Home » Social » Ajutorul pentru soțul supraviețuitor – vital pentru peste mii de vasluieni

Ajutorul pentru soțul supraviețuitor – vital pentru peste mii de vasluieni

de Marian MOCANU

Nu mai puțin de 3.092 pensionari vasluieni cu pensii foarte mici primesc suplimentar așa-numitul ajutor pentru soțul supraviețuitor. Dacă inițial, conform legii 578/2004, acest ajutor era de 25% din cuantumul pensiei soțului decedat, acum suma acordată este fixă, de 113 lei lunar pentru pensionarii din sistemul asigurărilor sociale, și de doar 44 lei, pentru agricultori.

La sfârșitul anului 2015, în județul Vaslui erau înregistrați 81.781 pensionari, cu o pensie medie de doar 741 lei/lunar. Nu mai puțin de 3.092 pensionari, dintre cei care au cele mai mici pensii, beneficiază, pe lângă aceasta, și de un ajutor pentru soțul supraviețuitor.

Este vorba de un ajutor financiar primit de pensionarii ai căror soți, la data decesului, aveau calitatea de pensionar în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat sau în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori.

Director CJP Vaslui- Isabel BogdanSoțul supraviețuitor, în înțelesul legii, este pensionarul din sistemul public care nu s-a recăsătorit după decesul soțului, iar durata căsătoriei cu acesta a fost de cel puțin 15 ani. O altă condiție pentru obținerea acestui ajutor financiar este ca solicitantul să aibă împlinită vârsta standard de pensionare. Pensionarii din sistemul public de pensii cu o pensie mai mică de 364 lei, pot primi un ajutor în cuantum de 113 lei, în timp ce beneficiarii fostului sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori cu o pensie mai mică de 140 lei, primesc 44 lei/lunar drept ajutor pentru soțul supraviețuitor.

La acest moment, în județul Vaslui, 67 de pensionari provenind din agricultură beneficiază de acest ajutor, ei fiind practic pensionarii cu cea mai mică pensie din județ. În ceea ce privește pensionarii din sistemul public de pensii care beneficiază de ajutor pentru soțul supraviețuitor, aceștia sunt în număr de 3.025.

„Cererile pentru acordarea de ajutor pentru soțul supraviețuitor, se pot depune la Casa Județeană de Pensii Vaslui de către pensionarii cu pensie mică pe măsură ce împlinesc vârsta standard de pensionare, dacă se încadrează în prevederile legii”, ne-a declarat Isabel Bogdan, directorul executiv al CJP Vaslui.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: