Home » World » New York Times: Cursa marilor puteri de a crea o nouă clasă de arme nucleare ar putea declanșa un nou Război Rece

New York Times: Cursa marilor puteri de a crea o nouă clasă de arme nucleare ar putea declanșa un nou Război Rece

Statele Unite, Rusia și China încearcă să creeze „cu agresivitate” o nouă generație de arme nucleare mai mici, mai distructive și mai precise, iar această cursă a înarmării ar putea declanșa un nou Război Rece, avertizează un articol din New York Times. 

Cei doi autori ai articolului din Now York Times, publicat sâmbătă, în ediția online, atrage atenția asupra ultimei serii de tensiuni între Rusia, China și Statele Unite, privind arsenalul nuclear pe care îl dezvoltă și pe care l-ar putea folosi pentru a declanșa un nou Război Rece, pe fondul unor dispute teritoriale, printre altele.

„Statele Unite, Rusia și China urmăresc acum cu agresivitate crearea unei noi generații de arme nucleare de dimensiuni mai mici și mai puțin distructive, ceea ce amenință cu declanșarea unui nou Război Rece, prin această cursă a înarmării. Acesta este, în mare măsură, o veche dinamică de joc, dar într-o formă nouă, care prezintă un stat rus în declin economic, un stat chinez în creștere și un parcurs nesigur pentru Statele Unite”, se arată în deschiderea articolului care încearcă să explice disensiunile dintre cele trei state pe acestă temă.

„Oficialii americani îl învinovățesc, în mare parte, pe presedintele rus, Vladimir Putin, declarând că intransigența lui a împiedicat eforturile de a crea un tratat privind controlul armamentului în 2010 și le-a făcut pe celelalte două mari puteri să bată în retragere. Alții dau vina pe chinezi, care sunt în căutarea unui avantaj tehnologic pentru a menține Statele Unite la distanță. Și unii dau vina pe Statele Unitele pentru depășirea vitezei în competiția înarmării prin modernizarea nucleară care, în numele îmbunătățirii nivelului de securitate și a fiabilității, riscă să intensifice și mai mult tensiunile cu celelalte două puteri nucleare.”

Președintele Obama a recunoscut acest pericol la sfârșitul Summitului pentru Securitate Nucleară din Washington, de la începutul acestei luni. El a avertizat cu privire la potențialul Statelor Unite de „creare de noi sisteme, cu un grad mai mare de mortalitate și mai eficiente, care să conducă la o escaladare nouă a cursei înarmărilor”.

Unul dintre puținii veterani ai Războiului Rece, din administrația Barack Obama, James R. Clapper, directorul serviciului național de informații din SUA, a avertizat asupra „reînvierii” unui Război Rece, declarând că „am putea fi într-o altă spirală a Războiului Rece”.

Moscova adaugă arsenalului de rachete și focoase nucleare miniaturizate, iar experții și-au exprimat îngrijorările în privința unei posibile interdicții de testare la nivel mondial din partea Rusiei pe măsură ce dezvoltă noi arme. Potrivit presei ruse, Marina rusă ar fi în curs de dezvoltare a unei drone subacvatice destinată dispersării unui nor radioactiv format în urma unei explozii subacvatice care ar avea ca tință orașe nelocuite, susțin autorii articolului.

Armata chineză, sub un control mai strict al președintelui Xi Jinping, este în curs de testare a unei focoase nucleare „hipersonice”. „Zboară în spațiu, având o rază lungă de acțiune, dar apoi face manevre prin atmosferă, fiind capabilă de răsucire și abatere în carenă la mai mult de o milă pe secundă.”

Nici Statele Unite nu se află mai jos în clasamentul pentru obținerea puterii nucleare majoritare, după cum se arată și în articol.

„Administrația Obama este cu greu în măsură să se plângă în acest caz. SUA este în curs de testare a propriei sale arme hipersonice, dar un experiment în 2014 s-a încheiat cu o minge de foc spectaculoasă. Testele de zbor ar urma să fie reluate anul viitor. Ca parte a procesului de modernizare, Statele Unite planifică, de asemenea, crearea de cinci clase de arme nucleare îmbunătățite și la vehiculele de livrare asociate care schimbă direcția arsenalului american în cea a creării de arme mai mici, indetectabile și precise.”

Autorii articolului aduc în discuție necesitatea acestor dezvoltări tehnologice nucleare, care ar putea fi o cauză sau un pretext pentru continuarea acestei curse a înarmării.

„O întrebare-cheie la care ar trebui să răspundă Obama este dacă îmbunătățirile planificate ale Americii o ajută să conducă în această cursă. Sau Rusia și China folosesc pur și simplu stimulii oferiți de America în acest sens ca pe o scuză pentru a-și perfecționa armele pe care le-ar construi oricum?”

Moscova și Beijing, spun analistii, testează arme spațiale care ar putea distruge sateliții militari americani, la începutul unui război nuclear. Ca răspuns, Washingtonul lansează sateliți de observare spațială meniți să descurajeze și să ajute la combaterea unor astfel de atacuri.

În încercarea de a „reseta” relațiile cu Rusia la începtului mandatului său în 2009, Obama a insistat pe reducerea echipamentului nuclear, iar Rusia a cooperat în această privință prin semnarea acordului „New Start” în 2010, prin care a făcut reduceri „modeste” în privința forțelor nucleare strategice. Când însă s-a adus în discuție reducerea numărului de focoase nucleare la una singură, Rusia a refuzat propunerea și a început să lucreze la o nouă generație de rachete cu rază lungă de acțiune care anexează patru focoase nucleare de la trei cât erau anterior.

William J. Perry, secretar al Apărării în administrația Bill Clinton și unul dintre experții în armament nuclear din Partidul Democrat, s-a declarat îngrijorat că Moscova se va retrage în curând din Tratatul de la 1996 care interzice astfel de teste și va începe perfecționarea de noi focoase în explozii subterane.

În luna februarie, Casa Albă a sprijinit proiectul de dezvoltare a unei rachete de croazieră avansate. „Lansată dintr-un bombardier, arma zburătoare zdrobește solul pe distanțe lungi și pentru distanțe lungi și trece de sistemele de apărare aeriene inamice pentru a sfărâma ținte”, susțin autorii articolului.

Pentagonul explică astfel de planuri nucleare care includ dezvoltarea de rachete de croazieră ca fiind „esențiale pentru combaterea agresiunii ruse în Europa de Est”, unde Rusia manifestă tendințe de extindere, tensiunile amplificându-se la nivel internațional pe fondul anexării Crimeii în 2014.

Pe de altă parte, nicio putere nucleară majoră nu este mai amenințată de avansul tehnologiei nucleare americane decât China, spun analiștii.

În raportul de anul trecut al Comisiei de revizuire a securității economice dintre SUA și China, creată de Congresul american, un oficial american care mediază discuțiile pe această temă între cele două state, Christopher P. Twomey, a declarat că Beijingul se simte din ce în ce amenințat din cauza avansului tehnologic nuclear al Statelor Unite. China vede „planorul hipersonic al Washingtonului” ca pe o amenințare la securitatea ei, putând ataca China, fără a încălca acordul nuclear, ceea ce complică procesul de evaluare a represaliilor nucleare.

Twomey a declarat ca liderii chinezi au îngrijorări similare cu privire la un număr tot mai mare de interceptoare anti-rachetă de pe navele de război americane din Pacific, precum și în bazele din California si Alaska.

Pe fondul acestor capacități nucleare și tensiuni, criticii atrag atenția asupra declanșării unor războaie accidentale, prin folosirea unor tehnici de avertizare prin lansarea de rachete.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: