Home » Administratie » Deputatul Adrian Solomon confirmă: ”A fost constituit GAL Munteni-Podeni, entitatea prin care vor fi accesate fondurile necesare asfaltării străzilor din cele două cartiere”

Deputatul Adrian Solomon confirmă: ”A fost constituit GAL Munteni-Podeni, entitatea prin care vor fi accesate fondurile necesare asfaltării străzilor din cele două cartiere”

Asfaltarea străzilor din cartierelor bârlădene Munteni și Podeni are șanse serioase să devină realitate mult mai repede decât o arătau calculele făcute în ultimii ani. Autoritățile Bârladului au găsit cheia accesării rapide a fondurilor necesare acestei investiții: Grupul de Acțiune Locală (GAL), o entitate special creată în vederea atragerii de fonduri europene pentru infrastructura rutieră.

GAL-urile sunt parteneriate publice-private constituite din diverși reprezentanți ai sectorului socio-economic din anumite cartiere ale unui oraș. La această formă de asociere urbană poate participa primăria, ONG-uri, PF-uri, PFA, SRL-uri, care pot fi finanțate mai ușor, întrucât nu există o concurență atât de mare ca în cazul proiectelor naționale.

cartier_munteni_2015Prin intermediul GAL-urilor, cetățeanul poate să aibă acces la informație mai repede, poate să implementeze un proiect și să primească ajutor pentru a-l îmbunătăți, fără să plătească consultanță. De asemenea, sesiunile de proiecte pot fi prelungite în funcție de necesitate, acesta fiind marele avantaj. Concret, dacă proiectele naționale trebuie să se încadreze într-un termen limită, în cazul Grupurilor de Acțiune Locală, conducerea poate prelungi aceste sesiuni, pentru a perfecționa proiectul.

Deputatul Adrian Solomon, cel care a avut ideea înființării unui GAL la Bârlad, drept soluție la îndelungile căutări ale executivului local ale unor surse de finanțare pentru asfaltarea străzilor, a declarat: ”Știu încă din perioada în care eram viceprimar al Bârladului că asfaltarea străzilor nu este o investiție pe care resursele financiare locale să o poată suporta, mai ales dacă vorbim de Podeni și Munteni, două cartiere complicate din foarte multe puncte de vedere. Maniera de accesare a fondurilor necesare a fost, ani de zile, dificil de identificat. Iată, însă, că a apărut această oportunitate pe care, din fericire, reușim să o punem în folosul Bârladului”.

De la începutul anului au fost făcute demersuri pentru înființarea Grupului de Acțiune Locală Munteni-Podeni. În februarie a avut locsolomon_psd ședința de constituire, la care au fost prezentate străzile care vor alcătui perimetrul GAL-ului, a fost trimisă o adresă către Ministerul Justiției pentru rezervarea denumirii și între timp s-a întocmit Statutul și Actul Constitutiv al Grupului.

În prezent, suntem în faza finală de înființare a acestei forme de asociere urbană, fiind pregătiți ca în momentul în care apar ghidurile, să putem depune efectiv cererea de finanțare. În acest sens, se va accesa Axa 9 din Programul Operațional Regional (POR) – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban. La această inițiativă se pot alătura și agenți economici sau diverse ONG-uri, astfel încât, împreună, să sprijinim dezvoltarea comunității urbane din cele două cartiere, în scopul aducerii lor la un standard de viață comun cu cele din alte zone ale Bârladului, pentru uniformizarea calității nivelului de trai al tuturor bârlădenilor”, a mai precizat deputatul Adrian Solomon.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: