Home » Justitie » Escrocheria ”Accidentul” face ravagii în județul Vaslui! Cum au convins escrocii o bătrână să le ofere 1.700 de euro!

Escrocheria ”Accidentul” face ravagii în județul Vaslui! Cum au convins escrocii o bătrână să le ofere 1.700 de euro!

de Răzvan CĂLIN

În ultimele zile în județul Vaslui au fost semnalate 11 cazuri de escrocherii prin metoda ”Accidentul”. Trei dintre victime au apucat să le ofere escrocilor bani, prejudiciul ridicându-se la circa 3.500 de euro.

În ciuda campaniei asidue din ultimii ani pe această temă, iată că una din cele mai uzitate metode de înșelăciune continuă să facă victime în rândul populației. Putem vorbi despre o recrudescență fenomenală, căci în decurs de doar câteva zile au fost semnalate nu mai puțin de 11 cazuri de acest gen. Practic, în momentul de față, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui se confruntă cu un val fără precedent de sesizări ce vizează această ingenioasă și extrem de eficace escrocherie.

Escrocii au convins o bătrână să le vireze prin transfer bancar 1.700 de euro!

Din păcate, în ciuda acestor avertismente, iată că în județul Vaslui încă mai sunt persoane care fie nu au habar de acest tip de escrocherie, fie sunt mai creduli. La Vaslui, polițiștii au primit de la începutul lunii în curs nu mai puțin de șapte sesizări din partea unor cetățeni care au fost ”atacați” de escroci. Trei dintre aceștia au fost într-atât de creduli încât s-au conformat și au scos din buzunar importante sume de bani, pe care le-au virat prin transfer bancar în conturile indicate de escroci.

”Din cele șapte cazuri înregistrate pe raza municipiului Vaslui, în trei dintre acestea persoanele contactate telefonic au dat crezare scenariului servit de acești indivizi. Și ca urmare, din păcate, au oferit banii ceruți printr-un serviciu de transfer bancar. Una dintre victime a plătit 1.700 de euro, alta 800 de euro, iar cea de a treia a virat 4.000 de lei. Suma cea mai mare, de 1.700 de euro, a fost plătită de o femeie în vârstă de 60 de ani, din Vaslui. Femeia a fost apelată pe telefonul fix de o persoană care s-a dat drept fiul ei și care i-a spus că tocmai a fost victima unui accident și are nevoie urgent de bani”, ne-a declarat agentul principal Loredana David, responsabil mass-media în cadrul IPJ Vaslui.

La Bârlad, situația este oarecum mai bună, căci se pare că oamenii sunt fie ceva mai circumspecți, fie au luat aminte de campaniile mass-media pe marginea acestui fenomen infracțional. Aici, s-au înregistrat doar două plângeri, dintre care una este cea a familiei care ținut să povestească coșmarul prin care a trecut în paginile cotidianului nostru. Acestora li se mai adaugă alte două cazuri, dar care au refuzat să depună plângere la poliție. În toate cazurile de la Bârlad putem vorbi doar de tentative eșuate, pentru că, finalmente, toți cei abordați în această manieră s-au prins că e ceva în neregulă la mijloc și nu au dat curs insistențelor escrocilor.

Escrocii au pus ochii pe județul nostru pentru că vasluienii sunt mai creduli!

escrocheria_accidentulAnchetatorii bănuiesc că este foarte posibil ca atât în cazurile înregistrate la Vaslui, cât și cele din Bârlad, să fie vorba despre aceleași persoane care formează o bandă de escroci ce apelează la metoda ”Accidentul” pentru a face rost de bani. Vorbim de un grup infracțional (format, probabil, din două – trei persoane) ce acționează cu multă îndrăzneală și care și-a îndreptat atenția către județul nostru în ultima perioadă. Scenariul servit victimelor este similar cu cel povestit nouă de familia de bârlădeni în ediția de luni a cotidianului nostru. Un individ se dă drept fiul familiei respective care își contactează telefonic părinții, spunându-le, printre hohote de plâns, că tocmai a comis un accident rutier în urma căruia a rănit grav două femei și o fetiță. Presupusul fiu ghinionist le spune oamenilor că are nevoie disperată de o sumă de bani foarte mare (de regulă infractorii cer 10.000 de euro, plătibili în două tranșe a câte 5.000 de euro. Chipurile, tatăl fetiței rănite ar solicita acești bani pentru a plăti cheltuielile legate de spitalizarea copilei și pentru a renunța la plângerea penală. În unele cazuri, pentru ”diversitate”, indivizii au susținut că ei sunt victime ale unui accident rutier și că au nevoie urgentă de bani pentru o intervenție chirurgicală la care urmează a fi supuși.

Culmea este că, potrivit anchetatorilor, mulți dintre cei care au făcut plângeri la poliție, au declarat că erau informați despre acest tip de escrocherie. Și, totuși, au căzut în plasa întinsă de infractori.

”Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, ușor de impresionat, care au membri din familie în străinătate și care dețin bani la domiciliu. În prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afișaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauție a infractorilor. Pentru reușita unor astfel de acțiuni, aceștia mizează pe mai mulți factori: incapacitatea de a evalua veridicitatea situației în stare de anxietate și condiții presante; empatia sau compasiunea ridicată a victimei înșelăciunii, precum și predispoziția acesteia de a se încrede ușor în oameni. Sub imperiul emoțiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai rețin detaliile discuțiilor și sunt ușor influențabile, astfel încât, cu foarte mare ușurință, acceptă să transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de către escroci”, ne-a mai spus agentul principal Loredana David.

În urmă cu două zile, cotidianul Est News a atras atenția opiniei publice asupra faptului că acest fenomen a cunoscut o nouă explozie, când într-o singură zi trei cetățeni din Bârlad au fost abordați telefonic de indivizi (rămași încă necunoscuți), care au încercat să stoarcă de la ei sume mari de bani prin acest tip de înșelăciune. Una dintre victime a ținut să împărtășească opiniei publice prin intermediul cotidianului nostru coșmarul pe care l-a trăit, în ideea ca ceilalți concetățeni să fie puși în gardă și să nu pice în plasa acestor escroci. Nu mai vorbim de faptul că în ultimii ani Ministerul Administrației și Internelor a derulat campanii agresive în mass-media de informare a cetățenilor cu privire la modul de acțiune al escrocilor, cum se pot feri să nu cadă victime și cum ar trebui să procedeze în caz că sunt abordați de această manieră.

Nu mai dați crezare unor astfel de scenarii, oricât ar părea de reale!

Primul sfat al polițiștilor pentru a evita o astfel de înșelăciune este să verificați dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reținut că nici Poliția, nici Parchetul, nu rețin telefoanele mobile ale celor implicați într-un accident rutier. De asemenea, cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla ruda și sunați la acele unități pentru confirmare. În niciun caz nu dați crezare imediat unor „povești” anunțate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificați informația printr-un apel la 112 sau sesizați cea mai apropiată unitate de poliție. În același timp, oamenii legii atrag atenția cetățenilor că atât victima, cât și autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgență. De asemenea, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este  anunțat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

În cazul în care vă apelează telefonic astfel de persoane, amânați cât puteți și verificați dacă informația comunicată este adevărată sau nu. Solicitați interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc). Dacă nu vă sunt oferite astfel de informații, solicitați o întâlnire directă pentru a le da banii și sunați în același timp la 112, cerând ajutorul Poliției. Se măresc astfel șansele de a identifica infractorii și de a-i prinde în flagrant.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: