Home » Sanatate » Cine-i salvează pe salvatori? Ambulanța Vaslui într-un impas fără precedent: nu mai sunt medici!

Cine-i salvează pe salvatori? Ambulanța Vaslui într-un impas fără precedent: nu mai sunt medici!

de Răzvan CĂLIN

Doar patru medici mai lucrează la SAJ Vaslui, în condițiile în care este a doua unitate din țară ca număr de solicitări. Zilnic, ambulanțierii din județ răspund la 180 – 200 de solicitări. La Stația Bârlad nu mai există nici un medic. Autospecialele au peste 700.000 de km la bord, iar absolvenții facultăților de medicină nu se înghesuie să urmeze o carieră în acest domeniu.

În momentul de față, Serviciul de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui trece printr-una din cele mai negre perioade din istoria sa. Unitatea se confruntă cu probleme extrem de grave: medici foarte puțini, adresabilitatea extrem de crescută (ocupă al II-lea loc pe țară ca număr de solicitări raportat la numărul de cetățeni), un parc auto mult diminuat și care are nevoie urgent de întăriri etc.

Ambulanțierii vasluieni pot spune cu ușurință că, în ultimul timp, muncesc în niște condiții extrem de stresante. Deși cei mai mulți dintre ei încearcă să nu arate că sunt afectați de acest context și își văd liniștiți de treabă, realitatea din teren este mai mult decât evidentă. Actualmente SAJ Vaslui își desfășoară activitatea având la dispoziție patru medici, mari și lați. Aceștia trebuie să acopere zilnic activitatea pe întreg județul, ba chiar și câteva zone din afară, aflate la limita cu județele învecinate. Asta în condițiile în care nivelul de muncă est imens, zilnic fiind înregistrate între 180 și 200 de solicitări. Așa s-a ajuns ca printre ambulanțierii vasluieni să circule butada: ”Noi vara și iarna nu dormim”!

”Am ajuns să lucrăm zilnic, aproape fără să mai avem libere pentru că nu are cine să facă treaba. Noi le facem pe toate pentru că asta e situația. Acum, în momentul acesta, suntem doi doctori pe tot județul: unul pe Vaslui și unul pe Bârlad. Recent ne-au plecat trei medici: unul de la Vaslui, unul de la Huși și unul de la Bârlad, acesta din urmă fiind și singurul de pe această zonă. Prin urmare, actualmente, la SAJ Vaslui mai suntem doar patru medici, cu tot cu directorul medical al unității, care însă face cu preponderență doar servicii de gardă de noapte. Așa că ziua suntem trei medici. Dar gândiți-vă că trebuie să dăm și concedii sau libere prin rotație, astfel că ajungem să fim doar doi medici pe timp de zi: unul la Vaslui și unul la Bârlad, adică fiecare deservește câte o jumătate de județ. Și avem un volum de muncă imens!”, ne-a declarat medicul Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui și unul din cei patru ”samurai” care încă nu au dat bir cu fugiții.

Prin rotație, dr. Ungureanu și ceilalți trei colegi ai săi deservesc atât zona Bârladului, cât și cea a Vasluiului. Zi și noapte, medicii de pe ambulanțele vasluiene, alături de restul membrilor din fiecare echipaj, sunt nevoiți să presteze acest program de lucru extrem de epuizant. Așa s-a ajuns în situația ca în multe cazuri la fața locului să ajungă un echipaj al ambulanței fără medic de specialitate. Pentru că, pur și simplu, în acel moment puținii medici ai SAJ Vaslui erau angrenați în alte cazuri. Cei care lucrează în dispeceratul unității sunt nevoiți să facă o triere în funcție de gravitatea cazurilor. De multe ori, la cele mai dificile sunt alocate echipaje auto cu medic. Însă, nu puține au fost cazurile socotite mai ușoare în care situația pacientului s-a înrăutățit brusc și doar profesionalismul echipajului a făcut să nu se înregistreze pierderi de vieți omenești.

aurora popa manager diector SAJ langa autospeciala autosanitara salvare

SAJ Vaslui, locul II pe țară ca adresabilitate: peste 50.000 de solicitări într-un an!

Recent, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI) a dat publicității raportul de activitate pe anul 2015. Analiza făcută de cei de la DSU a arătat că SAJ Vaslui este una dintre cele mai solicitate unități de acest gen din țară. Conform documentului respectiv, numărul solicitărilor la care au intervenit ambulanțierii vasluieni în cursul anului trecut a fost de peste 50.000. Raportat la numărul total al locuitorilor din județ – circa 450.000 de oameni, conform evidențelor oficiale, nivelul de adresabilitatea al SAJ Vaslui este extrem de ridicat, propulsând unitatea pe locul II pe țară. Asta spune multe despre ce mai înseamnă astăzi meseria de ambulanțier în județul Vaslui, pentru că situația este resimțită de întreg personalul SAJ, indiferent că vorbim de medici sau asistenți medicali, șoferi etc.

La toate acestea se mai adaugă și faptul că parcul auto este subdimensionat față de cerințele din teren, plus că cea mai mare parte dintre autospeciale au deja la bord între 600.000 de km și 700.000 de km parcurși. Ceea ce este foarte mult, ducând la un nivel ridicat de uzură. Unde mai pui că infrastructura județului este dezastruoasă, cu drumuri și șosele pline de gropi sau, în multe zone, sunt niște căi de acces din pământ care la cea mai mică ploaie sunt acoperite de un strat de nămol în care nici tractoarele nu mai pot înainta, darămite autospecialele de la SAJ Vaslui. Ambulanțierii vasluieni au ajuns să apeleze la căruțele trase de cai ale localnicilor atunci când trebuie să intervină pentru ajutorarea unor persoane din mediul rural, autospecialele riscând să rămână împotmolite în tăul adânc.

Medicii tineri fug de Ambulanță pentru că nu vor să lucreze în condiții atât de dificile!

Mai grav este că situația nu pare să capete soluții viabile prea curând. Deficitul de personal de specialitate, mai ales în cazul medicilor, nu poate fi acoperit în ciuda eforturilor făcute în acest sens. Lunar, SAJ Vaslui trimite la DSU rapoarte cu situația din teren. Însă, din păcate, până în prezent nimeni de la București nu a dat semne că ar fi luat act de ceea ce se întâmplă cu serviciul de ambulanță din cel mai sărac județ al țării. Pe timpul mandatului fostului Guvern, ce l-a avut premier pe Victor Ponta, a existat promisiunea că vor fi create 200 de noi posturi de medici pentru serviciile de ambulanță din întreaga țară. În septembrie 2015, ne-a relatat dr. Ungureanu, ambulanțierii s-au trezit că guvernul a aprobat doar vreo 20 de posturi, dar nici unul pentru județul nostru. În schimb, ar exista promisiuni pentru reîmprospătarea parcului auto, undeva pe la sfârșitul anului în curs urmând să fie alocate în toate județele autospeciale noi. Dr. Ungureanu ne-a mai spus că pentru județul Vaslui ideal ar fi alocarea a 20 de autospeciale, însă oamenii s-ar mulțumi și cu 10 ambulanțe.

Însă, în continuare, cea mai stringentă problemă o reprezintă personalul de specialitate, mai ales medicii. Din păcate, marea majoritate a celor care absolvă o facultate de medicină nu se îngrămădesc să urmeze o carieră ca medic de urgențe pe ambulanță.

”Problema este că medicina de urgență nu este foarte popularizată și mediatizată în mediul universitar. Adică la facultate nu se face prea multă medicină de urgență. Ei sunt conștienți că dacă se duc la ambulanță îi așteaptă niște condiții de muncă nu tocmai plăcute: trebuie să mergi mult pe toate dealurile, prin zăpadă, ploaie, prin noroaie. De asta nu prea vin pentru că e muncă multă de teren. Pentru ca să ne desfășurăm activitatea în condiții cât de cât decente, am mai avea nevoie de vreo 10  medici. Dar, nimeni nu se prea îngrămădește, așa că suntem nevoiți să ne descurcăm cum putem!”, a conchis dr. Ungureanu.

Culmea este că la SAJ Vaslui figurează în acte opt medici care tocmai își fac rezidențiatul pe la Iași, urmând ca ulterior să revină la SAJ Vaslui. Însă, ambulanțierii vasluieni sunt siguri că aceștia nu vor face acest lucru și vor prefera să plece spre alte ramuri și la alte unități din țară. Puțini sunt tinerii care mai doresc să facă medicină de urgență zi și noapte, fie că plouă, fie că ninge, mergând prin noroaie până la genunchi pentru a salva viețile oamenilor.

Aurora Popa, directorul SAJ Vaslui, a recunoscut că situația este extrem de delicată: ”Din păcate, volumul de muncă este imens, iar resursele noastre, umane și tehnice, sunt limitate. Situația asta derivă și din faptul că nu avem un sistem de medicină primară cât de cât pus la punct. Adică, o rețea de cabinete de medici de familie care să funcționeze permanent în toate comunele, sau măcar așa numitele centre de permanență care, la fel, sunt foarte puține în județ. Aceste unități ar mai degreva sistemul medical de urgență, ar mai ridica din povara asta imensă pentru că ar prelua cazurile care nu sunt urgențe. Așa, în contextul actual, inclusiv sistemul de urgență din spitale este supraîncărcat pentru că noi preluăm pacienții, oamenii, le acordăm primul ajutor, după care îi ducem la unitățile de primire urgențe ale spitalelor. La o rată de consult de 200 de cazuri zilnic, cam cum credeți că se descurcă un medic de la urgențe?”.

În cazul în care mai marii de la București nu vor găsi cât mai repede o soluție pentru calvarul pe care îl trăiesc zilnic ambulanțierii vasluieni, este foarte posibil ca mulți dintre ei să clacheze până la urmă. Indiferent cât de bine ai fi pregătit, la un moment ți se termină ”benzina” atunci când ești solicitat într-un ritm alert pe o perioadă atât de lungă!

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: