Home » Administratie » Criza maidanezilor capătă amploare! Câinii comunitari de la Spitalul de Adulți Bârlad au atacat o femeie în plină zi!

Criza maidanezilor capătă amploare! Câinii comunitari de la Spitalul de Adulți Bârlad au atacat o femeie în plină zi!

de Răzvan CĂLIN

În urmă cu câteva zile, o femeie a fost atacată și mușcată de câini în curtea spitalului din Bârlad. Medicii veterinari trag un semnal de alarmă din cauză că operațiunea de sterilizare a câinilor din gospodării (principalul generator de maidanezi) a fost un eșec total. Alarmant este că, tot potrivit veterinarilor, haitele de maidanezi au început să prospere în mediul rural, unde atacă și mănâncă animalele oamenilor.

Un incident petrecut în cursul săptămânii trecute are darul de a readuce în prim plan un subiect extrem de fierbinte pentru comunitatea locală din Bârlad: câinii comunitari. O femeie, în vârstă de 52 de ani, care tocmai se deplasa prin curtea Spitalului de urgență ”Elena Beldiman”, a trecut prin clipe de groază în momentul în care s-a trezit brusc atacată de o haită formată din șase câini comunitari. Femeia intenționa să-i facă o vizită uneia din rudele sale care era internată în spital. Însă, fără să vrea, a avut și ea nevoie de îngrijiri medicale pentru că unul dintre câinii comunitari a mușcat-o de picior. Totul s-ar fi putut termina și mai urât dacă nu ar fi sărit în ajutorul victimei celelalte persoane care se aflau în acel moment în curtea spitalului bârlădean. Oamenii au reușit să pună pe fugă haita de câini și astfel biata femeie a fost salvată din colții maidanezilor.

Dincolo de groaza pe care a trăit-o în acele momente, femeia mai trebuie acum să fie supusă și unui tratament profilactic antirabic. Nu mai vorbim de costurile pe care le implică îngrijirile medicale aplicate în asemenea cazuri, totul resimțindu-se din plin în bugetul și așa anemic al spitalului bârlădean.

Nu este pentru prima oară (și după cum se vede nici ultima) când ne vedem nevoiți să abordăm acest subiect extrem de delicat al câinilor fără stăpân. În timp ce edilii locali se chinuie de ani buni să găsească o soluție viabilă, fără a avea prea mare succes, situația devine mai critică de la o zi la alta. Recent, administrația locală a anunțat că va încheia un parteneriat cu un ONG din Germania pentru a prelua misiunea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. În timp ce autoritățile locale speră că externalizarea serviciului ar putea fi o soluție bună, medicii veterinari din Bârlad ies la rampă și trag un semnal de alarmă, arătând că situația este din ce în ce mai ”fierbinte”. Veterinarii încearcă să atragă atenția autorităților cu privire la cauza existenței acestui fenomen al maidanezilor. Este vorba despre câinii din curțile oamenilor, catalogați oficial a fi patrupede cu stăpân. Aceștia constituie principalul rezervor care generează cu periodicitate forțe proaspete pentru tagma maidanezilor.

”Realitatea este în felul următor: actualmente, avem în Bârlad vreo 5.500 de câini cu stăpân și aproximativ 2.500 de maidanezi. Atât timp cât nu vom castra/steriliza câinii din gospodăriile cetățenilor, situația va rămâne la fel de gravă. Eu consider că la momentul de față lucrurile sunt scăpate de sub control! Și am să mă explic. Gândiți-vă că din cei 5.500 de câini cu stăpân, jumătate sunt femele, adică undeva la vreo 2.700 de exemplare. Dacă ar fi să estimăm că doar jumătate din femele sunt gestante și ulterior fiecare din ele dă naștere la câte cinci pui, în medie, atunci facem un calcul simplu ca să realizați cât de prolifici sunt. Iar problema este că marea majoritate a acestor pui nu sunt păstrați de oameni în gospodăria lor, ci, bineînțeles, sunt aruncați pe străzile Bârladului”, a declarat pentru Est News, medicul veterinar Ioan Bejan.

Dacă ar fi să luăm în calcul estimările veterinarilor, asta ar însemna că doar într-un singur an ar veni pe lume 6.750 de câini, cea mai mare parte devenind maidanezi care împânzesc străzile orașului. Fie și cu niște cifre mai mici, situația rămâne totuși la fel de alarmantă, căci pentru un oraș ca Bârladul deja cei 2.500 de maidanezi existenți reprezintă o problemă extrem de spinoasă.

Din 5.500 de câini cu stăpân, doar câteva zeci au fost sterilizați!

Situația este, într-adevăr, scăpată de sub control și din cauză că autoritățile locale refuză să ia taurul de coarne din considerente mai mult decât subiective. Culmea este că avem legislație în vigoare care impune tuturor cetățenilor posesori de câini obligativitatea de a-și vaccina, microcipa și steriliza patrupedele. Mai mult decât atât, până la 1 ianuarie 2015 ar fi trebuit ca operațiunea respectivă să fi fost încheiată la nivelul întregii țări. Or, la Bârlad, la fel ca și în restul României, aproape că nu s-a făcut nimic, iar situația trenează și în momentul de față. Din cei 5.500 de câini cu stăpân din Bârlad, abia dacă sunt vreo câteva zeci de exemplare care, la cererea stăpânilor, au fost vaccinate și sterilizate. În rest, în curțile (și chiar multe dintre apartamentele) din oraș colcăie de patrupede care la rândul lor produc anual sute și mii de alte exemplare ce îngroașă rândurile maidanezilor de pe străzi. Pentru că odată ce cățelele fată, oamenii preferă să arunce puii pe stradă decât să-i crească ei.

”Sunt interese politice în spate, mai ales că anul acesta e an electoral. Ce primărie din țara asta îndrăznește acum să intre în curtea omului și să-l oblige să respecte legea, adică să-și sterilizeze și vaccineze toți câinii din bătătură?! Știi ce spun oamenii: «Ce să castrez, dom’le? Las’ că vii mata la mine după vot! Și n-am să te mai votez!». Și uite așa nimeni nu face nimic ca să nu supere alegătorul. Deși legea spune clar că autoritatea veterinară în comun cu primăria trebuie să meargă la fiecare cetățean și să-i impună să respecte legea”, ne-a mai spus Bejan.

În cazul în care oamenii refuză, atunci, tot potrivit legii, respectivii câini sunt considerați fără stăpân, autoritățile veterinare având dreptul să-i ridice și să-i ducă în padocuri până la remedierea situației. Însă, iarăși, ne lovim de alte probleme, cum ar fi capacitatea padocului de la Bârlad, care nu poate găzdui decât maxim 170 de exemplare.

Bejan_Ioan

Haitele de maidanezi proliferează și la țară unde atacă și devorează animalele din curțile oamenilor!

Medicii veterinari mai trag un semnal de alarmă și spun că din observațiile făcute în teren, câinii maidanezi au început să devină o problemă stringentă și în mediul rural, acolo unde până nu demult nici nu se punea problema de așa ceva. Că mai vedeai câte un câine – doi patrulând pe ulițele satului, asta nu era o problemă. Dar acum oamenii au ajuns să vorbească de haite întregi de câini comunitari, cu câte 10 – 12 exemplare, unele dintre ele semisălbăticite și, automat, extrem de agresive. În multe dintre comunele din jurul Bârladului, localnicii au început să se plângă la autorități că haitele de maidanezi au început să dea iama în animalele din bătătură, găini, rațe, curci etc. Ba au apărut și cazuri când haitele au ”șterpelit” și câte o oaie sau un miel, făcând astfel concurență sălbăticiunilor care, de regulă, dau de furcă comunităților rurale.

”Vin oamenii la mine și mi se plâng că i-au atacat haitele de maidanezi. Le-au rupt gardurile și au intrat în curți, atacând și mâncând păsările oamenilor. Deci, situația devine din ce în ce mai complicată și iată că flagelul acesta se extinde și în mediul rural. Apoi, iarăși mă întorc, căci atunci când mergem la oameni și le spunem că trebuie să-și sterilizeze câinii din bătătură, își pun mâinile în cap și spun că  nu au bani. E de înțeles că oamenii sunt amărâți, dar la fel reacționează și cei care au o situație financiară vizibil mai bună. «Dă-l dracu de câine…la ce să mai dau bani și pe sterilizarea lui. Mai bine îl sui în mașină și-i dau drumul la Bârlad sau în vreo comună», cam așa reacționează unii dintre concetățenii noștri. Și atunci cum Dumnezeu să mai rezolvi problema asta?”, ne-a mai precizat dr. Bejan.

”Indiferent ce soluție ai gândi, nu se vrea, nu că nu se poate”!

Vaccinarea și microciparea unui câine costă maximum 15 lei, însă toți proprietarii de patrupede dau înapoi când aud că pentru castrarea unui mascul trebuie să scoată între 70 de lei și 80 de lei, iar pentru sterilizarea unei femele între 150 de lei și 200 de lei. Ce-i drept, sunt sume de bani care atârnă greu în bugetul celor mai multe familii de bârlădeni și nu numai. Legislația în vigoare prevede că și administrațiile locale pot suporta o parte din costuri sau chiar în totalitate. Însă, cum bugetul local este mai mult decât anemic, nimeni nu-și face speranțe de așa ceva. Totuși, medicii veterinari au propus autorităților locale, la un moment dat, un soi de troc.

”S-au făcut propuneri la mai multe primării, chiar și din mediul rural, ca spre exemplu, fiecare medic veterinar din zonă să castreze gratis câinii din gospodării sau măcar o parte dintre ei, pentru că efortul financiar e foarte mare. În schimb, le-am solicitat să fim scutiți de taxele și impozite la bugetul de stat. Nu am avut nici o șansă cu această propunere și nu s-a făcut nimic pentru că ni s-a spus că ba Ministerul Finanțelor nu e de acord, ba se opune Curtea de Conturi etc. Adică tot felul de chestii care nu fac altceva decât să țină lucrurile pe loc. Indiferent ce soluție ai gândi, nu se vrea, nu că nu se poate, vă spun eu!”, a conchis vizibil iritat dr. Bejan.

Între timp, edilii bârlădeni au încheiat un protocol cu o asociație umanitară din Germania care în următorii doi ani se va ocupa de gestionarea câinilor fără stăpân din Bârlad. Adică, începând de la capturarea, transportul, deparazitarea și până la găzduirea în padocul primăriei, pe care de asemeni s-au angajat că îi vor mări capacitatea până la 400 de locuri. Nemții se obligă să captureze minim 60 de maidanezi pe lună, ba chiar au promis că vor steriliza gratuit, la cerere, între 40 și 100 de câini care au stăpâni. În schimb, municipalitatea bârlădeană le va pune la dispoziție padocul și dotările existente, urmând a suporta și cheltuielile legate de neutralizarea deșeurilor menajere și animaliere. Tot Primăria va deconta și cheltuielile cu combustibilul mașinii folosite la capturarea maidanezilor și va asigura hrana câinilor ținuți în padoc timp de 14 zile (un leu/zi/ de fiecare câine). Nu putem decât spera că această variantă se va dovedi o soluție viabilă pentru această problemă delicată.

About Simona Vasile

10 comments

  1. In Barlad cainii dorm in usa primariei deoarece avem un primar marioneta .Votati primar PSD pentru a avea in continuare un oras plin de javre.

  2. zau domnule doctor?!?!?! dar de catelele cu crotalie in ureche ce fata de doua ori pe an, in oras nu in gospodarii, ce spui? dar despre cainii care la fel au crotalii in urechi si monteaza de zor catelele ce spui? oare cine le-a pus acei cercei?

  3. In Vaslui de ce s a putut eutanasia cainii comunitari si in Barlad nu se poate?? este cel mai simplu mod de a scapa de astfel de evenimente tragice , chiar daca nu este convenabil pentru unii.

  4. in curtea spitalului chiar asistentele le dau de mancare ..ce va mirati ?> tot ”omul ” e de vina . ca nu prea le-as zice oameni acestor ..nebuni care in loc sa ii ieie acasa ii ajuta sa se inmulteasca pe strada

    Nu o sa se schimbe nimik …….niciodata in judetul asta plin de saracie si de idei comuniste noi tinerii suntem asupriti de ….fosilele chiar si de odraslele fosilelor comuniste ..asta e adevarul si nimeni nu il poate recunoaste

  5. Iesiti in strada si protestati pentru demiterea primarului criminal care nu aplica legea 258/2013 adica adunarea si eutanasierea maidanezilor . Acest primar este destul de clar ca nu da doi lei pe viata vostra !!

%d blogeri au apreciat: