Home » National » Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei: Voi semna adeziunea ”chiar atunci când va fi necesar”. Ionescu Quintus, singura abținere. Paleologu: Este o piramidală imbecilitate

Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei: Voi semna adeziunea ”chiar atunci când va fi necesar”. Ionescu Quintus, singura abținere. Paleologu: Este o piramidală imbecilitate

Marian Munteanu este candidatul susținut de PNL pentru Primăria Capitalei, potrivit unei decizii a comisiei de unificare a PNL. Decizia a fost confirmată de Biroul Politic Național. 

Marian Munteanu: Voi semna adeziunea la PNL ”chiar atunci când va fi necesar”

Candidatul liberalilor la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, a declarat, marți, că nu s-a înscris deocamdată în PNL, afirmând că va face acest demers „când va fi necesar” și că liberalii vor mai avea o discuție și cu membrii alianței din care face parte și cu alte asociații din București.

”Împreună cu generația mea am avut o adeziune fermă la democrația și valorile din România. (…) Înscrierea ca formalitate o facem chiar atunci când va fi necesar. Știu că există niște chestiuni tehnice”, a precizat Marian Munteanu, afirmând că PNL va avea o întâlnire cu alianța sa și cu alte asociații din București. Declarația a venit după ce a fost întrebat de ziariști dacă a semnat adeziunea la PNL. 

Întrebat dacă liberalii l-au luat „ca din oală”, Munteanu a negat, precizând că împreună cu alianța sa și alte asociații începuse deja un demers de consultare cu diferiți candidați pentru a vedea care sunt cele mai bune soluții pentru București și nu numai.

„Nu, eu personal mă gândeam cu alianța noastră și cu alte asociații, începusem chiar o serie de consultări cu diferiți candidați ca să vedem care sunt soluțiile cele mai bune nu numai pentru București, pentru că noi avem colaborări de acest tip, ca societate civilă, în foarte multe orașe din țară. Jocul acesta democratic, într-un mod destul de straniu, a fost cumva blocat sau oprit prin evenimentele care s-au întâmplat”, a răspuns fostul lider al studenților.

El a susținut că o candidatură este ultimul lucru pe care l-ar fi acceptat, afirmând că ar fi preferat să susțină un candidat, însă, nu se dă în spate de la „a pune umărul” când este nevoie.

„Ar fi fost ultmul lucru pe care l-aș fi acceptat. Aș fi preferat să susțin alt candidat, dar atunci când este nevoie să știți că nu mă dau în lături să pun umărul la acest lucru. Consider ca asta tot o datorie civică este”, a conchis Marian Munteanu.

Copreședintele liberal Alina Gorghiu a declarat marți că Marian Munteanu se va înscrie în PNL: „Va fi membru al PNL. Nu poți să candidezi altfel în momentul în care depui o candidatură”.

Ionescu Quintus: Abținerea a fost împotriva conducerii PNL,nu a lui Munteanu – o legendă a Capitalei

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, marți, că abținerea sa de la votul privind validarea candidaturii lui Marian Munteanu a fost „împotriva conducerii”, pentru că liberalii ar fi trebuit să aibă un plan de rezervă, nu împotriva fostului lider al studenților.

„Nu a fost o abținere împotriva lui Marian Munteanu pe care îl cunosc și care, după părerea mea este o legendă a Bucureștiului, ci m-am abținut împotriva conducerii partidului din care fac parte pentru că nu am fost pregătiți pentru șocul de acum. Am fost luați prin surprindere, s-a găsit soluția asta, dar un om politic trebuie întotdeauna să aibă și un plan de rezervă și noi nu am avut”, a explicat președintele de onoare al PNL, întrebat de ce s-a abținut la votul din Biroul Politic Național (BPN) al PNL.

Întrebat dacă susținerea lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei este o variantă bună, Quintus a declarat că ”o variantă mai bună nu s-ar putea găsi”.

Pe de altă parte, copreședintele PNL Alina Gorghiu a susținut că în BPN a fost unanimitate.

”A fost un vot în unanimitate în favoarea candidaturii domnului Marian Munteanu, de la domnul președinte Mircea Ionescu Quintus până la ultimul membriu al acestui BPN. Am avut susțineri de făcut, argumente, sugestii, propuneri. Toate aceste lucruri se vor cristaliza într-o strategie pentru București”, a declarat Alina Gorghiu. Ea a precizat că echipa PNL București va începe strângerea semnăturilor încă de miercuri.

Predoiu: Marian Munteanu, cel mai bun combatant în lupta cu PSD.Capitalizează și votanții nehotărâți

Liderul PNL București, Cătălin Predoiu, a prezentat, marți, în ședința conducerii PNL, argumentele pentru susținerea lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, afirmând că fostul lider al studenților este cel mai bun candidat pe care liberalii pot să îl alinieze în lupta cu PSD.

”Evenimentele de ieri au schimbat dramatic modul în care organizația PNL București trebuie să evolueze în contextul alegerilor locale. Dacă până ieri nu era nici un fel de preocupare cu privire la modul în care ne continuam campania, ieri, prin retragerea candidatului nostru (…) am fost puși în fața unor decizii foarte importante. Până ieri, nici eu, nici colegii nu am avut alte opțiuni decât să mergem pe o soluție politică a acestei candidaturi. Din păcate evenimentul de ieri a readus în discuție o problemă reală la nivelul societății, respectiv fractura de credibilitate dintre public, electorat și mediul politic, în general. A readus în discuție nevoia de a da un răspuns cerințelor formulate de electorat, exprimate în nenumărate rânduri, în stradă”, a susținut Predoiu, în ședința Biroului Politic Național al PNL, înainte de a-l invita să ia cuvântul pe Marian Munteanu.

Predoiu a afirmat că ”momentul dramatic” – retragerea lui Orban din cursa pentru Primăria Capitalei – i-a făcut pe liberali să aleagă un candidat din partea societății civile.

”Soluția politică a dispus de mai multe variante, PNL a avut la dispoziție oameni care își pot asuma oricând responsabilități, dar am găsit cu cale alături de colegi să marcăm acest moment dramatic printr-o schimbare radicală de opțiune și să mergem pe o soluție de candidat din societatea civilă. (…) În urma analizei s-a ajuns la concluzia unanimă că domnul Marian Munteanu întrunește toate calitățile pentru a da acest răspuns electoratului din partea partidului nostru. Atât calități care țin de credibilitate personală, vocație pentru valorile societății civile, cât și faptul foarte important pentru noi că domnul Marian Munteanu este un simbol al luptei anti-comuniste”, a mai spus Predoiu, în condițiile în care a refuzat să își asume intrarea în cursa electorală pentru Capitală.

Liberalul a subliniat că Marian Munteanu este cel mai bun combatant al PNL în lupta cu PSD, afirmând că poate capitaliza nu numai electoratul partidului, cât și votanții nehotărâți.

”Este un adversar declarat al comunismului. Este cel mai bun combatant pe care putem să îl aliniem în bătălia cu PSD. Cred că domnul Marian Munteani poate capacita nu numai voturile care în mod tradițional se îndreaptă către PNL, ci și o parte importantă din voturile cetățenilor nehotărâți care încă au rezerve față de partidele politice, dar fără îndoială au opțiuni democratice”, a conchis Predoiu.

Marian Munteanu despre candidatura sa: Începutul unui parteneriat solid între un partid și societate

Candidatul propus de PNL pentru Primăria Capitalei, Marian Munteanu, a declarat, marți, că liberalii au arătat o deschidere ”nemaiîntâlnită” față de societatea civilă prin susținerea sa în cursa electorală, afirmând că este „profund legat de bucureșteni”.

”Simpla invocare a mea în această discuție este o onoare pentru mine. Am un respect deosebit pe care l-am purtat întotdeauna PNL, un mare partid în istoria țării noastre și văd în această posibilitate o deschidere până acum nemaiîntâlnită în istoria politică recentă față de societatea civilă.Văd un început al unui parteneriat solid între un partid, poate vor veni și altele alături de PNL și organizațiile societății civile care să ducă la o primenire reală a vieții noastre publice. Este un act de curaj, un act de responsabilitate”, a afirmat, în ședința Biroului Politic Național al PNL, Marian Munteanu.

El s-a declarat „profund legat de bucureșteni”.

„Vă mărturisesc să sunt profund legat de bucureșteni, dintotdeauna. Poate cele mai tulburătoate momente din viața mea le-am trăit în acest oraș, împreună cu bucreștenii”, a spus Marian Munteanu.

El a subliniat că vrea să găsească o soluție pentru a stopa revenirea societății către zonele periculoase ale trecutului.

„Doresc să ajut atât cât îmi stă în puteri pentru a găsi o soluție de a stopa revirimentul periculos al societății noastre către eventuale zone ale trecutului. În consecință, am toată disponibilitatea pentru a găsi cea mai potrivită formulă ca societatea civilă activă, oamenii care doresc binele Bucureștiului să poată să fie reprezentați în acest context și, sigur, am nădejdea că dumneavoastră ca oameni politici, conducători ai PNL, veți găsi cele mai bune soluții pentru a deschide și mai mult acest parteneriat în formule care să ducă la reprezentarea cât mai bună a intereselor bucureștenilor și, în general, a intereselor cetățenilor. Vă mulțumesc și Doamne ajută!”, a conchis Munteanu.

Bușoi: Cu Marian Munteanu candidat, PNL arată că face ce așteaptă societatea civilă

Prim-vicepreședintele PNL, Cristian Bușoi, a declarat, marți, că prin desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat la Primăria Capitalei PNL face ceea ce societatea civilă așteaptă de la partid, el precizând că nu s-a pus niciun moment în discuție revenirea sa în cursa electorală.

„Cu Marian Munteanu candidat, PNL arată clar că face ce societatea civilă așteaptă de la PNL să facă. PNL a luat aminte întotdeauna la ce bucureștenii au cerut: după demisia guvernului Ponta, PNL a renunțat la guvernare și a susținut un guvern apolitic pentru a dovedi că ascultă vocea oamenilor care protestau în stradă; acum, după ce apar suspiciuni și acuzații, candidatul PNL se retrage fără nicio ezitare că să nu creeze probleme de morală, dovedind că PNL face ce așteaptă bucureștenii și respectă criteriile de integritate, chiar dacă asta înseamnă o pierdere pentru partid”, a declarat Bușoi, potrivit unui comunicat de presă.

Liberalul, primul candidat nominalizat de PNL la Primăria Capitalei, a mai spus că nu s-a pus niciun moment în discuție revenirea sa în cursa electorală, după retragerea lui Ludovic Orban.

„Este fără dubiu o situația dificilă și politic, pentru PNL și uman, pentru Ludovic Orban, și pentru noi, ca și colegi care îl cunoaștem pe Ludovic. Și merită subliniat că Ludovic Orban și PNL nu s-au victimizat și nu au jucat spectacolul de inocență și ipocrizie pe care PSD îl joacă în fața Justiției, ci a luat cea mai clară și onestă decizie că să nu creeze niciun dubiu asupra PNL (…) Vreau să spun un lucru pentru a pune punct zvonisticii lansate de către oameni care au interesul să dezbine PNL. Nu am discutat nimic cu nimeni și nu s-a discutat în PNL despre revenirea mea ca și candidat în campania pentru Primăria Generală. Deciziile pe care le iau, le iau cu judecată și nu mă întorc să spun „hai” unde am spus „gata”, iar decizia pe care am luat-o este să sprijin candidatul PNL la primăria Capitalei”, a mai spus Cristian Bușoi. 

Paleologu despre desemnarea lui Munteanu: Este o piramidală imbecilitate. PNL, într-o derivă totală

Deputatul PNL Theodor Paleologu anunță că nu va susține candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, criticând în termeni foarte duri – ”piramidală imbecilitate” decizia luată de liberali marți.

”Nu îl voi susține pe Marian Munteanu în calitate de candidat PNL la Primăria Capitalei. Este o piramidală imbecilitate, semn că partidul se află într-o totală derivă morală, politică, ideologică”, a scris liberalul pe Facebook.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marți, că propunerea ca Marian Munteanu să fie candidatul susținut de PNL pentru Primăria Capitalei va fi înaintată BPN, ea comentând că liberalii au avut de ales între o candidatură politică și „un simbol politic” al societății civile.

La rândul său, copreședintele PNL Vasile Blaga a afirmat că Marian Munteanu a fost propunerea lui Cătălin Predoiu, iar comisia de unificare a PNL l-a votat cu o majoritate covârșitoare, exprimându-se o singură abținere.

Marian Munteanu va veni la ședința PNL pentru a discuta candidatura sa la Primăria Capitalei

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marți, că propunerea ca Marian Munteanu să fie candidatul susținut de PNL pentru Primăria Capitalei va fi înaintată BPN, ea comentând că liberalii au avut de ales între o candidatură politică și „un simbol politic” al societății civile.

Gorghiu a spus că decizia comisiei de unificare a fost luată în unanimitate și urmează votul colegilor din Biroul Politic Național. Marian Munteanu va veni la ședința BPN.

Copreședintele PNL a mai spus că membrii comisiei de unificare au avut de ales între o candidatură politică – mai multe variante din interiorul PNL- și varianta la care liberalii au mai apelat la alegerile prezidențiale, aceea de a opta pentru un lider cu o „dimensiune tehnocrată”, sprijinit de societatea civilă.

Gorghiu a mai precizat că în urma discuției cu toți colegii s-a ajuns la concluzia că opțiunea a fost de a propune „un simbol politic”, pe fostul lider al studenților din Piața Universității Marian Munteanu.

Propunerea ar fi fost făcută de președintele PNL București, Cătălin Predoiu.

Ședința Biroului Politic al PNL este programată pentru ora 18.00.

Decizia comisiei de unificare a PNL privind desemnarea fostului lider al studenților drept candidat la Primăra Capitalei vine după ce Ludovic Orban s-a retras luni din cursa electorală, ca urmare a anchetei DNA.

În discuțiile în interiorul PNL, numele lui Cătălin Predoiu și al Adrianei Săftoiu au fost vehiculate pentru a-l înlocui pe Ludovic Orban în competiția electorală pentru Primăria Generală, însă, liberalii nu au reușit să ajungă la un acord.

Atât Predoiu, cât și Săftoiu au fost măsurați în sondajul comandat de PNL în luna februarie și au obținut scoruri apropiate de cel al lui Ludovic Orban.

Surse din PNL declarau că Adriana Săftoiu ar accepta o candidatură, dacă ar fi ultima soluție a partidului, în timp ce Predoiu, în ciuda insistențelor colegilor de partid, nu s-a arătat dornic să își asume câștigarea celei mai importante redute pentru care partidele se vor lupta în la alegerile locale din 5 iunie.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: