Home » Administratie » Primăria Bârlad declanșează o campanie împotriva virusului Zika

Primăria Bârlad declanșează o campanie împotriva virusului Zika

Primăria municipiului Bârlad va demara, săptămâna aceasta, o campanie de dezinsecție în zonele umede ale orașului. Recent, Ministerul Sănătății a transmis în teritoriu alerta la nivel național pentru reducerea riscului de contaminare cu virusul Zika ce poate fi transmis de țânțari. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat în luna februarie despre faptul că virusul Zika este o amenințare medicală globală, de aceea este necesară o campanie serioasă de dezinsecție.

Primăria municipiului Bârlad a decis începerea acțiunilor de dezinsecție în special în zonele cu luciu de apă (stătătoare), la Prodana, balta Regiei, Valea Seacă, canalele deschise, dar și în spațiile verzi.

ungureanu-olga-primarie1„Pe parcursul lunii aprilie vom desfășura trei activități de dezinsecție, o dată pe săptămână, seara, după ora 20.00. În luna mai vom intensifica dezinsecția și vom stropi de două ori pe săptămână. În aprilie, atomizoarele terestre folosite de muncitorii de la Spații Verzi vor stropi pentru distrugerea larvelor de țânțari, iar în mai împotriva larvelor dar și a țânțarilor adulți. Acțiunea va continua și în lunile iunie și iulie, având în vedere că temperaturile ridicate favorizează înmulțirea țânțarilor. Tratamentele de dezinsecție vor avea efect și asupra căpușelor și muștelor, substanțele utilizate fiind cu spectru larg”, ne-a declarat ing. Olga Ungureanu, șefa Serviciului Gospodărie Comunală și Locativă din cadrul Primăriei Bârlad.

Reprezentanții primăriei atrag atenția asociațiilor de proprietari care au subsoluri inundate să ia măsuri urgente pentru repararea și igienizarea acestora. Aceleași lucrări trebuie executate și de societățile care au în proprietate spații verzi. Lucrările vor trebui executate de firme specializate și nu oricum.

Virusul Zika pare a fi creat în laborator și, deocamdată, nu s-a răspândit în zona noastră, dar o campanie de dezinsecție corectă previne transmiterea acestui virus la om. Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată la o maimuță din Africa, în 1947. Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, s-a înregistrat în 1968. La fel ca în cazul febrei Dengue, virusul este transmis prin mușcătură de țânțarii Aedes Aegypti, cunoscuți și drept țânțari-tigru, originari din zonele tropicale și sub-tropicale. În aproximativ 70-80% din cazuri, această infecție trece neobservată, din cauza asemănării simptomelor ei cu cele ale unei răceli. Persoanele care contactează virusul Zika au, de cele mai multe ori, febră și dureri de cap. În unele cazuri, manifestările pot merge până la conjunctivită, ganglioni, erupții cutanate sau dureri ale mușchilor și articulațiilor. Aceste simtome durează între două și șapte zile. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: