ioan Adam cu șefii învățământului vasluian. De această dată, a fost rândul conducerii Inspectoratului Școlar al Județului (ISJ) Vaslui să-și încordeze mușchii, care a pus la cale o tentativă stângace de manipulare a opiniei publice. ”Generalul” Gabriela Plăcintă a venit la Bârlad însoțită de inspectorul de fizică Irina Dumitrașcu și au anunțat cu surle și trâmbițe donația făcută Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” Bârlad de către Asociația ”ProFizica” Vaslui, constând în nimic altceva decât un telescop. Tot de la un telescop (altul decât acesta) au apărut tensiunile între cele două tabere. Mai mult, cele două ”șefe” din învățământul vasluian au sărit la gâtul profesorului Adam (acesta nefiind de față) și l-au acuzat că ar fi creat în mod artificial acest scandal.

Așa că vineri, în sala de lectură a liceului bârlădean au fost înghesuiți elevii de la câteva clase, fiind invitați să participe și jurnaliștii locali. Cu o omisiune, mai mult sau mai puțin voită: cotidianul ”Est News”, ai cărui redactori, totuși, au avut ”tupeul” de a fi și ei prezenți la ”înălțătorul” moment. Telescopul a fost oferit Liceului ”Mihai Eminescu” pentru a-i ajuta în pregătire pe elevii care participă la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale de astronomie. De fapt, după cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, donația de vineri este o tentativă de a mai drege busuiocul a conducerii ISJ Vaslui. Tensiunile s-au ivit atunci când inspectorul Irina Dumitrașcu a decis ca un telescop oferit de Ministerul Educației Naționale să fie repartizat Liceului ”Ștefan Procopiu” din Vaslui, neținând cont de rezultatele excepționale obținute la olimpiadele naționale și internaționale de astronomie de-a lungul anilor de elevii pregătiți de profesorul Adam. De aici a izbucnit un veritabil scandal, pe care l-am prezentat pe larg în paginile cotidianului nostru. Ulterior, Gabriela Plăcintă și Irina Dumitrașcu au anunțat că Asociația ”ProFizica” (printre membrii fondatori numărându-se și cele două doamne) va dona un telescop și centrului de excelență în astronomie care ființează cu brio de atâția ani. Supărat, profesorul Adam a declarat că nu acceptă pomană și că nu intenționează să se atingă de respectivul telescop.

telescop_donat_profizica1

Însă, șefii de la ISJ Vaslui și-au văzut impasibili de treabă și vinerea trecută au făcut donația. După tradiționalele discursuri pe cât de sforăitoare, pe atât de serbede, conducerea ISJ Vaslui a susținut o scurtă conferință de presă în care, chipurile, a încercat să aducă ceva lămuriri pe marginea tensiunilor ivite în ultimul timp. Șefa învățământului vasluian a susținut sus și tare că tot scandalul a fost unul creat artificial de presă. Deși, situația, în mod evident, arată cam cât de mult prețuiește inspectoratul performerii și pe cei care se află în spatele lor. Așa cum profesorul Adam a subliniat în repetate rânduri, telescopul oferit de Ministerul Educației trebuia să ajungă din prima la centrul de excelență de la Liceul ”Mihai Eminescu”, pentru că astfel s-ar fi respectat întocmai criteriile de acordare a acestuia stipulate printr-un ordin al ministrului Adrian Curaj. Argumentul forte: indiferent de instituțiile de învățământ de la care provin, cea mai mare parte a elevilor performeri în astronomie sunt pregătiți de profesorul Adam în cadrul centrului de excelență de la Liceul ”Mihai Eminescu”.

”Mai avem o problemã de lămurit, în legãturã cu delegarea profesorului care trebuie să însotească copiii la faza naționalã a olimpiadei de Astronomie și Astrofizică de la Craiova. Acest subiect nici n-a existat. Decizia a fost luată abia ieri (joi, 7 aprilie, n.r.). Doamna inspector Dumitrascu a contactat pãrintii pentru a le lua datele copiilor, în vederea realizãrii decontului. Noi am scos bani de la Trezorerie pentru copiii care se deplaseazã la Craiova. N-a spus nimeni cã ea merge cu copiii, pentru cã doamna inspector este cooptatã în Comisia Centralã a Olimpiadei, ea face parte din comisia care concepe subiectele, corecteazã lucrãrile, nici vorbã sã însoteascã elevii! Nici nu are cum, cã nu are voie. Dar, domnul Adam n-a ținut cont si astfel s-a creat un subiect inexistent! Domnul profesor Adam a fost apelat telefonic de nenumãrate ori, pentru a fi convocat la discuție pentru a fi consultat pe acest subiect. Dra n-a răspuns la telefon. Abia joi a venit la Consiliul Consultativ, unde s-a stabilit cã el va merge ca profesor însotitor al elevilor la Olimpiada de la Craiova! Nu s-a pus problema ca sã nu meargã el. Asta a fost tot!”, a declarat Gabriela Plăcintă.

Ceea ce uită (sau cu bună știință omite) șefa învățământului vasluian este faptul că scandalul a fost pornit chiar de părinții celor cinci elevi calificați la faza națională a Olimpiadei de Astronomie de la Craiova. Ei sunt cei care au aflat primii că s-a decis ca inspectorul Irina Dumitrașcu să îi însoțească la Craiova și nicidecum profesorul Adam. Acesta, la rândul său a reacționat vehement și nu a făcut altceva decât să prezinte situația opiniei publice prin intermediul presei. De altfel, acesta a și fost motivul real pentru care dascălul cu pricina a devenit brusc o ”personna non grata” în ochii conducerii ISJ Vaslui. Ar fi fost mai ”înțelept” din partea lui dacă ar fi aplecat capul și ar fi acceptat fără să crâcnească ceea ce hotărăsc mai marii din învățământul vasluian!

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: